Lotte Beernink
Onderwijs

Wat kan een studentendecaan voor je doen? Lotte Beernink legt het uit!

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Studenten met een ondersteuningsvraag, studenten met zorgtaken, studenten die vluchtelingen zijn... Lotte Beernink ondersteunt ze in haar functie als studentendecaan. Maar wat doet een studentendecaan nog meer en waarvoor kan je er terecht? "Ik denk dat er veel meer studenten zijn die hulp kunnen gebruiken, ondersteuning nodig hebben of behoefte hebben aan een luisterend oor, maar die ons niet weten te vinden."

Kan je vertellen wat je als studentendecaan voor de studenten betekent? 

"Als studentendecaan ben ik het eerste aanspreekpunt voor studenten, met name voor opleidingsinhoudelijke zaken. Als de student er met de studiecoach niet uitkomt of behoefte heeft aan advies van iemand anders, sta ik voor ze klaar als studentendecaan. We kunnen studenten helpen met vragen of problemen op het gebied van wet- en regelgeving, financiële ondersteuning en persoonlijke omstandigheden." 

Wat zijn onderwerpen die je met de studenten bespreekt? 

"Dat verschilt enorm. Het kan gaan over financiële zaken, DUO, advies over inschrijving of uitschrijving, regelingen rond collegegeld of particuliere fondsen bij studievertraging. Studenten kunnen ook met ons praten over hun persoonlijke situatie, over mantelzorg of ouderschap, zodat we samen kunnen kijken hoe we hun studie het beste kunnen aanpakken." 

Kunnen studenten ook bij jullie terecht met vragen over de examencommissie? 

"Ja, we bieden ook ondersteuning bij klachten en conflictsituaties. Studenten die een bezwaar willen indienen bij de examencommissie kunnen ook bij ons terecht. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden." 

Wat moeten studenten doen als ze gebruik willen maken van toetsvoorzieningen? 

"Ook daarvoor kunnen ze bij ons terecht. In de wet maken we onderscheid tussen toetsvoorzieningen, onderwijsvoorzieningen en materiële voorzieningen. Op basis van de situatie schrijven wij een adviesbrief als een student gebruik wil maken van deze voorzieningen." 

Hoe kunnen studenten bij een studentendecaan terecht? 

"We hebben een tegel op mijn.Saxion.nl en werken ook aan een nieuwe pagina waardoor studenten met één klik op onze pagina kunnen komen. Daarnaast hebben we een mailadres: studentendecanen@saxion.nl. Studenten die niet weten bij wie ze moeten zijn of een vraag hebben, kunnen dit via het mailadres stellen. Ook werken we met een boekingspagina waar studenten zelf een afspraak kunnen plannen." 

De diversiteit aan studenten binnen Saxion en de verschillende hulpvragen die ze hebben, maken het werk erg leuk. We kunnen met veel onderwerpen meedenken. Maak een afspraak met ons als je twijfelt. Samen komen we verder!

Lotte Beernink
Lotte Beernink is studentendecaan bij Saxion

Hebben jullie ook spreekuren? 

"Ja, we hebben inloopspreekuren in Enschede. Studenten of collega's kunnen dan binnenlopen met korte vragen. Op die manier hopen we op een laagdrempelige manier de studenten te bereiken." 

Is een studentendecaan hetzelfde als een studentenpsycholoog? 

"Het is goed om te weten is dat wij vanuit het Studiesuccescentrum werken. Daaronder vallen verschillende disciplines: studentendecanen, studentenpsychologen, studievaardigheidcoaches, taalcoaches, career services en vertrouwenspersonen voor studenten. Studentenpsychologen richten zich vooral op alle aspecten van psychisch welzijn. Studentendecanen houden zich vaak bezig met studiegerelateerde zaken, zoals studievertraging door bijzondere omstandigheden of situaties waarbij wettelijke regelingen van toepassing zijn." 

Ik weet dat er een gedragscode is voor vertrouwenspersonen. Maar geldt die ook voor studentendecanen? Kunnen studenten alles bij jullie kwijt zonder zich zorgen te maken dat hun verhaal bij derden terechtkomt? 

"Wij werken vertrouwelijk en onafhankelijk. Dat betekent dat we niet in dienst zijn van de academie. Dat is erg prettig, vooral als het gaat om studieadvies of een klacht, zodat we onafhankelijk advies kunnen geven. We registreren alles in een beveiligde omgeving waar niemand van Saxion toegang toe heeft. We behandelen het verhaal van de student vertrouwelijk." 

Ben je Saxion-student en wil je contact opnemen met een studentendecaan? Kijk op MijnSaxion of mail naar studentendecanen@saxion.nl

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’

20 april 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn

19 april 2024
Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Sollicitatietips: zo maak je een goed cv