Waarde met erfgoed

Archeologische resten bevinden zich onder onze voeten en zijn niet of beperkt zichtbaar. In ruimtelijke ontwikkelingsprocessen kunnen deze waarden zichtbaar worden gemaakt in het ontwerp of nog mooier de inspiratiebron zijn van het ontwerp en daarmee de genius loci vormen van een nieuw te ontwerpen leefomgeving.

Belangrijkste thema's

Klimaattransitie, energietransitie en landbouwtransitie leiden tot een versnelde verandering van het aanzicht van stad en platteland. Herstel en behoud van erfgoed kan een positieve bijdrage leveren aan deze uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de grote waterbergingsopgave in Oost-Nederland waarin bijvoorbeeld herstel van kleinschalige beeklandschappen met opgeleide beken en kolken een rol kan spelen. 

Dit zijn de belangrijkste thema's in ons onderzoek:

Digitale technieken zijn niet weg te denken uit het erfgoed werkveld. Bij het opsporen van vindplaatsen en het vastleggen van opgravingen wordt intensief gebruik gemaakt van drones uitgerust met diverse sensoren. De ingewonnen datasets worden verwerkt in GIS-systemen. Bij publicatie speelt 3D-modellering steeds vaker een belangrijke rol.  

Nieuwe Tijds erfgoed krijgt een steeds grotere aandacht in de maatschappij. Industrieel erfgoed, conflicterfgoed en cultuurlandschappen hebben daarbij onze bijzondere aandacht.

Oost-Nederland kent veel bijzondere landschappen met een grote tijdsdiepte van stuwwallen uit de voorlaatste ijstijd tot het jongste rivierdal van Nederland, de IJssel. Deze grote variatie komt ook tot uiting in de veelzijdigheid van het erfgoed in deze regio. Het is juist deze veelzijdigheid van landschappen en erfgoed die door mensen van binnen en buiten de regio hoog wordt gewaardeerd.

Een ruimtelijk ontwerpend perspectief op het gebruik van de ondergrond om anderen te inspireren en het debat over het gebruik van de ondergrond te verdiepen.

Bodemlagen

Samenwerken

Werk met ons samen. Neem contact met ons op:

wilko van zijverden

Dr. Wilko van Zijverden MSc, MA

Associate lector

06 - 1292 3651 LinkedIn Profiel

Kennisinstituten en partners

website website website website website website website website website