Student zwaait lachend

Online open dag: Chemische Technologie

Wil jij alles weten over de Saxion-opleiding Chemische Technologie? Kijk dan gerust rond en laat je inspireren! Check de video’s waarin studenten en docenten je volledig bijpraten over de ins en outs van deze opleiding. Of kijk de opname terug die tijdens de online open dagen zijn gemaakt waarin onze studenten en docenten live vragen beantwoordden!

Blijf op de hoogte van online open dagen vanaf het najaar 2021!

Meer info

Online open dagen: wat zijn dat eigenlijk?!

Misschien heb je al het een en ander gelezen over online open dagen. Inkoppertje, maar het zijn volledig online bijeenkomsten om jou te helpen met je studiekeuze. Normaal gesproken houden we open dagen in onze gebouwen, maar dat kan nu helaas niet. Hoe werkt het dan wel? Bekijk onze online open dagen pagina en we vertellen je precies wat je kunt verwachten.

Meer info over online open dagen
Afbeelding van een jongen die lachend in de camera kijkt.

Veelgestelde vragen over Chemische Technologie

Chemische Technologie is het toepassen en ontwikkelen van chemische processen op grote schaal. Waar een chemicus op laboratoriumschaal bezig is met reacties in kleine hoeveelheden in bijvoorbeeld reageerbuizen, kijkt de chemisch technoloog naar diezelfde reacties en processen op fabrieksschaal. De chemisch technoloog gebruikt de chemische kennis om de processen op grote schaal te ontwerpen en optimaliseren, waarbij rekening gehouden wordt met hergebruik van stoffen, energie, duurzaamheid van materialen en milieu-eisen.

Het ontwikkelen van je wiskundige vaardigheden is een belangrijk onderdeel van de opleiding Chemische Technologie. Het is in je voordeel als je al wiskunde B hebt gehad, maar ook met wiskunde A is de opleiding goed te doen. Waarschijnlijk zal het in het begin wat uitdagender zijn, maar als je alle wiskundelessen netjes volgt en de stof bij houdt, gaat het lukken. Je kunt vanuit Saxion voorafgaand aan het eerste jaar een wiskunde B-cursus doen (bijspijkercursus).

Als je van de havo of het vwo komt, ben je alleen toelaatbaar met de profielen Natuur en Techniek en Natuur en Gezondheid. Tijdens de opleiding Chemische Technologie maken we gebruik van veel chemische en natuurkundige principes en modellen. Als je voorkennis hebt van natuurkunde zal je een aantal zaken sneller herkennen. Het is niet noodzakelijk om een gedegen natuurkundige basis te hebben. Het is wel mogelijk om de studie succesvol af te ronden omdat natuurkunde in toegepaste vorm terugkomt bij diverse onderdelen.

De opleiding Chemische Technologie bestaat in het eerste jaar uit een aantal theoretische vakken die de basis leggen voor je verdere studietijd. De vakken zijn chemie (chemisch rekenen), biologie (biochemie), wiskunde, veiligheid en analytische chemie. De vakken sluiten aan bij de stof die vanuit je vooropleiding herkent, waarbij een deel herhaling is en een deel verdiepende nieuwe stof. In het tweede half jaar krijg je vakken als organische chemie, wiskunde, statistiek en technologie (rekenen aan reacties en processen). Naast de theorievakken sta je ongeveer één dag per week in het laboratorium of in de proceshal. Ook doe je projecten met klasgenoten rondom een chemisch (technologisch) vraagstuk. Je krijgt veel vrijheid om zelf het onderwerp te bedenken waar je onderzoek naar gaat doen.

Na de opleiding Chemische Technologie zijn er zeer veel mogelijkheden om aan het werk te gaan. Binnen diverse takken van de industrie is er vraag naar chemisch technologen. Het is daarom lastig om te benoemen wat je nu gaat worden. Een aantal veelgenoemde functies zijn watertechnoloog, procestechnoloog of proces engineer, materiaaltechnoloog, onderzoeker, veiligheidsadviseur en plant manager. Tijdens de opleiding ontdek je vanzelf wat voor soort baan bij jou past.

Stockfoto DAS.jpeg

Studieverenigingen

Zin om jouw studiegenoten beter te leren kennen? Bekijk dan de studievereniging die hoort bij jouw opleiding en meld je aan voor interessante activiteiten en gezellige feestjes!
Bekijk studieverenigingen

Livestream terugkijken?

Bekijk de opname van de antwoorden die tijdens de online open dagen door docenten en studenten werden gegeven!

Marjolein Stuurman, student Chemische Technologie

De kleinschaligheid van de opleiding is een voordeel, je bent absoluut geen nummer!

Lees de ervaring Alle ervaringen

Video's: studeren bij Saxion

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.