Student zwaait lachend

Online open dag: Chemie

Wil jij alles weten over de Saxion-opleiding Chemie? Kijk dan gerust rond en laat je inspireren! Check de video’s waarin studenten en docenten je volledig bijpraten over de ins en outs van deze opleiding. Of kijk de opname terug die tijdens de online open dagen zijn gemaakt waarin onze studenten en docenten live vragen beantwoordden!

Doe je mee aan de online open dagen van 29 tot 31 oktober?

Nu aanmelden!

Livestream terugkijken?

Bekijk de opname van de antwoorden die tijdens de online open dagen door docenten en studenten werden gegeven!

Video's: studeren bij Saxion

Veelgestelde vragen over Chemie

Tijdens de opleiding Chemie analyseer en ontwikkel je (bio)chemische verbindingen. Bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je meer over het menselijk lichaam en de biologische processen. Ook leer je daar hoe de chemicaliën invloed uitoefenen op het lichaam. Om een praktijkvoorbeeld te geven: bij Chemie leer je bijvoorbeeld hoe je verbindingen maakt die als medicijn gebruikt kunnen worden in het lichaam, terwijl je bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kijkt hoe die medicijnen zich in het lichaam gedragen.

Het ontwikkelen van je wiskundige vaardigheden is een belangrijk onderdeel van de opleiding Chemie. Het is in je voordeel als je al Wiskunde B hebt gehad, maar ook met wiskunde A is de opleiding te doen. Waarschijnlijk zal het in het begin wat uitdagender zijn, maar als je alle wiskundelessen netjes volgt en de stof bijhoudt, gaat het lukken. Alles zal worden herhaald, maar wel op een flink tempo. Je kunt vanuit Saxion voorafgaand aan het eerste jaar een wiskunde B cursus doen (bijspijkercursus). Wiskunde A is overigens ook handig: vanaf februari krijg je het vak statistiek, dat verder gaat op wiskunde A.

Tijdens de opleiding Chemie maken we gebruik van veel chemische en natuurkundige principes en modellen. Als je voorkennis hebt van natuurkunde zal je een aantal zaken sneller herkennen, maar het is niet noodzakelijk. Het is dus gewoon mogelijk om de studie succesvol af te ronden, omdat de noodzakelijke natuurkundekennis in toegepaste vorm terugkomt bij diverse onderdelen.

De opleiding Chemie bestaat in het eerste jaar uit een aantal theoretische vakken die de basis leggen voor je verdere studietijd. De vakken in het eerste half jaar zijn: chemie (chemisch rekenen), biologie (biochemie), wiskunde, veiligheid en analytische chemie. De vakken sluiten aan bij de stof die vanuit je vooropleiding herkent. Daarbij is een deel herhaling en een deel verdiepende nieuwe stof. Naast de theorievakken sta je ongeveer één dag per week in het laboratorium. Ook doe je projecten met klasgenoten rondom een chemisch vraagstuk. Je krijgt veel vrijheid om zelf te bedenken waar je onderzoek naar doet en zo je opgedane kennis toe te passen.

Na de opleiding Chemie zijn er zeer veel mogelijkheden om aan het werk te gaan. Binnen diverse takken van de industrie is er vraag naar personen met een chemische achtergrond. Het is daarom lastig om te benoemen wat je nu gaat worden. Veel gekozen functies zijn: chemisch analist, labtechnicus, medewerker research & development, onderzoeker, veiligheidsadviseur, ontwikkelaar en docent scheikunde. Tijdens de opleiding ontdek je vanzelf wat voor soort baan bij jou past, door middel van bedrijfsbezoeken, excursies, bedrijfsopdrachten en stages. Hierin word je bovendien begeleid door je mentor

Techniek die gebruikt wordt bij de opleiding chemie

Alleen al bij de gedachte dat ik op z'n kleine schaal kan werken, beginnen mijn vingers te jeuken om aan het werk te gaan.

Lees de ervaring Alle ervaringen

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.