Event durf te denken.jpg
Onderwijs

Symposium Durf te Denken!

HAN Campus Arnhem, Ruitenberglaan 31, Arnhem

Na de succesvolle eerste editie van het symposium Durf te Denken in 2022, denken we bij deze tweede editie na over het thema ‘Global Citizenship’. We organiseren Durf te Denken 2 samen met Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN)! Zien we jou daar?

Praktische informatie:

Durf te Denken 2: Global Citizenship

We reflecteren op verschillende aspecten van wereldburgerschap en denken over de rol van filosofische vaardigheden voor de global citizen. We analyseren de toekomstige professionele en maatschappelijke context van hbo-studenten met sprekers zoals Bas Haring (hoogleraar Publiek Begrip van de Wetenschap), Henk Oosterling (ecosoof), Laurence Guérin (lector Wereldburgerschap) en vele anderen. Je verlaat het symposium met praktische filosofische tools om in je eigen omgeving toe te passen!

Globale programma:

 • 12:15 uur: inloop
 • 12:30 - 13.00 uur: welkom door o.a. Jan Willem Meinsma (lid College van Bestuur)
 • 13:00 - 13:45 uur: keynote van Bas Haring
 • 13:45 - 14:30 uur: interactieve sessie onder leiding van Henk Oosterling
 • 15:00 - 16.30 uur: parallelsessies met onder ander Steven Dorrestijn, Aldo van Duivenboden en Gideon Haan
 • 16.45 - 17.15 uur: wrap up
 • 17.15 uur: borrel

Dagvoorzitter: Allard Amelink (van o.a. Podcast Filosofie). ​

Parallelsessies

Je kunt deze middag kiezen uit meerdere sessies. Hieronder lichten we er een aantal uit.

Steven Dorrestijn m.m.v. Ilse Ouwens, Wouter Eggink, Karin van der Heijden

De impact van techniek in onze samenleving is enorm. Denk aan kunstmatige intelligentie en discriminatie of verlies van banen, of denk aan milieuvervuiling en de uitdagingen van een circulaire economie en energietransitie. Daar krijgen we allemaal mee te maken, in ons beroep en ook als burger. Het is belangrijk dat we allemaal leren reflecteren over de impact van techniek. In deze workshop nemen we je mee in een benadering voor in ethiek en techniek met praktische werkvormen.

Over Steven Dorrestijn

Dr. Steven Dorrestijn (1977) is lector Ethiek & Technologie aan de Hogeschool Saxion. Hij promoveerde in 2012 aan de Universiteit Twente in de techniekfilosofie; hij studeerde werktuigbouwkunde en filosofie in Twente en in Parijs (2005-2006). Dorrestijn is gespecialiseerd in onderzoek naar de impact en ethiek van techniek. Hij bestudeerde in het bijzonder het werk van de Franse filosoof Michel Foucault (1926-1984) over disciplinerende macht en ethische zelfzorg om dit toe te passen op de omgang met techniek in onze huidige tijd. Met zijn onderzoeksgroep ontwikkelt hij tools en werkvormen om ethiek en techniek praktisch te maken. Voorbeelden zijn de Product Impact Tool en de Ethical Readiness Check en de overkoepelende methodieken van een Ethische paralleltraject voor innovaties en Wijs met techniek voor onderwijs.

Steven Dorrestijn

Steven Dorrestijn

Lector Ethiek & Technologie

06 - 13398152 Steven Dorrestijn

Het alledaagse leven van de gemiddelde West-Europese mens is een geglobaliseerd leven. Tegelijkertijd zetten wereldwijde problemen – zoals de klimaatcrisis, inflatie, corona, het verlies van biodiversiteit, waardigheid van leven en de invloed van sociale media op politiek – ons aan het denken over onze eigen invloed en verantwoordelijkheden in de geglobaliseerde wereld. Studenten staan voor grote maatschappelijke uitdagingen die hun persoonlijke en professionele leven raken. Hoe kunnen zij begrip krijgen van de invloed die zij in dit grotere geheel kunnen en willen hebben? En wat is de rol van onderwijs en onderzoek op het hbo hierin?

Hoe krijg je als mens verbinding met jezelf en de bijdrage die je wil leveren aan de wereld? Purpose Driven Learning streeft ernaar dat studenten een goed beeld hebben van hun unieke talent en daarmee gaan bijdragen aan doelen die groter zijn dan het eigen belang.

De basis voor Purpose Driven Learning (PDL) is het Saxion Honours EYE model. Het EYE model is een werkwijze waarin persoonlijke ontwikkeling en inhoudelijk leren wordt geïntegreerd in reflectieve, lerende communities.

Het EYE model en de PDL werkwijze worden toegelicht aan de hand van voorbeelden in een praktische workshop.

Over Aldo van Duivenboden

De kern van mijn werk is dat ik studenten en professionals help om een wenselijke en volhoudbare toekomst te verbeelden en ze te bemoedigen om samen de eerste stappen te zetten naar de realisatie van deze gewenste toekomst.
Mijn droom is dat het onderwijs alle mensen waardeert en helpt om de plek te vinden waar ze bloeien en bijdragen aan de betekeniseconomie waarin samenredzaamheid en ecologie centraal staan. Samen met professionals in het economische domein werken we aan de transformatie naar een volhoudbare samenleving.

Aldo.jpg

Aldo van Duivenboden

Comeniusprogramma Leadership Fellow: Saxion Innovatie Hub

Linkedin

Bedrijven zijn belachelijk belangrijk in onze wereld. Dus als er één ding genoemd mag worden wat invloed heeft op ons wereldburgerschap; dan zijn het wel bedrijven. En toch worstelen ze met vragen als; “Hoe worden we nou écht duurzaam? Wat is een strategie die bij ons past? Waarom werken we?”

Dit zijn herkenbare vragen voor een Bedrijfsfilosoof. Een Bedrijfsfilosoof helpt in het bedrijf op alle vlakken waar je naast je eigen wijsheid, ook wijsheid van een professional kan gebruiken. Een Bedrijfsfilosoof is dus het professionele aanspreekpunt voor alles wat met wijsheid in de organisatie te maken heeft. “Praktische wijsheid bedrijven”. En een Bedrijfsfilosoof zou net zo normaal moeten zijn als een Bedrijfsarts en een Bedrijfsjurist.

In deze workshop ga je anders naar de werkelijkheid kijken, én hoe je dat kan toepassen in je werk. De workshop bevat praktische oefeningen, case studies en groepsdiscussies om te helpen filosofie toe te passen op de eigen werkomgeving.

Over Gideon de Haan

Gideon is Bedrijfsfilosoof bij de Academie Bestuur Recht en Ruimte, docent bij de HBO opleiding Bedrijfskunde, en kennisleider van drie Honours Programma’s.

Gideon Haan web.jpg

Gideon de Haan

Bedrijfsfilosoof

06- 5112 0464 Linkedin

Download het blokkenschema

Programma

Voor wie is het symposium?

Het symposium Durf te Denken! is toegankelijk voor alle studenten en medewerkers van Saxion. Of je nou een doorgewinterde filosoof bent, interesse hebt in ethische vraagstukken, of vindt dat denken zonde is van je tijd: doe mee! Ons programma is extra interessant voor:

 • Studenten;
 • Leden van opleiding- en curriculumcommissies;
 • Managers en teamleiders;
 • Onderzoekers en docenten die met hun projecten en studenten de diepte in willen.

Tijdens het symposium zal er gefilmd en gefotografeerd worden. Als je niet herkenbaar in beeld wil komen, kun je dit ter plekke aangeven.

Proef de sfeer van de eerste editie:

Bekijk de aftermovie van Durf te Denken! 2022

 • HAN Campus Arnhem, Ruitenberglaan 31, Arnhem

 • 6 april 2023 - 12:15 tot 17:30

Aanmelden

Gerelateerde artikelen

Headerafbeelding - Blond meisje met zwart VR bril Corporate

Saxion lanceert vernieuwde website voor onderwijs, onderzoek en ondernemerschap

01 mei 2018
Anka Mulder: ‘Saxion kan de beste hogeschool van Nederland worden’ Corporate

‘Saxion kan de beste hogeschool van Nederland worden’

24 april 2018
Studentenleven

Saxion-studenten op Bevrijdingsfestival Overijssel in gesprek met Rutte over de kracht van de grensregio