Joey Veenstra

Hoi! Ik ben Joey Veenstra, 23 jaar en een vierde jaars student Finance&Control. Ik woon en studeer in Deventer en heb gekozen voor de opleiding Finance & Control omdat ik hiervoor een mbo-niveau vier opleiding heb gedaan in dezelfde richting. Deze ervaarde ik als makkelijk en daarom ben ik doorgegaan naar het HBO. Saxion is ook lekker dichtbij. 

De keuze was voor mijzelf altijd wel duidelijk. Accountancy is niet echt iets voor mij, misschien in de toekomst wel wie weet. Het voordeel van de opleiding is dat je eerste jaar een combinatie jaar is waar je samen met FEM (Financieel Economische Management) studenten zit. Aan het einde van het jaar maak je de studiekeuze Finance & Control, Accountancy of Fiscaal Recht. 

Mijn favoriete vak naast de stages is Management Informatiesystemen. Hier krijg je namelijk geheel de vrije hand om dingen zelf op eigen manier te doen.

Als je die verantwoordelijkheid goed gebruikt haal je ook een goed cijfer. 

Joey Veenstra.jpeg
Joey Veenstra, Student

Het vak wat minder bij mij past is kosten- batenanalyse 2.4. Het is veel formules stampen en daar ben ik gewoon niet goed in. Maar het is ook onderdeel van de opleiding die je uiteindelijk moet halen. Onthoud goed dat elke opleiding delen heeft die wat minder leuk zijn. 

Ik heb gewerkt aan een “project” maar heb gekozen dit buiten de opleiding te zoeken. Als lid van Studentenvereniging Nescio ben ik in het tweede jaar een bestuurder geworden bij de vereniging. Dat heeft me veel people-skills gegeven maar ook bestuurservaring.  Op dit moment ben ik daar nog voorzitter van het Comité van Aanbeveling (hoogste advies-/controleorgaan). Dat is vergelijkbaar met een RvC van een bedrijf maar niet 100% hetzelfde.

Inmiddels heb ik één stage gedaan. De andere ging niet door in verband met Corona. Deze stage betrof reporting. Hierin ga je kijken naar de planning &c ontrol cyclus van een bedrijf. Je gaat bijvoorbeeld rapporten maken voor managementleden of andere stakeholders en deze ook analyseren. In februari zal ik starten met het afstuderen (improving) waarbij de taak is verbeteringen door te voeren bij een bedrijf. 

De opleiding in drie woorden: Divers, breed en diep

Joey Veenstra.jpeg
Joey Veenstra

De tip die ik graag meegeef aan twijfelende studiekiezers is: Kies een brede opleiding als je twijfelt. Zoals FEM doet met de studiekeuze aan het einde van je 1e jaar. Als je weet dat je de financiële kant wil doen zit je sowieso goed hier. Het is toch altijd proberen maar zorg vooral dat je zelf de keuze maakt en je hart volgt, het is immers jouw leven. 
 
De vraag hoe online les is, naja niet ideaal maar het moet. Hoorcolleges zijn prima online te doen maar praktische colleges niet echt. Het is moeilijk om te overleggen op onlinebasis, vooral in grote groepen. 1-op-1 daarin tegen gaat goed.
 
Het is ook belangrijk dat je van je studententijd gaat genieten “maak van je studententijd een studenteleven”- Nescio. Dit heb ik gedaan door bij een studentenverenging te gaan. Hier leer je veel mensen kennen van andere opleidingen en nieuwe perspectieven. Jouw leerproces is niet alleen beperkt tot de opleiding maar ook wat je daarbuiten doet. Dat zien mensen als je stages gaat zoeken maar ook als je op zoek gaat naar een baan. Onthoudt dat groei centraal staat in de opleiding. En dat voor iedereen de groeipunten anders zijn.