Jacqueline Kok
Onderwijs

'Hbo-masters zijn hard nodig in Nederland'

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

“Wie een hbo-master afrondt, heeft dezelfde graad als iemand met een universitaire mastertitel. Toch biedt een hbo-traject meerwaarde voor studenten die met hun kennis een concrete bijdrage aan de maatschappij willen leveren. Ook leren professionals op een nieuwe manier naar hun eigen organisatie of vakgebied te kijken.” Aan het woord is Jacqueline Kok. Als verbinder tussen inhoud en management was ze 10 jaar course director van de master Health Care & Social Work bij Saxion. Sinds 2018 is Jacqueline coördinator van het totale masteronderwijs binnen Saxion.

“Bij Saxion hebben we geen apart instituut voor onze hbo-masters,” vertelt Jacqueline. “Onze masters zijn allemaal verbonden aan een academie en staan in nauwe verbinding met de lectoraten. Hoogwaardig onderzoek heeft input uit de masters nodig en de uitkomsten van toegepast onderzoek komen op hun beurt weer terug in het masteronderwijs. Die wisselwerking die we hier bij Saxion kunnen bewerkstelligen, vind ik echt van grote waarde.”

Hoogwaardig onderzoek heeft input uit de masters nodig en de uitkomsten van toegepast onderzoek komen op hun beurt weer terug in het masteronderwijs. Die wisselwerking die we hier bij Saxion kunnen bewerkstelligen, vind ik echt van grote waarde.

Jacqueline Kok

Het hbo-masteronderwijs kampt nog met onbekendheid en misverstanden. Jacqueline: “Landelijk volgt zo’n 8 procent van alle hbo-studenten een mastertraject. Dat is weinig, maar we zien een kentering. De masters binnen het hbo zijn erg gericht op het bedenken van oplossingen die direct in de praktijk gebruikt kunnen worden, op basis van toegepast onderzoek. Universitaire masters leggen die koppeling veel minder. Zo ligt er prachtig universitair nano-onderzoek op de plank, maar vertaalt het hbo juist de resultaten van dit onderzoek naar de praktijk. Onze master Applied Nanotechnology, die we samen met de Universiteit Twente ontwikkeld hebben, biedt studenten de mogelijkheid om op dat terrein bijvoorbeeld aan toepassingen voor de gezondheidszorg te werken. Veel vwo-leerlingen weten niet dat ze ook een hbo-master kunnen volgen. Dat is jammer.” 

Met een bachelor van een hogeschool of universiteit op zak is het voor iedereen mogelijk om direct in te stromen bij een master van Saxion, legt Jacqueline uit. De pre-master, zoals we die ter voorbereiding op een universitair traject kennen, is een horde die voor de hbo-variant dus niet nodig is. Dat maakt de weg naar een hbo-master eenvoudiger, de drempel lager.

“Saxion biedt nu 12 masters. We zijn hard bezig dat aanbod uit te breiden, zeker ook op het gebied van Living Technology. We hebben voltijd- en deeltijdmasters en er zijn ook duale trajecten mogelijk. Studenten die al enige jaren werkervaring hebben, combineren hun baan dan met een mastertraject. Innovative Textile Development en Nanotechnology zijn echte voltijd-masters, maar Facility & Real Estate Management is bijvoorbeeld ook in deeltijd te volgen. Onze 5 voltijdmasters hebben een internationale oriëntatie en zijn zodoende ook interessant voor buitenlandse studenten. Voor onze textielmaster, verbonden aan het lectoraat Smart Functional Materials, is veel belangstelling vanuit Azië. Deze studenten zijn vervolgens ergens in de praktijk bezig met een project dat gekoppeld is aan hun mastertraject. 

Voor de master Educational Leadership melden zich professionals uit de onderwijspraktijk. In de levensfase waarin ze zich bevinden, zullen ze niet zo snel voor een totaal nieuwe studie kiezen, maar kunnen ze met een master binnen hun eigen vakgebied wel een nieuwe stap zetten. Je ziet dat deze mensen bij ons even uit waan van de dag getild worden. Ze leren een stap naar achter te zetten en op een nieuwe manier naar hun eigen vakgebied of organisatie te kijken. Dat zijn nu nét de professionals die we in deze snel veranderende maatschappij nodig hebben. Voor hen is een master een verdiepingsslag en een verbredingsslag. Veel kersverse masterstudenten van Health Care & Social Work gaan uit de directe zorg en komen in management- of staffuncties terecht. Anderen worden onderzoeker. Bijna altijd zijn dit soort professionals al jaren in hun beroepspraktijk aan het géven geweest. Een master stelt ze in staat om ook weer eens te ontvangen. Zelf input krijgen en een nieuwe start maken is zo belangrijk voor mensen in deze fase van hun carrière. Je ziet dat onze masterstudenten daar ook weer gelukkig van worden. Geweldig vind ik dat.” 

Bijna altijd zijn dit soort professionals al jaren in hun beroepspraktijk aan het géven geweest. Een master stelt ze in staat om ook weer eens te ontvangen. Zelf input krijgen en een nieuwe start maken is zo belangrijk voor mensen in deze fase van hun carrière.

Jacqueline Kok

“Saxion wil graag een University of Applied Sciences zijn. Dat betekent dat onderzoek een steeds belangrijkere rol gaat spelen. De grens tussen hbo- en universitair onderzoek vervaagt. Als je kijkt wat wij hier bij Saxion doen, dan spreek je ook echt van hoogwaardig onderzoek. Wij kunnen ons als hogeschool regelmatig vergelijken met buitenlandse universiteiten.”

Jacqueline ziet de toekomst van het hbo-masteronderwijs met vertrouwen tegemoet: “De seinen voor de masters staan nationaal op groen. Het Ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschap en de Vereniging Hogescholen vinden dat het masteronderwijs moet groeien. Dat heeft weer alles te maken met het feit dat wij in Nederland in verhouding tot andere Europese landen relatief weinig afgestudeerde mensen met een masteropleiding hebben. Om te voorkomen dat we als land aan innovatie- en concurrentiekracht verliezen, moeten we op volle kracht vooruit. Er zijn bacheloropleidingen die nog geen vervolgmaster hebben. Studenten willen verder en de maatschappelijke vraag naar mensen met hun profiel groeit. Nu het aanbod nog. 

Op nationaal niveau werken we veel samen. Saxion participeert in het Landelijk Platform Professionele Masters. We trekken samen op in campagnes en promoten het onderzoek in het onderwijs. Elke hogeschool heeft zijn eigen accenten en profiel. Qua inhoud en geografische spreiding proberen we een complementair aanbod van masters neer te zetten. Er wordt hard gewerkt. Mijn wens is dat we daarbij altijd blijven nadenken over wat we als samenleving echt nodig hebben. Laten we dáár tijd, geld en energie in steken.”

Alles weten over Masteronderwijs bij Saxion?

Lees meer
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Philip Agteres (fotografie Thomas Busschers) Corporate

Philip vond verdieping en voldoening in zijn nieuwe baan bij Saxion

22 april 2024
Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede Corporate

Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede

20 april 2024
Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’