duurzaamheid
Corporate

Week van de duurzaamheid

Diverse locaties

Verduurzaming is meer dan ooit van belang. Bewustwording en een langdurige commitment en investering op dit gebied, zijn essentieel om het verschil te maken. Daarom organiseren ROC van Twente, Universiteit Twente en Saxion van 21 tot en met 25 november gezamenlijk de Week van de Duurzaamheid.

Een week vol evenementen, waarbij iedereen kan kennismaken met duurzame initiatieven in de regio Twente én inspiratie kan opdoen om zelf bij te kunnen dragen aan een duurzame samenleving.

Wil je meer weten over de Week van de Duurzaamheid?

Bezoek de website

Het programma

Hieronder vind je het complete programma van de Week van de Duurzaamheid.

Meld je nu aan voor één van de vele activiteiten!

Let op: staat de activiteit in het Engels omschreven? Dan is de voertaal tijdens de activiteit ook Engels.

Datum

Maandag 21 november

Tijd

09.00-11.00 uur

Waar

Apeldoorn, Deventer en Enschede (Ko Wieringa)

Voor wie

Studenten en medewerkers

Wat

Kom kennis maken met leden van het Green Office en.... haal een gratis kop koffie! Wanneer jij je eigen beker meeneemt (Billie cup is ook een eigen beker) dan krijg jij van ons een kop koffie of thee.

Inschrijving

Niet van toepassing

Datum

Vanaf 21 november

Tijd

Doorlopend

Waar

Saxion Enschede, Haanstra 3e verdieping

Voor wie

Studenten en medewerkers

Wat

Heb je spullen over? Of ben je juist op zoek naar iets voor jezelf of misschien wel voor iemand anders? Ga dan niet direct naar de winkel, maar komt eerst langs de pop-up store van Academie Mens & Maatschappij! Naast dat je hier spullen mee kunt nemen, kun je ook spullen doneren om een ander blij te maken, bijvoorbeeld stichting Stop Armoede 053.

Social Rebel wil met deze pop-up store het bewustzijn in consumentengedrag, duurzaamheid, armoede en ongelijkheid van studenten en medewerkers van Saxion vergroten. Hopelijk wordt het een plek waar we samen komen en waar we elkaar en iedereen die het nodig heeft een beetje kunnen helpen. Ook als je niets nodig hebt ben je van harte welkom om te praten over consumeren of consuminderen of natuurlijk voor de gezelligheid. 

Maandag 21 november start de week van de duurzaamheid! Een mooi begin voor dit initiatief. De pop-up store is te vinden in het hoekje van Haanstra, derde verdieping op locatie Enschede, naast de rolstoelhelling.  

Hoe kun meedoen?
Kleding, verzorgingsartikelen, houdbaar voedsel, speelgoed, gereedschap en hobby-spullen kun je vanaf maandag 14 november inleveren bij kantoor H3.19.
De actie duurt zeker een maand en wordt bij succes mogelijk verlengd!

Aanmelden

Niet nodig, kom gewoon langs

 

Datum

Maandag 21 t/m vrijdag 25 november

Tijd

Divers

Waar

Epy Droste, Ariensplein en Saxion Deventer

Voor wie

Studenten en medewerkers

Wat

Tijdens de week van de duurzaamheid van Saxion willen we als academie Creatieve Technologie ook speciale aandacht vestigen op de SDG's. Middels tal van activiteiten en communicatie uitingen zullen we de SDG's zichtbaar maken in onze gebouwen Epy Droste, Ariensplein en Saxion Deventer. Studenten en medewerkers van ACT (maar ook andere academies) kunnen hieraan deelnemen. Bekijk onderstaande agenda voor een overzicht van de activiteiten, waar, wanneer en of opgave vereist is.

 • Het beste ACTgoesSDG idee!
  maandag 21 november t/m vrijdag 25 november
  Recepties ACT afdelingen Enschede en Deventer
  Studenten en medewerkers

  Tijdens de Saxion week van de Duurzaamheid zullen we als Academie Creatieve Technologie graag van jullie horen welke ideeën jullie hebben om onze academie nog verder te verduurzamen. De Sustainable Development Goals bieden voor ons als organisatie volop kansen om op tal van gebieden impact te hebben voor studenten, werknemers en de regio waar we actief zijn. Dus erger je je aan de plastic koffiebekertjes, vind je dat we veel gezonder eten moeten aanbieden in de kantine of meer aandacht moeten hebben voor de LHBTIQA+ community, laat het ons dan weten!

  Vul dan de ideeënkaart in en stop deze in de brievenbus op de recepties van de ACT afdelingen in Enschede of Deventer.
  Aanmelden niet nodig, kom gewoon langs!

 • Docu avond georganiseerd door Academie Creatieve Technologie Studievereniging LINK
  22 november 
  17:00 - 22:00 uur
  Epy Drost Saxion Enschede

  Studievereniging LINK organiseert een docu avond waarbij de inspirerende SDG-gerelateerde documentaire 'WaterBear' wordt getoond. Dit gaat over het gebruik van dierenhuiden in de mode industrie. Voorafgaand eten we samen, waarbij je je eigen eten meeneemt. Locatie is in het Epy Droste G8.35.

  Dus heb je zin in een docu met een goed verhaal? Kom dan en join us op 22 november!

  SDG 12 - Verantwoorde consumptie en productie

  Opgave: Schrijf je in via het formulier.   

 • Smooth SDG lunch talks!

  Tijdens de Week van de Duurzaamheid hebben we 3 zogenaamde Smooth SDG Lunch Talks georganiseerd. Deze Talks vinden alle 3 plaats in de studenten studieruimtes (OTSWO's) van het Epy Droste gebouw van Saxion Enschede. Je hoeft jezelf niet op te geven, maar mag gewoon "inlopen" op de afdeling waar de talk plaatsvindt. We bieden je daar bovendien een gratis smoothie aan (op=op), met als enige voorwaarde dat je de lunchtalk bijwoont!

  Dinsdag 22 november - Ethiek & Technologie
  4e verdieping Epy Droste gebouw
  12:00-12:45

  Verena komt langs om haar visie te delen op hoe techniek ons leven beïnvloed en welke gevolgen dat heeft voor onze samenleving. Is alles technologische voortuitgang te noemen, wanneer we ook onze normen en waarden erbij betrekken?
  Praat & denk met ons mee!
  SDG 9 - Industry, Innovation and Infrastructure

  Woensdag 23 november - Sustainable Functional Textiles  
  3e verdieping Epy Droste gebouw
  12:00-12:45

  Op wat voor manier kunnen textielinnovaties bijdragen aan de Sustainable Development Goal no. 3 Good Health & Wellbeing? Ontwerpster Hellen van Rees deelt haar inzichten met ons, raak geïnspireerd door haar verhaal!
  SDG 3 - Good Health & Well being

  Donderdag 24 november - DCW - Sociale werkplaats Enschede
  6e verdieping Epy Droste gebouw
  12:00-12:45

  Wat is de rol van de sociale werkplaats in onze samenleving? Wat doen ze daar eigenlijk? Op welke manier kan jij samenwerken met hen om misschien wel nog meer impact te behalen? Manon van Laar & Peter Horn van DCW komen graag langs om DCW te introduceren bij jullie. Ontdek wat ze te vertellen hebben!
  SDG 11 - Sustainable Cities and communities
  Opgave niet nodig, gewoon langskomen, een smoothie pakken en deelnemen!

 • Mindfulness session
  Woensdag 23 november
  13.30 - 14.00 uur
  Saxion Enschede, Epy Drost – 8e verdieping, kamer G8.35

  ACT Studenten en staf, wanneer er plek over is kunnen anderen ook aansluiten
  Wil je je geest even legen en meer alert zijn op jouw eigen gedachten en hoe dat jouw welzijn beïnvloedt? Kom dan naar deze mindfulness sessie die door ACT collega Usha Bhaskara gegeven wordt!
  Aanmelden Via dit formulier
 • Yoga les
  Donderdag 24 november
  13.30 - 14.00 uur

  Saxion Enschede, Epy Drost – 8e verdieping, kamer G8.35
  ACT Studenten en staff, wanneer er plek over is kunnen anderen ook aansluiten
  il je een speciale behandeling van een yoga sessie van FTT collega Yvonne Megens ervaren? Kom dan naar een ontspannen workout in deze hectische tijden op het werk en in jouw studentenleven!
  Aanmelden Via dit formulier

Contactpersoon

Jan-Chris Hullegie / Projectleider duurzaamheid ACT

 

Datum

Maandag 21 t/m vrijdag 25 november

Tijd

15.30 - 17.00 uur

Waar

Online

Voor wie

Studenten en medewerkers

Wat

Kledingfabriek van de Toekomst: het groene antwoord op de Fast Fashion Industry.

Op welke wijze kunnen we de productie van kleding terug in balans brengen met mens en natuur? En hoe zorgen we ervoor dat de grondrechten van textielarbeiders in de kledingindustrie gewaarborgd worden? Denk mee over de Kledingfabriek van de toekomst! Meld je aan voor één of meerdere workshops, waarin je samen met studenten van verschillende opleidingen in gesprek gaat over productie & logistiek, onderwijs, arbeid of communicatie. In totaal zijn er vier groepen die in korte sessies van 90 minuten een stap zetten in het grotere geheel van de Kledingfabriek van de Toekomst.

 • Challenge 1: Circular textiles (ENG)
  maandag 21 november
  15.30 - 17.00 uur

  Is there life after my garment? This challenge is with the cooperation of Joline Jolink & Enschede Textielstad.
 • Challenge 2: Onderwijs (NL)
  dinsdag 22 november
  15.30 - 17.00 uur

  In deze workshop gaan we dieper in op de vraag: ‘Houdt het huidige onderwijssysteem de bestaande ongelijkheid tussen de ‘haves’ en de ‘not haves’ in stand?’. Doe mee en geef je mening!
 • Challenge 3: Labour (ENG)
  woensdag 23 november
  15.30 - 17.00 uur

  A full closet, but ‘nothing to wear’, so we buy something new and forget our old clothes. Recognizable? How can we, as a society, recover the sense of value from a garment? Are we willing to invest in the labor provided for a garment? Learn more about it at the ‘Labour’ workshop!
 • Challenge 4: Communicatie (NL)
  donderdag 24 november
  15.30 - 17.00 uur

  Heb jij weleens twijfels over de duurzaamheid van jouw kleding? Stel je voor je bent de producent: hoe zorg je ervoor dat consumenten serieus genomen worden bij hun vragen en twijfels? Ga er over in gesprek bij de workshop ‘Communicatie’!

De sessies zijn online, je kan 1 sessie bijwonen of meerdere.

Inschrijven

Kledingfabriek van de toekomst

Datum

Maandag 21 November

Tijd

13.00 - 15.00 uur

Waar

Centrale hal Saxion Apeldoorn

Voor wie

Studenten en medewerkers

Wat

Duurzaamheid is een gebied wat zich razendsnel ontwikkelt. Dit gebied is soms een Toren van Babel vol spraakverwarring. De nieuwe termen buitelen over elkaar heen. Hoe zorg jij dat je de taal van duurzaamheid spreekt? Speel de SUSTAINABILTY BINGO en maak kennis met nieuwe taal in relatie tot problemen, oplossingen, wetgeving en technologie op dit terrein. Het kan in het Nederlands of Engels gespeeld worden.

Aanmelden

Niet nodig, kom gewoon langs!

 

Datum

Maandag 21 november

Tijd

09.00-16.00 uur

Waar

Apeldoorn, centrale hal

Voor wie

Studenten en medewerkers

Wat

Heb jij kleding die nog wel goed is, maar die je eigenlijk niet meer draagt? Geef het een tweede leven door het in te leveren tijdens de Clothing Swap en zoek iets nieuws uit! De kledingstukken dienen schoon te zijn als je het inlevert. Kinderkleding, ondergoed en zwemkleding worden niet geaccepteerd.

Inschrijven

Je hoeft je niet in te schrijven maar kom gewoon langs in de centrale hal!

Datum

Maandag 21 november

Tijd

12.15-13.30 uur of 13.45-15.00 uur

Waar

Enschede, Ariensplein

Voor wie

Studenten en medewerkers

Wat

Een start-up van de grond krijgen en hierbij duurzaamheid betrekken, hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan? Tijdens deze interactieve sessie zal ROZ meer vertellen over ondernemen met een impact en deelt Mareike Brühl van Fork Ranger hun verhaal.

ROZ deelt hun kennis om de kans op succesvol ondernemerschap zo groot mogelijk te maken. 

Bij Fork Ranger vertalen ze klimaatwetenschap naar verhalen en recepten, zodat iedereen deel kan worden van de oplossing van de klimaatverandering. Via hun boek, app en (online) events helpen ze mensen een duurzamer voedingspatroon op te bouwen.

Er zijn twee workshops waar je voor op kan geven! Locatie: Saxion Enschede – Ariensplein

(sessie is in het Nederlands)

Inschrijven

Via dit formulier.

Datum

Woensdag 23 november

Tijd

09.00-16.00 uur

Waar

Deventer, centrale hal

Voor wie

Studenten en medewerkers

Wat

Heb jij kleding die nog wel goed is, maar die je eigenlijk niet meer draagt? Geef het een tweede leven door het in te leveren tijdens de Clothing Swap en zoek iets nieuws uit! De kledingstukken dienen schoon te zijn als je het inlevert. Kinderkleding, ondergoed en zwemkleding worden niet geaccepteerd.

Inschrijven

Je hoeft je niet in te schrijven maar kom gewoon langs in de centrale hal!

Datum

Woensdag 23 november

Tijd

16.00-18.00 uur

Waar

Deventer, centrale hal

Voor wie

Studenten en medewerkers

Wat

Twee keer per jaar worden certificaten van het Green Ambassador Programme uitgereikt aan nieuwe Green Ambassadors. Dit gebeurt op Green Ambassador Day. Op deze dag zetten we onze ambassadeurs in het zonnetje en geven we een podium aan de kleine en grote bijdragen aan de SDG’s. We laten hiermee zien dat we trots zijn op alle studenten en medewerkers die een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving en we hopen zo ook anderen te inspireren! Het behalen van een certificaat getuigt van motivatie en maatschappelijke betrokkenheid om een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Laat je inspireren en kom naar de uitreiking!

Inschrijving

Via dit formulier.

Datum

Woensdag 23 november

Tijd

12:00 - 15:30 uur 

Waar

Centrale hal Saxion Deventer

Voor wie

Studenten

Wat

Are you looking to elevate your skills in sustainability, network with renowned companies and gain experience as a consultant? Then the SDG-Challenge is for you! The SDG-Challenge is a national student competition where students work in teams across universities together with a business partner on one of their real life business cases relating to the Sustainable Development Goals (SDGs). Kajsa Sprangers – Boom and Robert de Hoop will be present to tell you all you want to know about this challenge and what you will get out of it.

Aanmelden

Niet nodig, kom gewoon gezellig langs

 

Datum

Donderdag 24 november

Tijd

09.00-16.00 uur

Waar

Enschede, Ko Wieringa, hoofdingang

Voor wie

Studenten en medewerkers

Wat

Heb jij kleding die nog wel goed is, maar die je eigenlijk niet meer draagt? Geef het een tweede leven door het in te leveren tijdens de Clothing Swap en zoek iets nieuws uit! De kledingstukken dienen schoon te zijn als je het inlevert. Kinderkleding, ondergoed en zwemkleding worden niet geaccepteerd.

Inschrijven

Je hoeft je niet in te schrijven maar kom gewoon langs in de centrale hal!

Date

Thursday 24 November

Time

11:00 - 13:00 hrs

Where

Saxion Enschede Ko Wieringa – Kunstenkabinet

For whom

Students and staff

What

Maria Flores Parra from Fashion Revolution will be present. The world’s largest fashion activism movement, what do they do? What is the ECI campaign Good Clothes Fair Pay, and how can you get involved and become a volunteer or student ambassador.

Registration

Not necessary, just come and visit us!

 

Datum

Donderdag 24 november

Tijd

10.00 – 12.00 uur (daarna gratis lunch)

Waar

Deventer - Etty Hillesum Centrum

Voor wie

Studenten en medewerkers

Wat

Elk jaar wordt op 20 november de 'Internationale Dag van de Rechten van het Kind' (Universal Children's Day) gevierd. Op deze dag zijn er allerlei activiteiten om te herinneren dat kinderen speciale rechten hebben.

Tijdens de Saxion Sustainability Week bieden het Etty Hillesum Centrum en het Saxion Diversity Office een interactieve presentatie over kinderrechten en de Sustainable Development Goals. In deze presentatie laten wij je bewust kennis maken met de rechten van kinderen (en jongeren). Vervolgens gaan we kijken wat de staat van kinderrechten is in NL en in de rest van de wereld (dat valt nog wel tegen). Tot slot laten we zien welke acties je zelf op kan zetten om kinderrechten

Kinderen worden beïnvloed door alle SDG's, of het nu gaat om armoede (Doel 1), honger (Doel 2), gezondheid (Doel 3), onderwijs (Doel 4), gendergelijkheid (Doel 5), klimaatverandering (Doel 13) of geweld tegen kinderen (Doelpunt 16.2).

Nederland heeft het verdrag van de Universele Verklaring van de Rechten van het Kind ondertekend en verplicht zich hiermee tot het beschermen van de rechten van kinderen in Nederland. Ze moeten kinderen ook de kans geven om mee te denken en te praten over dingen die voor hen van belang zijn…

Aanmelden

Via dit formulier

Date

Thursday 24 November

Time

20.00-20.30 hrs walk in – till late!

Where

de Mini Bar Enschede

Who

Students

What

Can a party be fun ánd sustainable? We will show you it can be done! Students from the Saxion Hospitality Business School will organise this event.

Entrance is free. You will get 2 free drinks plus some snacks and there are prices to be won!

Subscribe

Through this form

Datum

Vrijdag 25 november

Tijd

15.00-17.30 uur

Waar

Universiteit Twente

Voor wie

Op uitnodiging

Omschrijving

Make a change together. Dat is het uitgangspunt van het slotevenement van de Week van de Duurzaamheid. Geïnspireerd door de woorden van Babette Porcelijn gaan we op weg naar een duurzame toekomst. Showcases van studenten van ROC van Twente, Saxion en Universiteit Twente vormen het inspirerende decor van deze bijeenkomst.

Inschrijving

Niet van toepassing – wil je meer weten of hoe je kan deelnemen, neem dan contact op met greenoffice@saxion.nl.

Date

Friday 25 November

Time & what

11:30-12:30 free market Meet & Greet an expert from the industry! Here is your chance, the following companies will be available for you at the free market: Textracer, Fashion Revolution, House of Orange Stylist Marleen Ettema and designer Letty Scheers.

13:00-14:30 final event with livestream Curious to learn about the results? Do you want to know what the NEXT step is going to be? Enschede Textielstad and designer Joline Jolink will be there to start the conversation. Come and join us for an informal closure of the Fashion Factory live at Saxion Enschede or via livestream!

Where

Saxion Enschede or livestream

For whom

Students and staff

Registration

Through this form

 • Diverse locaties

 • 21 november 2022 - 00:00 tot 25 november 2022 - 23:59

Gerelateerde artikelen

Mareike-en-Frank-LI-(3-van-4).jpg Corporate

De dilemma’s van duurzaam ondernemen: ‘We hebben een hoop leuke verhalen te delen’

31 oktober 2022
Wijken.jpeg Onderzoek

Saxion wil met digitalisering van wijken de energietransitie soepel laten verlopen

25 oktober 2022
Annabel Onderwijs

Duurzaam wonen: Annabel laat jongeren op educatieve wijze kennismaken met duurzaamheid