Career Impact Week - Cooking With The Bosses
Onderwijs

Ontdek je carrièrekansen tijdens Career Impact Week: een kijkje in Emma’s keuken

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Bij Saxion vind je een scala aan activiteiten voor ambitieuze studenten. Eén daarvan is de Career Impact Week waarin je allerlei workshops en trainingen kunt volgen die je helpen met je toekomstige carrière. Emma Pieters deed vorig jaar mee aan 'Cooking with the Bosses', waarbij ze de kans kreeg om tijdens het koken in gesprek te gaan met verschillende directeuren. “Ik vind het heel leuk om met mensen in gesprek te gaan en dat motiveert mij ook om dit soort evenementen op te zoeken.”

Emma (tweede van links op de foto) studeert Chemie en doet daarnaast van alles: ze zit in het bestuur van de studievereniging, helpt eerstejaars studenten als studentcoach en werkt mee aan het verbeteren van de studie-ervaring van haar medestudenten. "Maar ik vind het ook belangrijk om tijd vrij te maken voor andere leuke dingen, zoals de Career Impact Week. Als student moet je zeker van dit soort kansen gebruikmaken. Er zijn zoveel professionals die voor je klaar staan om je te helpen met je persoonlijke ontwikkeling." 

‘Cooking with the Bosses’ 

Emma zag dat ze ook mee kon doen aan 'Cooking with the Bosses'. Tijdens deze workshops staan studenten in de keuken met directeuren uit verschillende branches. Dat leek Emma meteen interessant, want hoe vaak krijg je de kans om met directeuren te praten? “Ik was altijd al nieuwsgierig naar hoe iemand nu een directeur wordt en hoe ze daar komen, want er is geen specifieke opleiding voor. Ook omdat ik de ambitie heb later een directeur te worden. Dus mijn grootste vraag was: 'Hoe word je eigenlijk een directeur?'" Emma schreef zich in om te koken met een directeur binnen Defensie en de HR-directeur van een chemisch bedrijf. "Ik heb me samen met een klasgenoot ingeschreven. Het was gezellig om samen te gaan en met de directeuren te praten." 

CWB1.jpg

Emma: “Het was heel leuk om te zien dat directeuren ook gewoon mensen zijn. Het maakt hun positie toegankelijker." 

De sfeer was allesbehalve formeel. "Je kwam binnen en kreeg een welkomstdrankje. Daarna kreeg je een naambordje en werd je naar je tafel gebracht. Er waren vijf groepen die ieder een eigen tafel hadden, waar ze een gerecht mochten maken. Ik was al begonnen met het bekijken van het recept toen de directeur van Defensie bij me kwam staan. We maakten kennis en ik begon te vertellen wat we moesten doen voor het gerecht. Hij keek me verbaasd aan en zei: ‘Oh, dus jij bent de baas?’. Ik was verbaasd, maar hij vond het wel leuk om een keer niét de leiding te hebben. Hilarisch!” 

CWB4.jpg

Natuurlijk stelde Emma ook haar belangrijkste vraag ‘hoe word je een directeur?’. “Het antwoord was simpel: ‘doe gewoon wat je leuk vindt en zet proactief stappen. En dan kom je vanzelf op de positie die je wilt.' Eigenlijk ben ik dat onbewust al aan het doen, dat luchtte op: ik kom er wel, dacht ik. En dat werkt heel motiverend." 

Voor wie is ‘Cooking with the Bosses’? 

Eigenlijk voor iedereen die nieuwsgierig is en wil netwerken: "Het was fijn dat er directeuren uit verschillende sectoren waren. Dus het kan interessant zijn voor elke opleiding. Ook voor internationale studenten die geen netwerk hebben in Nederland." 

Wat is de Career Impact Week? 

Saxion Career Services is er om studenten te begeleiden bij belangrijke loopbaankeuzes, of ze nu nog studeren of net zijn afgestudeerd. De Career Impact Week ondersteunt studenten bij het vinden van stages, afstudeeropdrachten en bij het nadenken over carrièremogelijkheden na de studie. Of studenten nu advies nodig hebben over solliciteren, workshops willen bijwonen of inspiratie zoeken, tijdens de Career Impact Week kan het allemaal. Van persoonlijke loopbaangesprekken tot tips over solliciteren en netwerkevenementen. Emma vond het een waardevolle week: “De workshops waren superhandig, vooral als je op zoek bent naar een stage of baan. Naast de workshops is ook het begeleidende stukje heel fijn. Ze hielpen me met mijn cv, sollicitatiebrief en LinkedIn-profiel. Ik mocht zelfs een professionele foto voor LinkedIn laten maken!" 

Wat de Career Impact Week onderscheidt van andere evenementen 

"Ik heb al eerder soortgelijke trainingen gevolgd. Meestal is het gewoon luisteren en dan proberen toe te passen wat je hebt geleerd. Maar de cursus van loopbaancoach Rosanne Eeftink over het schrijven van een sollicitatiebrief en het opstellen van een cv was anders. Het was echt interactief en ontzettend leerzaam. We konden met elkaar discussiëren over het onderwerp en daarna meteen aan de slag om het in de praktijk te brengen. Bij Saxion Career Services nemen ze altijd de tijd voor je en ik voel me altijd gezien als jong professional." 

Tips voor studenten? Emma heeft er een paar. "Twijfel niet om naar de Career Impact Week te gaan. Ga desnoods alleen of neem een vriend mee als je het spannend vindt. Zorg dat je LinkedIn-profiel al een beetje op orde is, zodat je jezelf goed kunt presenteren aan professionals. En het belangrijkste is: geniet ervan en wees open. Mensen zullen vanzelf naar je toekomen." 

Het Saxion StudentSupportCentre biedt voorzieningen om studenten zo succesvol mogelijk te laten studeren. Van coaching en individuele begeleiding tot trainingen en workshops over persoonlijke ontwikkeling, effectief studeren, taal en studiekeuze en van carrière tot sport en cultuur.

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer Onderwijs

Saxion start nieuwe interieur- en branding opleiding: Interior Brand Identity

25 april 2024
Apeldoorn - Hoofdlocatie Onderwijs

Saxion start drie nieuwe opleidingen in Apeldoorn

18 april 2024
Onderwijs

Ervaringsdeskundige oncologie Liesbeth van Balen: ‘lotgenoot en gids’