Jongen leunt tegen oranje muur en lacht naar camera

Open dagen: Integrale Veiligheidskunde

Wil jij alles weten over deze opleiding? Neem hier alvast een kijkje bij de open dag van Integrale Veiligheidskunde. Check de veelgestelde vragen, duik in de ervaringen van onze studenten en lees hoe je je kunt aanmelden voor de (online) open dagen!

Hoe werkt het?

Volg een of meerdere opleidingsvoorlichtingen, stel al jouw vragen aan onze docenten en studenten en kom sfeerproeven tijdens de open dagen.

Je vindt hier alle informatie over studiekeuze om jou op weg te helpen.

Meisje met rood shirt staat voor bakstenen muur en kijkt naar camera

Check de data en kies jouw open dag!

Aanmelden

Veelgestelde vragen over Integrale Veiligheidskunde

Het aantal lesuren per week is ongeveer 20, verdeelt over drie of vier lesdagen. Vaak staat er een lesvrije dag (zelfstudiedag) ingepland. Dit kan verschillen per opleidingsjaar en per semester. De lesuren bestaan uit lessen in kennismodules, trainingen en workshops en uren voor een gezamenlijk project met medestudenten. Vanaf jaar 2 werk je in de projecten voor echte opdrachtgevers uit het werkveld. Een schooldag duurt altijd minimaal drie uur. Langere lesdagen duren ongeveer zes tot maximaal acht uur, inclusief pauze. Ongeveer 40% van de studietijd besteed je aan praktijk- en groepsopdrachten. Tijdens de stageperiodes ben je fulltime aan het werk.

In het derde jaar ga je een half jaar op stage bij een bedrijf of organisatie, waardoor je een goed beeld krijgt van de praktijk. Je kunt zowel in Nederland als in het buitenland stagelopen. Vaak doe je dat met een concrete opdracht binnen een afdeling, maar het kan ook meeloopstage zijn waar je wordt ingezet op meerdere afdelingen. Je kiest zelf voor een stageplek en solliciteert direct bij het bedrijf. Aan het eind van het tweede jaar word je door Saxion op je stageperiode voorbereid.

Zeker! Je kunt na het afronden van de opleiding solliciteren bij de politie, net als andere hbo-afgestudeerden. Het is niet zo dat je na het afronden van de opleiding automatisch bij de politie aan het werk kunt. Je moet net als andere kandidaten de selectieprocedure doorlopen om te kijken of je geschikt bent voor de politie. Wel heb je inmiddels veel kennis op het gebied van veiligheid, wat een pre kan zijn voor een functie bij de politie.

De opleiding IVK leidt op tot functies waarbij je je bezighoudt met veiligheidsvraagstukken in de breedste zin van het woord. Dit kunnen vraagstukken zijn op het gebied van de openbare orde, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van arbeidsveiligheid en milieu. De opleiding is opgebouwd rond drie veiligheidsthema’s (veiligheid in de leefomgeving, arbeidsveiligheid, rampenbestrijding & crisisbeheersing), waarbij zowel de bedrijfsmatige als bestuurlijke kant van veiligheid centraal staat. De veiligheid van de mens staat altijd centraal. Integrale Veiligheidskunde levert professionals af die veiligheidsvraagstukken kunnen oplossen in zowel het publieke als private domein. Integraal veiligheidskundigen zijn nodig in de industriële sector, de zakelijke dienstverlening, binnen profit en non-profit organisaties en bij de overheid (veiligheidsregio, gemeente, waterschap).

De opleiding Security Management richt zich specifiek op securityvraagstukken. Security gaat over de vraag hoe de continuïteit van organisaties beschermd kan worden tegen (ongewenste) incidenten die door kwaadwillenden kunnen worden veroorzaakt. Verschillende facetten spelen daarbij een rol, waaronder informatiebeveiliging, IT-security, fysieke security en personele beveiliging. De belangen van de organisatie staan centraal. Security Management leidt professionals op die een sleutelfunctie vervullen bij de bescherming van organisaties tegen (criminele) interne en externe dreigingen in de private sector. Security managers zijn vooral actief in de sectoren van de vitale infrastructuur. Denk hierbij aan (lucht)havens, transportbedrijven, financiële instellingen, chemische en nucleaire bedrijven. We spreken van vitale infrastructuur als het gaat om producten, diensten en de onderliggende processen die, als zij uitvallen, maatschappelijke ontwrichting kunnen veroorzaken.

Zowel IVK als SEC hebben een internationaal semester dat in het Engels wordt aangeboden. Daar heeft Saxion voor gekozen omdat safety- en securityvraagstukken niet stoppen aan de grens. Vaak heb je te maken met grensoverschrijdende veiligheidsvraagstukken, die invloed op jouw bedrijf of jouw organisatie kunnen hebben of waar jouw organisatie een relevante rol in speelt. Denk hierbij aan drugscriminaliteit, cyberaanvallen, rampen en wereldwijd opererende bedrijven. Daarnaast vraagt het werkveld om taalvaardige young professionals die zicht hebben op internationale ontwikkelingen en die met een internationale bril naar veiligheidsvraagstukken kijken. Bovendien is veel vakliteratuur en vaktermen in het Engels omschreven.

studieverenigingen 1.Jpeg

Studieverenigingen

Zin om jouw studiegenoten beter te leren kennen? Bekijk dan de studievereniging die hoort bij jouw opleiding en meld je aan voor interessante activiteiten en gezellige feestjes!
Bekijk studieverenigingen

Video's: studeren bij Saxion

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.