Jouw toekomst

Als natuurkundig ingenieur kun je onder andere aan de slag bij het lab van een multinational, de ontwikkelafdeling van een high-tech bedrijf of bij een medische instelling. Er is volop keus voor jou als het gaat om Technische Natuurkunde beroepen!

Beroepen voor natuurkundige ingenieurs 

Na je opleiding ben je natuurkundig ingenieur en doe je onderzoek of ontwikkel je innovatieve producten en technieken. Je kunt bij veel verschillende bedrijven en instellingen aan de slag in uiteenlopende Technische Natuurkunde beroepen. Zo doet Philips veel onderzoek naar medische apparatuur en werkt Thales aan radar- en andere detectiesystemen voor allerlei toepassingen. En wat te denken van Shell? Die is, net als veel andere bedrijven, in de ontwikkeling van dunne-laag zonnecellen gestapt. Jouw functie bij dit soort bedrijven is eerst die van onderzoeker, ontwikkelaar of ontwerper. Later groei je door naar bijvoorbeeld product manager of coördinator van onderzoek en ontwikkeling. In die functies heb je veel contact met collega's, maar ook met bijvoorbeeld samenwerkingspartners en klanten.   

Je speelt een rol in toegepast onderzoek, waarbij je op zoek gaat naar het antwoord op de onderzoeksvraag. Daarvoor maak je eerst de vraag helder, verzamel je kennis en informatie en maak je een keuze in de manier van onderzoek doen: experimenteel of modelmatig. Vervolgens zorg je voor een planning, de organisatie en de uitvoering. Na afloop analyseer en verwerk je de resultaten in een overzichtelijke rapportage voor de opdrachtgever.

Als ontwerper houd je je bezig met het ontwerpen, bouwen en automatiseren van een meetsysteem, experimenteeropstelling of delen daarvan. Daarvoor stel je eerst een pakket van eisen op, evalueer je verschillende methodes en maak je een keuze voor sensoren en instrumenten. Vervolgens ga je het meetsysteem maken en testen. Is het systeem klaar? Dan draag je het met de juiste documentatie over aan de opdrachtgever.

Je maakt onderdeel uit van een team, waarin verschillende vakgebieden samenwerken. Als projectengineer buig jij je over het fysische onderdeel van een project. Wat je rol precies is, hangt erg af van het onderwerp. De projectleider zorgt uiteindelijk voor een definitieve taakverdeling. Het kan dan gaan om literatuuronderzoek, contact leggen met kennisinstellingen of het doen van experimenteel of modelmatig onderzoek.

Jij bent de technicus die een meetsysteem, experimenteeropstelling of instrumentarium beheert. Daarmee voer jij experimenten uit voor klanten en opdrachtgevers. De resultaten daarvan analyseer en verwerk je in overzichtelijke rapportages voor de opdrachtgever.

Een oud-student Technische Natuurkunde Saxion aan het woord

Je kunt ook denken aan Technische Natuurkunde beroepen als:

  • Onderzoeker in laboratoria van multinationals

  • Ingenieur op ontwikkelafdelingen van bedrijven in de high-tech industrie

  • Ontwikkelaar bij medische instellingen
Student Technische Natuurkunde Saxion aan het werk - Wat is Technische Natuurkunde

Verschillende bedrijven

Je kunt bij veel verschillende soorten bedrijven aan de slag, van high-tech industrie tot medische instellingen. Bedrijven die zitten te springen om natuurkundige ingenieurs zijn bijvoorbeeld Philips, OCE, Thales, Shell, Unilever en AkzoNobel of onderzoeksinstellingen als TNO.

Baankans:

Technische Natuurkunde 86%
​Mechatronica 92%
​Elektrotechniek 91%

Bron: Studie in Cijfers. Deze data is op basis van een landelijke vergelijking en wordt opgebouwd gedurende de jaren dat de opleiding bestaat. Relatief nieuwe studies hebben daardoor minder of onvoldoende data om de baankansen volledig in te kunnen schatten.

Technische Natuurkunde Saxion - Technische Natuurkunde beroepen - natuur techniek

🌍 Onze opleidingen dragen bij aan een betere wereld!

Doorstuderen

Wil je na je hbo-opleiding Technische Natuurkunde dieper de natuurkunde of het onderzoek in? Dan kun je in een lectoraat van Saxion aan de slag, bijvoorbeeld bij Nanotechnologie of Duurzame energie. Ook kun je daar je master Applied Nanotechnology of Sustainable Energy behalen. Tot slot kun je doorstuderen aan de universiteit. Ook daar is heel veel keuze op het gebied van Toegepaste Natuurkunde.