Merna Elgohary Elgohary
Onderwijs

Vloggen in de bouwwereld: ‘Mensen kijken me aan van wat doe jij nou weer?’

Ze is net begonnen met de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde, vlogt over de bouwwereld en is bezig om haar eigen onderneming te starten: de Bouwtinder. Het is niet moeilijk om te raden waar de passie ligt van Saxion-studente Merna Elgohary.

Hoi Merna, kun je vertellen hoe je in de bouwwereld terecht bent gekomen?

“Tijdens mijn vorige opleiding Internationaal Accountmanagement mocht ik een keer meedoen aan een verkoopproces van een gebouw dat werd neergezet. Dat vond ik best interessant, dus toen ben ik me daarin gaan verdiepen. Ik wist dat ik nog een hbo-studie wilde doen en wilde iets gaan doen waar ik iets nieuws kon leren. Als ik de bouw interessant vind, dacht ik, moet ik daar gaan kijken. Toen ben ik gaan zoeken en kwam ik uit op Bouwtechnische Bedrijfskunde. Bedrijfskunde vind ik echt interessant, dus toen ik dat kon combineren met de bouw, dacht ik: top, doe ik dat!”

Wat vind je zo interessant aan de bouw?

“Ik vind de samenwerkingen tussen de verschillende partijen leuk. Dat je van een grondgebied, een leeg zandvlak, op een gegeven moment naar een fundering gaat. Dan komen de leidingen erbij, de metselaar en op een gegeven moment heb je een heel gebouw. En dat staat daar voor tig jaar. Daar heb je samen aan gewerkt met een heel team en dan kun je zeggen: ‘Wij hebben dat daar neergezet’. Je kunt trots zijn op jouw ding.”

En hoe ben je aan het vloggen geraakt?

“Ik heb de drive om een eigen onderneming te starten in de bouw en daar ben ik op dit moment mee bezig. Ik zocht naar investeerders en toen zag ik op Facebook een bericht van Bouwend Nederland: ‘Wie wil meedoen aan onze vlogwedstrijd?’ Je kon daarmee vijfduizend euro winnen. Het leek mij perfect voor mijn naamsbekendheid en met dat geld kon ik investeren in mijn bedrijf. Ik schopte het tot de laatste drie en de opdracht was vervolgens om elke week iets te vloggen op bijvoorbeeld de bouwplaats of over innovatie. Enkele weken geleden werd op de bouwcampus van de TU Delft bekend gemaakt dat ik had gewonnen! En nu ga ik gewoon door met vloggen. Het is zo groot geworden de laatste tijd dat partijen naar me toe komen om te vragen of ik voor ze wil gaan vloggen. Daardoor heb ik nu dus wat opdrachten lopen.”

Kun je al iets vertellen over die onderneming?

“Het is een platform waarmee partijen elkaar makkelijker kunnen vinden: de Bouwtinder. In het kort is het dat ik wil dat er een betere samenwerking komt binnen de bouw. Dat is wat ik nu kan vertellen.”

Studeren, vloggen, ondernemen en volgens mij heb je nog meer nevenactiviteiten. Je bent er maar druk mee!

“Weet je wat het is? Ik ben voor de studie verhuisd naar Enschede en ik merkte dat ik heel veel vrije tijd had. Ik woonde in een nieuwe stad, op een nieuwe plek. Dan heb je niet zoveel hier. Toen ben ik begonnen aan mijn ondernemingsplan en had ik nog steeds tijd over. Daarna werd ik gevraagd of ik voorzitter van mijn vorige opleiding wilde worden. Een keer in de zoveel tijd even meeten, nieuwe plannen bedenken: dat lukt wel. Ik ben ook nog actief bij DSIF. Daar helpen we startups. Nu heb ik alleen niet zoveel tijd meer. Ik merk dat ik tegen mezelf zeg: ‘Luister, het wordt te veel.’ Dat ik vaker nee zeg. Ik let nu meer op mijn tijd.”

Om je droom te behalen moet je stappen zetten, maar soms heb je een zijweg nodig om daar te komen. Dat is bij mij het vloggen, dat vind ik gewoon leuk om te doen.

Merna Elgohary Elgohary
Merna Elgohary

En hoe gaat het met de studie?

“Dat gaat goed. Het is heel veel theorie – ik ben iemand van de praktijk – maar ik merk dat we nu veel naar bouwplaatsen gaan en dat er gastsprekers komen waarmee ik in contact kan komen. Dat maakt het wel weer interessant. We hebben ook projecten waarbij je een gebied toegewezen krijgt van een opdrachtgever als Ter Steege. Dan moet je een plan gaan ontwerpen. Dat vond ik leuk om te doen.”

Kun je wat je hier leert, toepassen binnen je eigen onderneming?

“Het gaat nu op zich goed, maar in het begin was het heel technisch en het runnen van een eigen onderneming is natuurlijk meer management. Ik ben pas net begonnen met de opleiding en na het eerste halfjaar kon ik me pas specialiseren. Daar ben ik net twee weken mee bezig. In de toekomst hoop ik het meer te kunnen combineren. Ik heb hier al met docenten over gesproken. Zij weten van mijn plan en we hebben al plannen gemaakt hoe we dit tegelijk kunnen doen.”

Wat is uiteindelijk je ambitie?

“Uiteindelijk is mijn doel om echt mijn eigen onderneming neer te zetten en dat de Bouwtinder onmisbaar wordt binnen de bouw. Ik ben nu nog heel erg bezig met marktonderzoek: hoe zit de markt in elkaar en waar ligt de interesse? Daaruit moet ik een team gaan creëren. Ik heb inmiddels iemand die er wellicht bij wil. Daarna ga ik kijken naar volgende stappen, zoals een ICT’er. Hoe zit dat nou allemaal in elkaar? Die samenwerking moet ik gaan vinden.”

Heb je nog tips voor andere studenten die zo ondernemend willen worden als jij?

“Wat ik als tip zou willen geven: focus je op één ding. Wat ik heel erg merk is dat ik soms iets anders moet laten liggen om me op iets te kunnen focussen. Vind een draad waarmee je nou daadwerkelijk wil beginnen en bedenk of de stap die je gaat zetten je gaat helpen om je uiteindelijk doel te behalen. En zet je opleiding op nummer één. Om je droom te behalen moet je stappen zetten, maar soms heb je een zijweg nodig om daar te komen. Dat is bij mij het vloggen, dat vind ik gewoon leuk om te doen. Ik heb al zoveel gedaan als eerstejaars student wat anderen nog niet gedaan hebben. Dat heeft me heel veel ervaring opgeleverd en ook connecties, die me willen helpen qua stage of met me om tafel willen hoe we elkaar verder kunnen helpen.”

En dus hoef je straks niet lang te zoeken als jij je eigen huis wil gaan bouwen!

“Door het vloggen heb ik inmiddels een groot netwerk gecreëerd. Het is best uniek in de bouw. Als ik op de bouwbeurs loop met mijn camera, kijken al die mensen me aan van wat doe jij nou weer? Er zijn mensen die vragen wat ik aan het doen ben en wat het allemaal inhoudt. Dat is heel erg leuk. Ik zou dus nog willen zeggen: wees uniek in wat je doet.”

Bekijk hieronder de nieuwste vlog van Merna:

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Word jij ook een civiele held? Organisatie

Word jij ook een Civiele held? Hogescholen slaan handen ineen voor gezamenlijke campagne

16 oktober 2023
Onderwijs

Afstudeerprijs-winnaars Timme en Rinze wijzen wegenbouwer de weg naar duurzame toekomst

09 oktober 2023
Bouwkunde deeltijd Koen Terink Onderwijs

‘Aan het einde van de rit kun je trots zijn op wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen’