Sollicitatie.jpg
Studentenleven

Gouden tips voor het solliciteren naar een baan of stage

Leestijd Minuten

Wat is de meest gemaakte fout in sollicitatiebrieven? En hoe onderscheid je jezelf van de rest? Kirsten Bense gaf een workshop solliciteren voor Studievereniging LiNK om hen op weg te helpen in hun zoektocht naar een baan of stage.

“Solliciteren is net als op reis gaan”, stelt Bense. “Je begint met kijken waar je eigenlijk naartoe wilt. Hiervoor kun je het best in een stuk of twintig vacatures arceren welke werkzaamheden jou leuk lijken. Daarnaast zijn er ook nog andere zaken waarmee je rekening moet houden, wil je bijvoorbeeld bij een groot of bij een klein bedrijf aan de slag? Bij een groot bedrijf liggen de taken vaak vast en ga je je specialiseren, terwijl je bij een kleiner bedrijf juist meer verschillende taken gaat doen. Dan ga je jezelf verbreden. Als je dat weet, kun je op zoek gaan naar een vacature die echt bij jou past. Het slimste is om bij drie tot vier bedrijven tegelijkertijd te solliciteren. Spreid je kansen.”

De juiste brief

Als je eenmaal iets hebt gevonden wat je aanspreekt, is het zaak om een goede brief te schrijven zodat het bedrijf jou uitnodigt voor een gesprek. “‘Ik moet voor mijn opleiding op stage’, zien wij bijna altijd voorbijkomen. Zet dit nooit in je brief, zo komt het over als een verplichting. Ook vertelt ongeveer 70 procent niet in de brief waarom ze juist bij dat bedrijf aan de slag willen. Dat wil het bedrijf juist weten. Wat ook altijd goed werkt, is kwaliteiten die de werkgever in de vacature vraagt, verwerken in je brief. Als ze bijvoorbeeld iemand zoeken die goed kan organiseren, is het slim om dit te laten terugkomen in jouw motivatie met een concreet voorbeeld waaruit blijkt dat jij over deze kwaliteit beschikt. Zo kun je jezelf ook onderscheiden van de rest. En check alsjeblieft de spelling. Als er taalfouten in je brief staan, beland je meteen op de nee-stapel.”

‘Kennis en werkervaring is niet het belangrijkste’

Goed, je brief was dik in orde en je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Hoe zorg je dat jij die toffe job of stage krijgt? Volgens Bense is enthousiasme het belangrijkste, gevolgd door de wil om nieuwe dingen te leren. “Pas op de derde plek staat kennis en werkervaring. Je houding is dus heel belangrijk. Verdiep je ook van tevoren in het bedrijf. Als jij graag bij een omroep aan de slag wilt en ze in het gesprek vragen welke programma’s je aanspreken, moet je hier wel antwoord op kunnen geven. En spreek nooit negatief over eerdere werkgevers, anders gaat je gesprekspartner zich afvragen hoe je in de toekomst over hem of haar praat.”

Gerelateerde artikelen

Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer Onderwijs

Saxion start nieuwe interieur- en branding opleiding: Interior Brand Identity

25 april 2024
Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’

20 april 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn