Jouw toekomst

Na het behalen van de studie draag je de titel Bachelor of Science (BSc) én de ingenieurstitel! Een zelfbewuste bouwkundige met oog voor duurzaamheid, innovatie en kwaliteit. Je kunt een bouw begeleiden, hebt kennis van materialen en weet hoe je met bouwsystemen om moet gaan. Met de combinatie van bouwtechnische kennis en managementvaardigheden, kun je aan het werk bij diverse bedrijven!

Welk beroep past bij jou?

​Door jouw managementkennis van bedrijven én kennis van nieuwe technologieën ben je de ideale persoon om een bouwproject te begeleiden. Je bent een spin in het web, want je weet hoe je een bouwproject moet ontwikkelen, voorbereiden en realiseren. Daardoor kun je bij veel verschillende soorten bedrijven aan het werk.

Een projectleider in de bouw is verantwoordelijk voor de alledaagse leiding over bouwprojecten. Je overlegt met de opdrachtgever over het bouwproject en over randvoorwaarden als planning, beschikbare middelen en budget. Je zorgt voor de organisatie van benodigde menskracht, de verdeling van taken en verantwoordelijkheden en voor de materialen. Vervolgens zie je toe op de voortgang, kosten en de naleving van regels.

Een werkvoorbereider maakt de projectplanning, controleert de werktekeningen van onderaannemers en regelt de inkoop van materialen en materieel. Verder houd je de voortgang op de bouwplaats en de kosten in de gaten en onderhoud je contacten met de leveranciers en de uitvoerder op de bouwplaats. Bij kleine bouwbedrijven doen werkvoorbereiders vaak ook het werk van een calculator.

Een kopersbegeleider is het aanspreekpunt voor de koper en het gezicht van het bouwbedrijf. Je bereidt de kopersinformatie voor en begeleidt de kopers. Een belangrijk onderdeel hierbij is de begeleiding bij de keuzes voor meer- of minderwerk en de financiële consequenties. Ook verzorg je de administratie en communicatie richting de uitvoering. Ten slotte volg je de realisatie van de koperswensen.

Een inkoopmanager is verantwoordelijk voor het inkoopbeleid van goederen of diensten bij leveranciers. Je onderzoekt en selecteert onder andere geschikte leveranciers, stelt aanbestedingsprocedures op, vraagt offertes aan, onderhandelt met leveranciers over inkoopprijzen, stelt contracten en serviceovereenkomsten op met leveranciers en bestelt daadwerkelijk de grondstoffen, producten of diensten.

  • Projectontwikkelaar
  • Bouwadviseur
  • BIM-manager
  • Tendermanager
  • Bouwplaatsmanager
  • Omgevingsmanager

Na je opleiding kun je aan de slag bij bouwmanagementbureaus, projectontwikkelaars, bouwbedrijven, toeleveranciers, gemeentes of woningbouwcorporaties. Ook adviesbureaus die bedrijven over hun organisatie adviseren, vragen regelmatig om bouwtechnische bedrijfskundigen.

Baankans

De arbeidsmarkt in dit vakgebied ziet er goed uit! Na afronding van de studie Bouwtechnische Bedrijfskunde heb je een grote kans op een baan binnen het vakgebied: 84% van de afgestudeerden vindt binnen 1,5 jaar na het behalen van hun diploma een baan op niveau.

Bouwkunde (Bouwtechnische Bedrijfskunde is hier een studieroute binnen) 88%
Civiele Techniek 87%
Werktuigbouwkunde 88%

Bron: Studie in Cijfers. Deze data is op basis van een landelijke vergelijking en wordt opgebouwd gedurende de jaren dat de opleiding bestaat. Relatief nieuwe studies hebben daardoor minder of onvoldoende data om de baankansen volledig in te kunnen schatten.

🌍 Onze opleidingen dragen bij aan een betere wereld!

Doorstuderen

Doorstuderen na deze opleiding is zeker mogelijk. Denk hierbij aan een master op een universiteit of onze eigen post-hbo-opleiding Commercieel Technische Bedrijfskunde (BK5).