Jouw toekomst

​Met de pabo word je leraar basisonderwijs, je bent manager, coach, inspirator en motivator. Naast de verantwoordelijkheid voor jouw eigen klas organiseer je bijvoorbeeld het schoolreisje of de sportdag, of je specialiseert je op een bepaald terrein.

Leraar basisonderwijs: specialisaties

​Als leraar basisonderwijs sta je niet stil. Je ontwikkelt jouw eigen interesses en schoolt je bij via het post-hbo onderwijs. Zo kun je een studie volgen voor bijvoorbeeld intern begeleider, expert taalontwikkeling of jonge kind, activiteitencoördinator, leraar bewegingsonderwijs of specialist muziek onderwijs of digitale didactiek. Met de nodige werkervaring en een aanvullende master kun je ook doorgroeien naar de functie van onderwijsontwikkelaar of schooldirecteur.

Als juf of meester ben je verantwoordelijk voor een eigen klas met allemaal verschillende kinderen. Je geeft niet alleen les, maar bent ook manager, organisator, coach, vertrouwenspersoon, motivator en stimulator. Dat maakt het beroep leraar basisonderwijs heel boeiend en afwisselend. Ieder jaar krijg jij weer nieuwe kinderen in je klas. Fantastisch om te zien hoe zij zich in dat jaar, met jouw hulp, ontwikkelen!

Als remedial teacher word je specialist in kinderen met gedrags- en of leerproblemen. Je volgt daarvoor een aanvullende post-hbo opleiding.

Als leraar basisonderwijs mag je alleen bewegingsonderwijs geven met een aanvullende post-hbo opleiding. Je kunt al tijdens de pabo een specialisatie doen, waarmee je na de pabo in korte tijd ook je formele bevoegdheid kunt halen.

Het onderwijs aan de jongste kinderen op de basisschool, vanaf vier jaar, is een vak apart. Al tijdens de pabo kun jij je specialiseren in het jonge kind. Je verdiept je nog verder in deze doelgroep met de post-hbo opleiding Jonge kind specialist.

Het onderwijs staat niet stil. Als onderwijsonderzoeker onderzoek je wat werkt en wat niet en waarom. Op basis van de uitkomsten verbeter je bestaande methodieken of ontwikkel je nieuwe. Via de master Leren en Innoveren word jij specialist op dit gebied.

  • Schooldirecteur
  • Manager kinderopvang
  • Beleidsmedewerker onderwijs
  • Educatief medewerker museum
Typen op een laptop

Groeiende baankansen

​​Als afgestudeerd juf of meester ben je bevoegd om meteen voor de klas te staan. Veel studenten komen eerst terecht in een invalpool. Maar, goed nieuws! De voorspelling is dat er een groeiend tekort is aan leraren in het basisonderwijs. Als jij afstudeert kun je dus hopelijk meteen aan het werk! Binnen alle vormen van basisonderwijs of juist in de kinderopvang. Op afdelingen onderwijs van gemeenten,  bij onderwijsadviesbureaus, leermiddelencentra, afdelingen educatie van gemeenten... Zéker niet alleen op scholen dus!

​Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) 97%

binnen anderhalf jaar na afstuderen

Studente met boek

Doorstuderen

Gym geven op de basisschool mag alleen met een extra bevoegdheid. Met de minor bewegingsonderwijs haal je een deel tijdens de pabo. Daarmee kun je na de pabo in korte tijd je papiertje halen. Met de minor Engels, Nederlands of wiskunde haal je na de pabo in korte tijd een tweede hbo diploma voor tweedegraads leraar. Je mag dan lesgeven in het voortgezet onderwijs. En doorsturen voor je master kan natuurlijk ook!