Wintersport.jpg
Studentenleven

Tips voor de wintersport

Portret van Leontien
Leontien Biemold Leestijd Minuten

Nog even en de massale uittocht richting de Alpen begint weer. Het lijkt wel of tijdens de Krokusvakantie heel Nederland naar we sneeuw vertrekt. De echte die-hards onder ons hoeven we natuurlijk niets meer uit te leggen, maar voor de minder doorgewinterde (wink wink) wintersporters hebben we dat hele wintersportgebeuren even op een rijtje gezet…

wintersport koud? No way! Vraag maar aan de beginnende skiër. Het (angst)zweet gutst binnen no-time over je rug! Ben je gevorderd, dan maak je zo veel tempo dat het ook hard werken is  en dus prima qua temperatuur. Maar het bekendste ski-motto is toch wel: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding…

Los geht’s!

Ja, dat is Duits voor dat je op pad gaat. Met een aantal mensen en vooral een hele bult bagage in je auto. Want ook al is het maar een week, als je op wintersport gaat lijkt het qua bagage vaak op een halve emigratie. 

De clichés op een rij…

Eenmaal aangekomen kom je gegarandeerd de bekende typetjes tegen: een veel te bruine, maar knappe skileraar (of zou het door dat rode pak komen?!), meisjes met iets te grote bontkragen vooral op het terras zitten, mannen van middelbare leeftijd die denken dat ze de nieuwe Olympisch Kampioen zijn en kids die weliswaar net boven jouw skischoen uitkomen, maar die je links en rechts voorbij zoeven. Immer gerade aus! Is het ondertussen trouwens al tijd voor de après-ski…?

Ja sicher!

Après-ski is voor veel mensen het hoogtepunt van de dag. Sterker nog: veel wintersporters gaan juist voor de après-ski op wintersport.  Het sportieve gedeelte is vaak bijzaak. Hoewel après-ski hard werken is. Want heb je wel eens een polonaise proberen te hossen op skischoenen, in een dik skipak in een rokerige ruimte? Da’s echt nicht so einfach als het eruit ziet hoor!

Sprechen Sie Deutsch?

Tijdens de wintersport kom je in aanraking  met termen die nergens anders te horen zijn. Dus zorg dat je deze taal alvast een beetje beheerst, dat scheelt een hoop misverstanden.

Sanifair – je beste vriend tijdens de reis naar je bestemming: toiletten met zelfreinigende toiletbrillen. Super toll! Het kost 70 cent, maar dan heb je ook wat. Een waardebon van 50 cent bijvoorbeeld, die je 3 weken na je wintersport nog uit de zak van je spijkerbroek tevoorschijn tovert omdat je wee eens vergeten bent om hem in te leveren.

Gruss Gott! – zo begroeten Oostenrijkers je vaak vriendelijk. En nee, ze denken niet dat jij God bent… Sorry!

Kaiserschmarren - een typisch Oostenrijks gerecht, kort samengevat een bord vol grof gesneden pannenkoeken met een berg poedersuiker. Lekker tijdens de lunch en je zit er de rest van de middag (te) vol van. Handig ook als bodem voor de après-ski!

Fliegender Hirsch - het overbekende drankje dat bestaaat uit RedBull en Jagermeister. Achtung: gevaarlijk lekker, kruipend naar huis. Je kent het wel…

Hulapalu, Anton aus Tirol en alles van Wolter Kroes – een greep uit de hits die voorbij komen in de gemiddelde après-ski tent. Het voordeel van après-ski: het begint vroeg, dus je ligt redelijk om tijd in je bed om de volgende dag weer (een beetje) fit op de latten te staan. Om alvast een beetje in de stemming te komen: de meest actuele hitmix. 

Pizza – als beginnende skiër krijg je gegarandeerd te maken met de term ‘pizza’. De vorm die je met je ski’s maakt als je moet leren remmen is namelijk de vorm van een pizzapunt. Roept je skileraar dit naar je, dan moet je dus REMMEN en niet doorgeven of je een Quattro Staggioni of Tonno wil ;)

Sonnenbrand – dit heb je als je vergeten bent om je in te smeren met zonnebrand. Want ook al vriest het, de zon heeft ontzettend veel kracht en wordt ook nog eens weerkaatst door de sneeuw. Pijnlijk! Maar de eigenaresse van je hotel of pension heeft  gegarandeerd een lokaal wondermiddel voor je. Zelfgestookte schnapps bijvoorbeeld…

Auf Wiedersehen – zeg je als je afscheid moet nemen. Van je favoriete skioord. Of van je vakantieliefde. Want de kans is natuurlijk groot dat die ene knappe skileraar/lerares je versierd heeft in de kroeg…  Schön war es!

Veel plezier!

Portret van Leontien

Leontien Biemold

Leontien Biemold is redacteur bij Dienst Marketing en Communicatie en allround creative bij De Contentmaker. Haar motto: neem jezelf en het leven niet té serieus. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Naast haar communicatiewerk vertrekt ze een paar keer per jaar naar Oostenrijk om skiles te geven. Verdere interesses: goede teksten, sterke koffie & flauwe grappen!

Gerelateerde artikelen

Elcin Coraklar.jpg Studentenleven

6 gewoontes voor meer focus in je drukke studentenleven

07 februari 2024
Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms) Studentenleven

Column: Netwerken kun je leren

08 november 2023
ThuisofKamers.jpg Studentenleven

Thuis wonen of op kamers gaan?