Saxion-concept Ruimtelijke Ontwikkeling uniek voor Nederland, volgens beoordelingsrapport
Organisatie

Saxion-concept Ruimtelijke Ontwikkeling uniek voor Nederland, volgens beoordelingsrapport

Een audit-rapport met louter positieve beoordelingen en een maximale score voor alle studierichtingen. De opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling (RO) kreeg onlangs goed nieuws over de recent afgeronde accreditatie. ‘We zijn er als team heel trots op dat de energie die we de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in de nauwe samenwerking tussen de opleidingen Ruimtelijke Ontwikkeling en Bestuurskunde zijn vruchten heeft afgeworpen,’ reageert Mark Dorenbusch namens de opleiding.

De vernieuwde RO-opleiding kan op de waardering rekenen van de studenten, van het werkveld en ook van het auditteam, zo blijkt uit het onlangs gehouden onderzoek. Dat is goed nieuws voor de opleiding die de afgelopen jaren volop werd vernieuwd. Binnen de Academie Bestuur Recht en Ruimte (ABR&R) werden de aparte opleidingen Ruimtelijke Ordening & Planologie en Stedenbouwkundig Ontwerpen na een transitieperiode als studieroutes opgenomen in de nieuwe opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling. Ook werd daar de route Klimaat & Management aan toegevoegd. 

Belangrijke graadmeter voor kwaliteit

Ruimtelijke Ordening levert via deze uitstroomprofielen urban professionals aan de regionale en nationale arbeidsmarkt in rollen als planoloog, stedenbouwkundig ontwerper of expert RO op het gebied van klimaatmanagement. De eerste lichting studenten die het nieuwe curriculum volgde, studeerde in 2018 af. Deze recente audit vormt zodoende een belangrijke graadmeter of de veranderingen binnen de academie het beoogde kwalitatieve resultaat hebben opgeleverd. 

Het werkveld, de beroepspraktijk en de arbeidsmarkt veranderen. Er is sprake van groei in steden en krimp in het landelijk gebied. Nieuwe processen en systemen op het gebied van planning, besluitvorming, informatie en (digitale) communicatie doen hun intrede. Ook klimaatverandering, globalisering, internationale samenwerking, economische ontwikkelingen en ondernemerschap zijn trends die de RO-beroepspraktijk beïnvloeden. Dit was voor de opleiding destijds een belangrijke aanleiding om een nauwe samenwerking aan te gaan met Bestuurskunde. Met dit gezamenlijke concept voor Ruimtelijke Ontwikkeling biedt Saxion een concept dat uniek is binnen Nederland, luidde het oordeel in het beoordelingsrapport.

Voor ons team is het heel fijn om te horen dat de verbinding tussen onderwijs en onderzoek, die voor een belangrijk deel gestalte krijgt in het Stadslab, zo gewaardeerd wordt.

Mark Dorenbusch

‘Voor ons team is het heel fijn om te horen dat de verbinding tussen onderwijs en onderzoek, die voor een belangrijk deel gestalte krijgt in het Stadslab, zo gewaardeerd wordt,’ vertelt Mark Dorenbusch. ‘Van de leden van het onderzoekspanel kregen we te horen dat ze zelden meemaken dat zoveel verschillende lectoraten vol overtuiging in een panelgesprek hun positieve ervaringen delen over die verbinding tussen onderwijs en onderzoek.’
Uit de audit kwam naar voren dat de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling een goede band met het werkveld heeft opgebouwd. Dat werkveld was destijds ook nauw betrokken bij de totstandkoming van het samenwerkingsverband tussen de opleidingen RO en Bestuurskunde. Ook dit geeft de opleiding een duidelijk eigen gezicht ten opzichte van andere RO-opleidingen in Nederland, aldus het rapport. 

Mark: ‘We hebben met gepaste trots kennisgenomen van de conclusies van het panel en het rapport bevestigt voor ons dat we als opleiding samen met onze studenten, het werkveld en onze lectoraten op een juiste manier bezig zijn met het opleiden van de RO-professional van de toekomst. We houden vast aan de huidige koers, maar blijven ons ontwikkelen. Binnen het Stadslab willen we nog meer samenwerken met studenten van andere opleidingen, ook over de academiegrenzen heen.’

Gerelateerde artikelen

twee mannen ondertekenen een document aan tafel Organisatie

Hogeschool Saxion en 8RHK ambassadeurs brengen hbo-student naar Achterhoek

12 november 2020
Burgemeester Zutphen onder de indruk van eerstejaars studenten Onderwijs

Burgemeester Zutphen onder de indruk van eerstejaars studenten

15 april 2019
WP_20190109_17_41_54_Pro.jpg Organisatie

"DEV&TER: Jong voor de toekomst’’ op gemeentelijke nieuwjaarsreceptie