Twee studenten werken samen aan een project. Ze kijken omhoog naar de camera.
Deeltijd

Veiligheid door ruimtelijke ordening

Of je het nu hebt over een dorp of stad: voor de veiligheid van elke leefomgeving is ruimtelijke ordening erg belangrijk. Zo kunnen industrie, productie en het transport van bepaalde stoffen gevaarlijk zijn voor bewoners uit de omgeving. En in overstromingsgevoelige gebieden is het belangrijk erop te letten waar mensen precies gaan werken of wonen. In deze module verdiep je je in de veiligheidsrisico's van de ruimtelijke ordening in leefgebieden. We besteden aandacht aan analyses van fysieke veiligheidsrisico's en aan de juridische instrumenten voor de inrichting van een gebied. Je leert om veiligheidsmaatregelen te realiseren en adviezen uit te brengen voor bestuurlijke keuzes.

Meld je nu aan

Selecteer je startdatum en plaats naar keuze en kies 'aanmelden'.

  • Type

    Module

  • Start

    September

  • Vakgebied

    Veiligheid & Leefomgeving, Onderzoek, Ontwikkeling stedelijk gebied, Economie

  • Duur

    9 weken

  • Prijs

    € 775,00

  • Plaats

    Deventer

  • Lesdagen

    Deventer (dinsdag)

Ben je er klaar voor?

Voordat jij start met de module is het belangrijk dat je aan de (aanvullende) toelatingseisen voldoet, zoals een relevante praktijkomgeving.

Check hier de toelatingseisen

Wat kun je straks?

  • Je analyseert de externe veiligheidsrisico’s vanuit het perspectief van het plaatsgebonden risico en het groepsrisico en verantwoordt op basis van de geldende juridische kaders voor ruimtelijke ordening en externe veiligheid welk risico acceptabel is en welke maatregelen genomen moeten worden om de risico’s aanvaardbaar te houden.
  • Je analyseert de overstromingsrisico’s vanuit het perspectief van het lokaal individueel risico en het groepsrisico, je verantwoordt op basis van de geldende de juridische kaders voor ruimtelijke ordening en waterveiligheid welk risico acceptabel is en adviseert vanuit het perspectief van meerlaagsveiligheid welke maatregelen genomen moeten worden om de risico’s aanvaardbaar te houden.
  • Je borgt de uitvoering van veiligheidsmaatregelen door expliciet te maken op welke wijze en via welke instrumenten uit de Wet ruimtelijke ordening de veiligheidsmaatregelen kunnen worden gerealiseerd.
  • Je geeft aan welke partijen op welke manier bij de totstandkoming van veiligheidsparagrafen betrokken moeten worden.
  • Je legt in een adviesgesprek uit hoe met een veiligheidsvraagstuk omgegaan kan worden en welke bestuurlijke keuzen hierbij gemaakt moeten worden.

Hierdoor toon je aan dat je de leeruitkomst behaald hebt: ‘De IVK-professional stelt een advies op over de veiligheidsrisico's voor individu en groep op het gebied van overstromingsrisico's en betrekt hierbij de juridische kaders en ruimtelijke ontwikkelingen die van belang zijn.’.

Wat is modulair onderwijs bij Saxion?

Deze module is een onderdeel van het deeltijdonderwijs. In 9 of 18 weken rond je een module af waarna je als student studiepunten en als cursist een certificaat ontvangt. Die certificaten zijn inwisselbaar voor studiepunten bij inschrijving voor een deeltijd bachelor- of Associate degree-opleiding bij Saxion Parttime School.

Meer over modulair onderwijs

Inhoud

Deze module kent vier gezamenlijke bijeenkomsten. We starten met een introductie van de thematiek en een toelichting op producten die je op gaat leveren en het adviesgesprek dat je in week 9 of 10 zult voeren. Voor de meeste bijeenkomsten bestudeer je vooraf de voorgeschreven literatuur en kun je formatieve toetsen maken om je kennispeil te checken. Je verdiept je tijdens de bijeenkomsten in de onderwerpen en de actuele wet- en regelgeving en werkt in workshops aan de veiligheidsparagrafen die je oplevert.

5 Deeltijd studenten op bankje voor Hoofdlocatie Enschede

Benieuwd hoe het is om in deeltijd te studeren?

Lees de ervaringen van onze studenten

Afronding

Je wordt individueel beoordeeld op een portfolio en een assessment (een adviesgesprek) van 15 minuten. In je portfolio beschrijf je een veiligheidsparagraaf over externe veiligheidsrisico’s en een paragraaf over overstromingsrisico’s. Na het met goed gevolg behalen van de toets ontvang je als student 5 EC en als cursist een hbo-certificaat.

Praktische informatie

Lesdagen en locaties

De module wordt verzorgd door Saxion Parttime School. Als je de module volgt in Enschede, dan zijn de bijeenkomsten op de maandag. Als je de module volgt in Deventer, dan zijn de bijeenkomsten op dinsdag. Elke bijeenkomst is 90 minuten. De groep bestaat uit maximaal 28 deelnemers.

Kosten

Bij de genoemde kosten voor deze module zijn alle bijeenkomsten en twee toetskansen inbegrepen. Mocht je de module niet in één keer behalen, dan kun je in het opvolgende kwartiel deelnemen aan een herkansingsmogelijkheid voor de toets. De kosten voor aanschaf van literatuur zijn niet bij de module-prijs inbegrepen.

Heb je aanvullende vragen over kosten? Neem dan gerust contact met ons op via: 088 - 019 9160 of [email protected].

Toelating en aanmelden

Toelating

Deze module is op hbo-niveau. Een relevante praktijkomgeving op hbo-niveau is essentieel voor het afronden van de module. Die omgeving kan je eigen baan of (vrijwilligers)werk zijn. Mocht je niet werkzaam zijn in een voor deze module relevante omgeving, dan moet je afspraken maken met een bedrijf of instelling die kan dienen als jouw relevante praktijkomgeving. Nadere informatie hierover kun je opvragen bij Saxion Parttime School of je studiecoach. 

Aanmelden

Om je aan te melden als cursist voor deze module, klik je op de aanmeldbutton. Om de module te volgen als student, bijvoorbeeld als onderdeel van je Vrije Keuzeruimte, doorloop je de procedure die bij de Vrije Keuzeruimte van Saxion Parttime School vermeld wordt. Bespreek je mogelijke deelname met je studiecoach. 

Deze module is onderdeel van deze opleidingen