Kyra, Maureen en Sophie aan het collecteren voor Oeganda
Onderwijs

Studenten Social Work naar Oeganda

Portret van Leontien
Leontien Biemold Leestijd Minuten

Ready for take-off? Jazeker, ze zijn klaar voor het avontuur! Maandagmorgen vertrokken Sophie Heesen, Maureen Waterreus, en Kyra Schorfhaar samen met docente Nursel Akdeniz vanaf Schiphol richting Oeganda om een welzijnsproject voor kinderen met autisme te bezoeken.

Autisme is in Oeganda (nog) een groot taboe en het schooltje dat ze gaan bezoeken biedt kinderen met autisme een toekomst.

Zelf iets brengen, maar ook iets mee terug nemen

Het doel van hun bezoek aan dit project is hun kennis over autisme delen, maar ook voorzien in speelmaterialen en andere praktische zaken. Maar dat niet alleen: zelf leren ze er ook ontzettend veel van! Nursel noemt het lachend “zelf even in therapie gaan”.” Je bent  zo ver weg van alles, hebt geen internet en gaat echt back to basic. Dit geeft je de kans om na te denken over jezelf en je luxe leven in Nederland. Je voert samen echte gesprekken en bent heel mindfull bezig.” Met alweer een grote glimlach zegt ze: “Het is een hele goede vorm voor zelfreflectie. Niet alleen voor de studenten, maar ook voor mezelf”.

Oeganda is nou niet bepaald om de hoek…

Voor Sophie, Maureen en Kyra is het de eerste verre reis. Best spannend dus! Maar ook voor Nursel is het spannend, ook al heeft zij al wel vaker verre landen bezocht. Ze vertelt enthousiast over de tijd dat ze in Zuid-Afrika was en de getto’s heeft gezien. Een plek waar ze zich vaak onveilig voelde. “In Oeganda is dit zó anders! Mensen zijn blij om een blanke te zien. Dat klinkt misschien gek, maar het is echt waar. Je bent echt een bezienswaardigheid en ik heb me in Oeganda nog nooit onveilig gevoeld!”

Waarom juist dit project in Oeganda?

Zo’n drie jaar geleden kwam Nursel Akdeniz via docent Maarten Bootsma in aanraking met het project JOYKARE, dat ze nu met deze drie studentes gaat bezoeken. Maarten heeft daarnaast een stichting genaamd THOT WORLDWIDE, waarmee hij met educatieve en interactieve theatervoorstellingen sociale en maatschappelijke probleemstellingen bespreekbaar helpt te maken.

Nursel hoorde van het autisme-project en was er zo van onder de indruk dat ze er voor heeft gezorgd dat dit goede doel door medewerkers gekozen kon worden als bestemming voor het geld van hun kerstpakket. Dat bleek een goede zet, want er werd een mooi bedrag opgehaald en toen kwam het zover dat ze zelf mee kon naar Oeganda om de cheque te overhandigen.

En zo is het balletje verder gaan rollen...

Eenmaal thuisgekomen deelde ze haar belevenissen met veel enthousiasme met collega´s, maar vooral ook met studenten in de klas. En met haar aanstekelijke enthousiasme is het eindelijk geen wonder dat ze hier meer mensen mee heeft geïnspireerd en zo kreeg het dus een vervolg.

Inzamelingsactie

Om de schoolfaciliteiten verder te kunnen uitbouwen, zijn Sophie, Maureen en Kyra een inzamelingsactie gestart. Hiermee hebben ze inmiddels al bijna 2.000 euro opgehaald en dit geld gaat gebruikt worden om bijvoorbeeld een schommel, klimrek en andere speelmaterialen te kopen.

Het klinkt als een super spannende en ontzettend waardevolle reis, dus zodra ze terug zijn laten we nog even horen hoe het is geweest. Stay tuned!

Portret van Leontien

Leontien Biemold

Leontien Biemold is redacteur bij Dienst Marketing en Communicatie en allround creative bij De Contentmaker. Haar motto: neem jezelf en het leven niet té serieus. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Naast haar communicatiewerk vertrekt ze een paar keer per jaar naar Oostenrijk om skiles te geven. Verdere interesses: goede teksten, sterke koffie & flauwe grappen!

Gerelateerde artikelen

Student Social Work met kindje in Oeganda Onderwijs

Stage om de hoek? Nee joh, gewoon in Oeganda!

30 mei 2018
BeidenVerschil.jpg Onderwijs

Wat is het verschil tussen Social Work en Toegepaste Psychologie? Studenten Irem en Nina praten je bij!

28 maart 2024
Saxion International Onderwijs

Hogescholen maken bindende afspraken om instroom internationale studentenbeperkt en in balans te houden