Stage in Japan
Studentenleven

‘Steeds meer bekenden gingen naar het buitenland, dat prikkelde mij ook’

Roxanne van Norde
Roxanne van Norde Leestijd Minuten

Stage in Nederland is voor veel studenten al uitdaging genoeg, maar niet voor Chemie-student Hans Oude Groote Beverborg. Hij vertrok naar het land van sushi, Pokémon en hysterische reclames: Japan.

“Het idee om naar het buitenland vertrekken kwam vrij spontaan”, vertelt Hans. “Steeds meer studenten in mijn omgeving gingen buiten Nederland stagelopen. Toen bedacht ik me dat dit misschien wel een van de laatste kansen kon zijn om relatief makkelijk naar het buitenland te vertrekken voor langere tijd. Zo begon ik met zoeken.” Na een zoektocht viel de keuze al snel op Azië. “Ik zocht naar een nieuwe ervaring, waardoor Europa en Amerika al snel afvielen. In mijn ogen zijn deze plekken ‘te westers’ en zou de verandering niet groot genoeg zijn. De relatief grote verschillen met het verre oosten gaf de doorslag om een stage in een Aziatisch land te zoeken. Na het versturen van meerdere mailtjes naar verschillende universiteiten kreeg ik een erg leuke en spontane reactie van mijn huidige begeleider professor Otsuka.”

Na veel mailcontact en documenten invullen, kon de reis eindelijk beginnen. De bestemming? Het Matsumoto laboratorium, gevestigd binnen de University of Osaka. Hier houdt Hans zich bezig met nanotechnologie. “Ik onderzoek elektrische eigenschappen van metaalcomplexen. Het blijkt dat deze complexen unieke elektrische eigenschappen hebben waardoor ze uitermate interessant zijn voor gebruik in nanodevices. Met dit onderzoek hoop ik de eerste stappen naar een beter begrip van deze complexen te zetten.” 

Buiten de kantoormuren

Doordeweeks is het aanpoten in het lab, maar hoe ziet het weekend van Hans eruit? “Op mijn vrije dagen probeer ik zo veel mogelijk van Osaka en de omgeving te bekijken. Japan heeft een erg rijke geschiedenis en dit is dagelijks nog terug te zien in de bijzondere gebouwen. Ik heb hier al meerdere tempels, shrines en kastelen bezocht. Verder is de natuur hier erg mooi en totaal verschillend van wat we in Nederland gewend zijn. Binnenkort heb ik kerstvakantie en ga ik een reis door de rest van Japan maken. Ik heb verschillende dingen op de planning staan, van de bergen rond Nagano tot de grootste stad ter wereld, Tokyo. Verder hoop ik nog de mogelijkheid te hebben om tijdens deze vakantie een rondreis door een van de buurtlanden te maken.” 

'Gekke Japanners'

Nederlanders zien Japan vaak als een land met een gekke cultuur, maar in de praktijk blijkt het mee te vallen. “Soms zie ik wel eens een reclame waarbij ik twee keer moet kijken, maar verder zie ik het niet echt terug. Tot ik Halloween ging vieren dan. Japanners zijn vaak lekker zichzelf en tijdens die feestdag komt het er allemaal uit. In de hoofdstraat van Osaka was het een groot gekkenhuis. Het is net als carnaval, waarbij je amper in de tent kunt bewegen en de bar bereiken een hele opgave is, maar dan in een kilometerlange straat. Ik denk dat dit wel een van de hoogtepunten was van mijn reis.” 

Zeg JA tegen Japan

Als het aan Hans ligt, pakken we allemaal onze biezen voor een stage in Japan. “Natuurlijk zijn er cultuurverschillen, maar Japanners zijn erg vriendelijk en behulpzaam. De communicatie kan hier soms wel moeilijk zijn. Japanners spreken vaak geen Engels, waardoor het moeilijk is om elkaar te begrijpen. Maar geloof me, met een beetje gebarentaal en Google Translate kom je een heel eind.” 

Roxanne van Norde

Roxanne van Norde

Roxanne van Norde heeft haar geweldige studentenleven in Enschede afgesloten met een diploma van de opleiding Media, Informatie en Communicatie. Ze had het zo naar haar zin bij Saxion, dat ze nu als redacteur werkt bij de Nieuwsredactie. Als ze niet aan het schrijven is, kun je haar vinden bij de hipste hotspots in town of achter de laptop om een nieuwe citytrip te plannen.

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Student Xem, Famke en Imke over eerste jaar Chemie: ‘Het is een kleine opleiding en daardoor is iedereen heel hecht’

26 april 2024
Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’

20 april 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn