Saxion 2017 1.jpg
Corporate

Saxion wint HBO award voor open access

Leestijd Minuten

Tijdens het seminar Verder bouwen aan Open Science, kwam Saxion als beste uit de bus. Het project van Saxion Bibliotheek en Bureau Kwaliteitszorg, waarbij een digitaal archief werd ontwikkeld, liet zeven andere genomineerden achter zich. Saxion mag zichzelf nu voorvechter noemen van open access in het hbo.

Open access is een manier van publiceren waarbij de informatie toegankelijk is voor iedereen. Bovendien mag je de informatie niet alleen lezen en citeren, zoals bij de normale manier van publiceren, maar ook bewerken. Normaal moet je hier eerst toestemming voor hebben.

“Open access stimuleert ook weer ander onderzoek”, vertelt Sarah Coombs, adviseur Research Support van Saxion Bibliotheek. Volgens haar is deze manier van publiceren enorm belangrijk. “Tegenwoordig is informatie steeds vluchtiger. Daarom moeten we optimaal gebruikmaken van de kennis die beschikbaar is. Dat kan dus niet als je alles achter een betaalomgeving zet. Daarom zijn wij al meer dan een decennium bezig met open access publiceren. Saxion was de eerste en enige hogeschool die er serieus mee aan de slag is gegaan. Met het nieuwe digitale archief kunnen Saxion-publicaties niet alleen opgeslagen en teruggevonden worden, maar zijn ze ook via andere online kanalen beschikbaar. Bijvoorbeeld via NARCIS, de wetenschapsportal voor Nederland.”

Belangrijk voor Saxion

Volgens Coombs zijn er verschillende redenen om blij te zijn met de winst van de HBOAward. Niet alleen voor de (internationale) erkenning en bevestiging dat Saxion goed bezig is op het gebied van open access, maar ook omdat dit een mooie reden is om het gesprek aan te gaan. “Nog niet alle onderzoekers weten wat open access is of zien het belang ervan in. Door de winst van de HBOAward kunnen we meer aandacht vragen voor dit onderwerp.”

De volgende stap

“We zijn goed bezig, maar het kan natuurlijk altijd beter”, vindt Coombs. “De volgende stap is open data, waarbij ook de vergaarde data van het onderzoek, zoals onderzoeksresultaten, open beschikbaar wordt gemaakt en niet alleen het eindresultaat. Dit is dus nog lang niet het eindstation, maar een tussenstap op weg naar echte open science.”

Gerelateerde artikelen

Philip Agteres (fotografie Thomas Busschers) Corporate

Philip vond verdieping en voldoening in zijn nieuwe baan bij Saxion

22 april 2024
Organisatie

Landelijke Bestuurskunde Dag 2024

02 april 2024
Tom Puper (fotografie: Thomas Busschers) Corporate

Tom gooide het roer om en werd docent: ‘Bij Saxion is mijn enthousiasme alleen maar gegroeid’