Jongen leunt tegen oranje muur en lacht naar camera

Open dagen: Chemie

Wil jij alles weten over deze opleiding? Neem hier alvast een kijkje bij de open dag van Chemie. Check de veelgestelde vragen, duik in de ervaringen van onze studenten en lees hoe je je kunt aanmelden voor de (online) open dagen!

Online en op locatie: hoe werkt het?

Open dagen bezoeken doe je in twee stappen:

Stap 1. Volg een of meerdere opleidingsvoorlichtingen. Dit doe je tijdens de online open dagen. Stel hier al jouw vragen aan onze docenten en studenten. 

Stap 2. Kom sfeerproeven tijdens de open dagen op locatie. Hier vind je hier algemene informatie over studiekeuze om jou op weg te helpen.

Meisje met rood shirt staat voor bakstenen muur en kijkt naar camera

Check de data en kies jouw open dag!

Aanmelden
Techniek die gebruikt wordt bij de opleiding chemie

Alleen al bij de gedachte dat ik op z'n kleine schaal kan werken, beginnen mijn vingers te jeuken om aan het werk te gaan.

Lees de ervaring Alle ervaringen

Veelgestelde vragen over Chemie

Na de opleiding Chemie zijn er zeer veel mogelijkheden om aan het werk te gaan. Binnen diverse takken van de industrie is er vraag naar personen met een chemische achtergrond. Het is daarom lastig om te benoemen wat je nu gaat worden. Veel gekozen functies zijn: chemisch analist, labtechnicus, medewerker research & development, onderzoeker, veiligheidsadviseur, ontwikkelaar en docent scheikunde. Tijdens de opleiding ontdek je vanzelf wat voor soort baan bij jou past, door middel van bedrijfsbezoeken, excursies, bedrijfsopdrachten en stages. Hierin word je bovendien begeleid door je mentor

De opleiding Chemie bestaat in het eerste jaar uit een aantal theoretische vakken die de basis leggen voor je verdere studietijd. De vakken in het eerste half jaar zijn: chemie (chemisch rekenen), biologie (biochemie), wiskunde, veiligheid en analytische chemie. De vakken sluiten aan bij de stof die vanuit je vooropleiding herkent. Daarbij is een deel herhaling en een deel verdiepende nieuwe stof. Naast de theorievakken sta je ongeveer één dag per week in het laboratorium. Ook doe je projecten met klasgenoten rondom een chemisch vraagstuk. Je krijgt veel vrijheid om zelf te bedenken waar je onderzoek naar doet en zo je opgedane kennis toe te passen.

Tijdens de opleiding Chemie maken we gebruik van veel chemische en natuurkundige principes en modellen. Als je voorkennis hebt van natuurkunde zal je een aantal zaken sneller herkennen, maar het is niet noodzakelijk. Het is dus gewoon mogelijk om de studie succesvol af te ronden, omdat de noodzakelijke natuurkundekennis in toegepaste vorm terugkomt bij diverse onderdelen.

Het ontwikkelen van je wiskundige vaardigheden is een belangrijk onderdeel van de opleiding Chemie. Het is in je voordeel als je al Wiskunde B hebt gehad, maar ook met wiskunde A is de opleiding te doen. Waarschijnlijk zal het in het begin wat uitdagender zijn, maar als je alle wiskundelessen netjes volgt en de stof bijhoudt, gaat het lukken. Alles zal worden herhaald, maar wel op een flink tempo. Je kunt vanuit Saxion voorafgaand aan het eerste jaar een wiskunde B cursus doen (bijspijkercursus). Wiskunde A is overigens ook handig: vanaf februari krijg je het vak statistiek, dat verder gaat op wiskunde A.

Tijdens de opleiding Chemie analyseer en ontwikkel je (bio)chemische verbindingen. Bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je meer over het menselijk lichaam en de biologische processen. Ook leer je daar hoe de chemicaliën invloed uitoefenen op het lichaam. Om een praktijkvoorbeeld te geven: bij Chemie leer je bijvoorbeeld hoe je verbindingen maakt die als medicijn gebruikt kunnen worden in het lichaam, terwijl je bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kijkt hoe die medicijnen zich in het lichaam gedragen.

Stockfoto DAS.jpeg

Studieverenigingen

Zin om jouw studiegenoten beter te leren kennen? Bekijk dan de studievereniging die hoort bij jouw opleiding en meld je aan voor interessante activiteiten en gezellige feestjes!
Bekijk studieverenigingen

Video's: studeren bij Saxion

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.