Enschede - Stadscampus
Onderzoek

Wat is een living lab?

Leestijd Minuten

Je hoort het steeds vaker: samenwerken binnen een living lab. Maar wat is een living lab eigenlijk en wat kun je daar? We vertellen je er meer over in dit artikel!

Wat is een living lab?

Een living lab is een experimentele omgeving waarin mensen, bedrijven en onderwijs samenwerken om bijvoorbeeld nieuwe ideeën, producten of diensten te ontwikkelen en te testen in de 'echte wereld'.

Stel je voor dat je een nieuw product wilt maken, zoals een app die mensen helpt om meer te bewegen. In plaats van alleen te zitten en te brainstormen over hoe je dit kunt doen, kun je in een living lab samenwerken om de app te ontwikkelen, te testen en te maken. In plaats van alleen maar te doen alsof het werkt, ga je dus daadwerkelijk iets doen.

Experimenteren in een living lab

Een living lab is daarom ook een plek waar je kunt experimenteren door meteen te doen. In plaats van alleen maar te testen of iets werkt onder gecontroleerde omstandigheden, test je het 'in het echt'. 

Innovatie

Living labs worden met name gebruikt voor innovatie op gebieden als duurzaamheid, mobiliteit, gezondheid en energie. Hierbij is het belangrijk dat er veel verschillende mensen en organisaties bij betrokken zijn. Door actief samen te werken en te experimenteren ontstaan nieuwe ideeën. Zo kunnen producten en diensten worden ontwikkeld die beter aansluiten bij de behoeften van mensen.

Wat leer je in een living lab?

In een living lab kun je veel leren. Zo ontdek je bijvoorbeeld hoe mensen omgaan met nieuwe technologieën en producten, welke uitdagingen er zijn bij het implementeren van deze ideeën in de echte wereld en hoe je kunt samenwerken met verschillende partijen om een ​​project succesvol te maken.

Living labs dragen bij aan het oplossen van belangrijke problemen en uitdagingen door het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor de toekomst. Kortom: een living lab is een plek waar je samen met anderen kunt werken aan het verbeteren van de wereld om je heen!

Lees meer over Living Labs bij Saxion

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

George Garritsen promoveert: zijn organisaties gereed voor e-health?

13 februari 2024
nano-forensisch-lab-saxion-deventer.jpg SaxionTV

Nano-Forensisch Lab feestelijk geopend bij Saxion Deventer

06 februari 2024
Onderzoek

Rio Saijo: 'mijn omgeving veranderen om mezelf te veranderen'