HRM & Verandermanagement.jpg
Deeltijd

Arbeidsdeskundige

Arbeidsdeskundige worden? Bij ons volg je de meest succesvolle, actuele opleiding tot Arbeidsdeskundige van dit moment. Na deze cursus ben je in staat situaties zowel technisch als strategisch te beoordelen én kun je hierin adviseren. Kortom, een onmisbare combinatie van competenties voor Arbeidsdeskundigen. Je arbeidsmarktkansen na deze cursus zijn goed: elke student vond tot nu toe een passende baan!

Meld je nu aan

Selecteer je startdatum en plaats naar keuze en kies 'aanmelden'.

 • Type

  Cursus

 • Start

  22 april 2024

 • Vakgebied

  HRM & Verandermanagement, Management & Organisatie

 • Duur

  12 maanden

 • Prijs

  € 9.500,00

 • Plaats

  Deventer

Wat kun je straks?

Post-hbo opleiding Arbeidsdeskundige zorgt voor vakmanschap en expertise

Saxion-AD-afgestudeerden staan bekend als daadkrachtige en gepassioneerde vakmensen. Je hebt straks een stevige basiskennis, onafhankelijk van het werkveld waarin je je werkzaamheden wilt gaan verrichten. Je bezit de kennis om het speelveld te overzien, inventariseren, spiegelen en beoordelen. Daarnaast ben je in staat om adequaat te adviseren over het vervolgtraject voor werkgever en werknemer. De vraag naar arbeidsdeskundigen is groot; dus zeer goede baankansen. Gedurende de studie ontvang je al vacatures van onze relaties.

Je registreren als Arbeidsdeskundige bij de Stichting Register Arbeidsdeskundigen (SRA)?

Na het behalen van het certificaat van onze post-hbo Arbeidsdeskundige kun je je registeren in het register van de SRA. Hierbij moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

 • Een diploma van een afgeronde erkende bachelor hbo-cursus, of een positief resultaat op een geaccrediteerde EQF6 toets. 
  Voldoe je niet aan de diploma-eisen? Dan kun je via een EVC testprocedure aantonen dat je voldoet aan de zogenaamde 'ingangseis EQF6'.
 • Het volgen van de voorlichting gedragscode door SRA via onze opleiding.
 • Onderschrijven van de beroepsnorm/gedragscode. 
 • Het betalen van contributie aan SRA.

Inhoud

De cursus Arbeidsdeskundige is samengesteld volgens de normen van de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA). De competenties die je tijdens de cursus verwerft, staan beschreven in het CADO+ document. Hierin zijn drie kerntaken geformuleerd die de basis vormen voor deze cursus: 

Kerntaken

 • Het voorkomen van discrepanties tussen belasting en belastbaarheid.
 • Het beoordelen van discrepanties tussen belasting en belastbaarheid.
 • Het herstellen van discrepanties tussen belasting en belastbaarheid.

Drie fases

Iedere kerntaak is onderverdeeld in drie fasen. Na iedere fase neemt de zwaarte en complexiteit van de aangeboden lesstof en casuïstiek toe.

Fase 1
In fase 1 behandelen we de essentie van het arbeidsdeskundig handelen. Je leert vanuit de organisatie en de context van het werk de belasting te meten. Medische beperkingen en de kwaliteiten van de medewerker weet je bijvoorbeeld om te zetten in een goede ‘weging’ tussen belasting en belastbaarheid. 

Fase 2
In fase 2 is er specifieke aandacht voor de juridische context en de communicatieve en technische aspecten van het arbeidsdeskundig handelen. Daarnaast ga je praktijkervaring opdoen via (stage)opdrachten, discussies, samenwerkingsprojecten en presentaties.

Fase 3
De derde fase richt zich op het toepassen van kennis en vaardigheden en attitudeontwikkeling. Verder verdiep je jouw kennis op het terrein van financiële context. Je maakt kennis met verschillende toepassingsgebieden in combinatie met persoonlijke ontwikkeling en groei. Ten slotte richt deze fase zich op de voorbereiding van het examen.

Persoonlijk Professionele Ontwikkeling (PPO)

Naast de cursusdagen is er ook aandacht voor de persoonlijk professionele ontwikkeling (PPO). Hier is volop gelegenheid voor persoonlijke verdieping. Dit gebeurt onder begeleiding van een vakdocent en een docent Communicatie.

Groepsgrootte

De cursusgroep bestaat uit maximaal 14 deelnemers.

Programma

Tijdens de cursus werk je intensief samen met andere arbeidsdeskundigen; je medestudenten en je mentor. Onze ervaring is dat er vaak al snel een sfeer ontstaat waarin goede, inhoudelijke discussies worden gevoerd. Denk bijvoorbeeld aan ethische vraagstukken en jouw rol als arbeidsdeskundige daarin of aan complexe casuïstiek.

Hybride onderwijs: de post-hbo Arbeidsdeskundige wordt zowel online als offline aangeboden. Theorie vaak online, praktijklessen offline.

De online lesdagen zijn van 09.00 tot 13.00 uur.

De fysieke lesdagen zijn van 09.00 tot 16.30 uur.

Indeling cursusdag

Een cursusdag bestaat uit:

 • Werkcolleges en opdrachten uit de praktijk
 • Vaardigheidstraining met acteurs; veel oefenen met diverse gesprekstijlen
 • Inbreng casuïstiek uit de dagelijkse praktijk van cursisten
 • Presenteren en feedback; leren van elkaar
 • Inspirerende gastlessen.


Studiebelasting

 • Ongeveer 30 cursusdagen (ca 18 fysieke lessen, 18 dagdelen online les, 3 toetsdagen) en één introductiedag
 • 800 studiebelastingsuren inclusief cursusdagen en werkstage
 • Bedrijfsbezoek(en).

En verder

 • Drie toetsen en één landelijk examen (Final Assesment)
 • De contactdagen en toetsen zijn verspreid over 10 maanden
 • Lessen worden gegeven door ervaren Arbeidsdeskundigen of communicatietrainers, zelf nog werkzaam in de praktijk
 • Informele, directe contacten waarbij de cursist centraal staat
 • Unieke propositie: de cursus valt onder de Saxion Academie Mens en Arbeid. Hierdoor is er een wisselwerking tussen actuele ontwikkelingen in het werkveld van arbeidsdeskundigen en het onderwijsveld (tussen HRM, psychodiagnostiek en loopbaanontwikkeling).

NB: in de planning wordt rekening gehouden met de schoolvakanties in alle regio’s.

Afronding

Iedere fase sluit je af met een kennis- en vaardigheidstoets, zodat jij het hele proces van de AD goed hebt geleerd en kunt toepassen. Daarnaast werk je, naast je stage, per fase aan het onderdeel Professionele Persoonlijke Ontwikkeling (PPO) waarin je verschillende opdrachten maakt.

Na afloop van de cursus neem je deel aan het examen; het Final Assessment. De kosten hiervoor zijn circa € 1.250,- (benadering van de kosten die worden vastgesteld door het landelijk Examenadviesburo in Nieuwegein). De administratieve afhandeling doet Saxion. Mocht er gedurende de cursus een tariefwijziging worden doorgevoerd, dan zal Saxion dit verschil alsnog in rekening brengen. 

Praktische informatie

Kosten

Het cursusgeld staat rechtsboven op de pagina en is inclusief studiemateriaal en catering (koffie/thee en lunch) maar exclusief het examen (ca €1250,-), eventuele herkansingen en de literatuur (ca €500,-). Saxion valt buiten de btw-regeling. Je hoeft daarom geen btw te betalen. 

Groepsgrootte

De cursusgroep bestaat uit maximaal 14 deelnemers.

Locatie

Alle fysieke lessen vinden plaats in de Gasfabriek in Deventer (Zutphenseweg 6b of op Saxion zelf (Handelskade 75).

Saxion ligt naast het CS (10 minuten lopen). De Gasfabriek Campus bevindt zich aan de rand van Deventer.  Het is direct bereikbaar vanaf de snelweg (A1) en beschikt over gratis parkeerplekken. De locatie ligt op 7 minuten fietsen vanaf het CS, of lopend in 25 minuten.

De Gasfabriek in Deventer is een verzorgde locatie waarbinnen gevestigde en startende ondernemingen, startups en scale-ups een bruisend en innovatief geheel vormen. Het is bij uitstek een inspirerende omgeving voor arbeidsdeskundigen! Deze locatie is industrieel en ruim ingericht waardoor de toekomstige arbeidsdeskundigen uitstekend kunnen deelnemen aan de colleges.

Wil je gebruik maken van termijnbetaling? 

Termijnbetaling is over het algemeen mogelijk indien het cursusbedrag hoger is dan € 1.000. Hieraan zijn € 24 administratiekosten verbonden. Nadat je aanmelding is goedgekeurd ontvang je van ons een factuur met het verzoek om je cursusbedrag te betalen. Je kunt op dat moment zelf aangeven of je in termijnen wilt betalen of dat je het gehele bedrag in één keer betaalt. 

Toelating en aanmelden

Toelatingseisen

Je deelname bij Saxion is verzekerd als je voldoet aan de volgende criteria:

 • Hbo werk- en denkniveau.
 • Bij voorkeur werkzaam bent of ervaring hebt opgedaan in een functie waarin de thema's mens, werk en inkomen centraal staan.
 • Je ambieert een functie als arbeidsdeskundige die naast het technisch beoordelen van situaties ook strategisch kan adviseren.

>> Meer informatie over arbeidsdeskundigen

Contact

Heb je vragen over bijvoorbeeld inhoud, loopbaanmogelijkheden of toelatingseisen? Wij helpen je graag. Je kunt contact opnemen met:

Trea van der Vecht
06 - 4559 4378
kennistransfer.ama@saxion.nl

Aanmelden

Bij voldoende aanmeldingen wordt de cursus op meerdere momenten in het jaar aangeboden. Wil je je aanmelden? Klik dan rechtsboven in het grijze blok op Aanmelden.

Kennismakingsgesprek

Als we jouw aanmelding hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek waarin we aanvullende informatie geven over de cursus, de vakken, registratie en certificering. Ook bespreken we jouw aanmelding.