Student Naomi Zijderveld pitcht over de snelheid van de toekomst tijdens TEDxYouth@Nijmegen
Organisatie

Student Naomi Zijderveld pitcht over de snelheid van de toekomst tijdens TEDxYouth@Nijmegen

Op 18 januari werd de eerste editie van TEDxYouth@Nijmegen georganiseerd. Deze jeugdversie van de bekende TEDx formule, waarbij sprekers de rode stip betreden om hun idee te presenteren, bood het podium aan 15 ondernemende en bevlogen mensen tussen de 16 en 30 jaar. Het thema was Velocity of the Future, waarbij vernieuwende ideeën over duurzaamheid, verbinding en ondernemerschap centraal stonden. Eén van de sprekers was Naomi Zijderveld, vierdejaars studente Ruimtelijke Ordening en Planologie.

Tijdens haar studie in het buitenland leerde ze “hoe de wereld werkt, of vooral hoe deze vaak niet werkt”. Sindsdien verwondert ze zich over hoe het kan dat we in Afrika massaal graan en mais verbouwen voor de varkens in Europa, terwijl hongersnood nog steeds niet is opgelost. Of over het feit dat bij het in elkaar zetten van één paar schoenen zes verschillende landen betrokken zijn. En dat het kennelijk uitmaakt waar de grens is als we wereldproblemen zoals de klimaatcrisis proberen aan te pakken. 

Op reis besefte ze dat  we ons haast niet meer verwonderen over onze eigen leefomgeving, terwijl we op reis juist wel oog hebben voor de uniekheid van de plekken die we bezoeken. “Eigenlijk is dat best gek, want onze leefomgeving vormt meestal het belangrijkste gebied in ons leven” vertelt ze. Ik vroeg me toen af “wat nou als de verbinding tussen mensen en de gebieden waarin zij wonen de oplossing is voor een hoop van de wereldproblemen waar we maar niet uitkomen? Ik ben daar echt in gaan geloven”. 

Tijdens haar TEDx talk pleit ze om die reden ook om connectie tussen bewoners en hun leefgebieden te herstellen. Dit kan onder andere met de naderende Omgevingswet, die het mogelijk  maakt voor bewoners om naast publieke en private partijen mee te beslissen over hun gebied. Als het aan Naomi ligt blijft het niet bij de invoering van de wet. Ze zweert bij een gebiedsgerichte economie en een cultuuromslag als het gaat om gebiedsontwikkeling. Daarom werkt ze samen met De Coöperatieve Samenleving om in Nederland deze visie op duurzamere en eerlijkere planologie alvast in te richten.

Benieuwd naar Naomi's talk? De video komt binnenkort online op de officiële kanalen van TEDx! 

Student Naomi Zijderveld pitcht over de snelheid van de toekomst tijdens TEDxYouth@Nijmegen

Student Naomi Zijderveld pitcht over de snelheid van de toekomst tijdens TEDxYouth@Nijmegen

Gerelateerde artikelen

twee mannen ondertekenen een document aan tafel Organisatie

Hogeschool Saxion en 8RHK ambassadeurs brengen hbo-student naar Achterhoek

12 november 2020
Saxion-concept Ruimtelijke Ontwikkeling uniek voor Nederland, volgens beoordelingsrapport Organisatie

Saxion-concept Ruimtelijke Ontwikkeling uniek voor Nederland, volgens beoordelingsrapport

07 mei 2019
Burgemeester Zutphen onder de indruk van eerstejaars studenten Onderwijs

Burgemeester Zutphen onder de indruk van eerstejaars studenten