Techniek & ICT 3.jpg
Deeltijd

Het maken en doorrekenen van opstellingen met actuatoren

Een mechatronisch ontwerp kenmerkt zich door een interactie van slimme sensoren en actuatoren. Het is daarom essentieel dat er een goede keuze gemaakt wordt voor de toe te passen actuatoren, elektronica en software. Zo is de DC-motor een veel toegepaste actuator in de mechatronica. Tijdens deze module werk je aan vier beroepsproducten zodat je de theorie over actuatoren steeds direct in je de praktijkomgeving kunt toepassen.

Meld je nu aan

Selecteer je startdatum en plaats naar keuze en kies 'aanmelden'.

  • Type

    Module

  • Start

    November, mei

  • Vakgebied

    Techniek & ICT, Vaardigheden

  • Duur

    9 weken

  • Prijs

    € 825,00

  • Plaats

    Enschede

  • Lesdagen

    Enschede (maandag)

Ben je er klaar voor?

Voordat jij start met de module is het belangrijk dat je aan de (aanvullende) toelatingseisen voldoet, zoals een relevante praktijkomgeving.

Check hier de toelatingseisen

Wat kun je straks?

  • Je schrijft een technisch gedetailleerd en onderbouwd advies bij de keuze voor een geschikte DC-motor keuze bij een gegeven mechanische toepassing.
  • Je schrijft een technisch gedetailleerd en onderbouwd advies bij de keuze tussen een servomotor en een stappenmotor op basis van een exemplarische praktijksituatie, in het eigen bedrijf wordt een vergelijkbare keuze uitgewerkt
  • Je inventariseert en presenteert de werking en toepasbaarheid van AC-, DC-, en stappenmotoren.

Hierdoor toon je aan dat je de leeruitkomst behaald hebt: ‘De hbo-professional adviseert en presenteert de toepasbaarheid van AC-, DC- en stappenmotoren.’.

Wat is modulair onderwijs bij Saxion?

Deze module is een onderdeel van het deeltijdonderwijs. In 9 of 18 weken rond je een module af waarna je als student studiepunten en als cursist een certificaat ontvangt. Die certificaten zijn inwisselbaar voor studiepunten bij inschrijving voor een deeltijd bachelor- of Associate degree-opleiding bij Saxion Parttime School.

Meer over modulair onderwijs

Inhoud

Deze module kent negen bijeenkomsten. In de eerste weken staat de theorie en modelvorming van de DC-motor centraal. Vervolgens maak je kennis met de AC-motoren, stappenmotoren, mechanische vermogen omzetters en sensoren die een rol spelen in de aandrijftechniek. Je gaat zelf een DC-motor, respectievelijk stappenmotor, aansturen met een microcontroller om kennis te maken met diverse benodigde componenten. Voorafgaand aan de bijeenkomsten bestudeer je de literatuur, bekijk je kennisclips en werkt je aan de opdrachten. In de bijeenkomsten bespreek je de opdrachten en kun je vragen stellen over de theorie. Aan het eind van de module kun je aan de hand van berekeningen een motorkeuze onderbouwen. 

5 Deeltijd studenten op bankje voor Hoofdlocatie Enschede

Benieuwd hoe het is om in deeltijd te studeren?

Lees de ervaringen van onze studenten

Afronding

Je wordt individueel beoordeeld op vier beroepsproducten:

  • een simulatie van een DC-motor in combinatie met een mechanisch systeem
  • een presentatie over AC-motoren, DC-motoren en stappenmotoren
  • een video van een werkende DC-motor, respectievelijk stappenmotor, met behulp van een microcontroller
  • een adviesrapport voor het maken van een motorkeuze 

Na het met goed gevolg behalen van de toets ontvang je als student 5 EC en als cursist een hbo-certificaat. 

Praktische informatie

Lesdagen en locaties

De module wordt verzorgd door Saxion Parttime School. Als je de module volgt in Enschede, dan zijn de bijeenkomsten op de maandag. Als je de module volgt in Deventer, dan zijn de bijeenkomsten op dinsdag. Elke bijeenkomst is 90 minuten. De groep bestaat uit maximaal 28 deelnemers.

Kosten

Bij de genoemde kosten voor deze module zijn alle bijeenkomsten en twee toetskansen inbegrepen. Mocht je de module niet in één keer behalen, dan kun je in het opvolgende kwartiel deelnemen aan een herkansingsmogelijkheid voor de toets. De kosten voor aanschaf van literatuur zijn niet bij de module-prijs inbegrepen.

Heb je aanvullende vragen over kosten? Neem dan gerust contact met ons op via: 088 - 019 9160 of parttimeschool@saxion.nl.

Toelating en aanmelden

Toelating

Deze module is op hbo-niveau. Voor deze module is het handig dat je over voorkennis beschikt van wiskunde, met name op het gebied van differentiëren en integreren. Ook is basiskennis van elektrotechniek verondersteld zoals het rekenen aan elektrische schema’s die een weerstand, spoel en condensator bevatten. Tot slot borduurt de module voort op kennis van sterkteleer met betrekking tot het optellen van krachten en berekenen van een koppel.

Een relevante praktijkomgeving op hbo-niveau is essentieel voor het afronden van de module. Die omgeving kan je eigen baan of (vrijwilligers)werk zijn. Mocht je niet werkzaam zijn in een voor deze module relevante omgeving, dan moet je afspraken maken met een bedrijf of instelling die kan dienen als jouw relevante praktijkomgeving. Nadere informatie hierover kun je opvragen bij Saxion Parttime School of je studiecoach.  

Aanmelden

Om je aan te melden als cursist voor deze module, klik je op de aanmeldbutton. Om de module te volgen als student, bijvoorbeeld als onderdeel van je Vrije Keuzeruimte of minor, doorloop je de procedure die bij de Vrije Keuzeruimte van Saxion Parttime School vermeld wordt en bespreek je je deelname met je studiecoach. 

Deze module is onderdeel van deze opleidingen