Topatlete wint van zonneauto Solar Team Twente
Corporate

Topatlete wint van zonneauto Solar Team Twente

Leestijd Minuten

In het FBK Stadion in Hengelo nam topatlete Lisanne de Witte het op tegen zonneauto RED Shift van Solar Team Twente. De toeschouwers zagen een spannende race over een bijzondere afstand van 300 meter. Lisanne startte met een grote voorsprong, maar de zonneauto kwam steeds dichterbij. Pas in de laatste seconden werd de winnaar van de wedstrijd duidelijk. Lisanne won met een kleine voorsprong.

Mens vs. machine

Lisanne sprintte in de eerste seconden de zonneauto met gemak voorbij. De zonneauto, die gemaakt is om over lange afstanden zo efficiënt mogelijk te rijden, trok langzaam op. Pas na ongeveer 200 meter wist RED Shift in de buurt te komen van de topsporter. De bocht in de baan maakte de strijd extra spannend. Met een kleine voorsprong wist de topatleet de zonneauto te verslaan.

3000 km vs. 300 m

“Een super spannende race,” vertelt coureur Jan Lenssen. “In 2017 reed ik tijdens de Bridgestone World Solar Challenge, maar dit is wel weer wat anders. Door de korte afstand en de bijzondere tegenstander gebeurde er erg veel in korte tijd. Het bleef ook echt lang spannend: Lisanne sprintte zo hard weg. Aan het eind kwamen we dicht in de buurt, maar helaas wisten we haar niet in te halen. Ik kijk terug op een erg gave ervaring.” Niet alleen voor het solarteam, maar ook voor atlete Lisanne de Witte, was het een bijzondere en spannende wedstrijd. “Super gaaf,” reageert Lisanne op de winst. “Ik denk dat dit voor mij een goede test was om echt hard te starten. Tijdens het lopen voel je dat de zonneauto achter je zit, dat maakt de wedstrijd echt spannend.”   

Proeftuin voor innovatie

De wedstrijd laat zien hoe topsport en innovatie hand in hand gaan. “FBK Games wordt gezien als proeftuin op gebied van atletiek,” vertelt Nikki van de Rijdt, evenementen coördinator bij het solarteam. “Wij zijn zelf ook een proeftuin maar dan in de duurzame mobiliteit. Door deel te nemen aan de FBK Games laten we samen zien wat de mogelijkheden zijn op gebied van innovatie en duurzaamheid in de topsport. Onze slogan is niet voor niets “Powered by Human Energy”. De coureurs, maar ook de rest van het team, werken hard en beoefenen topsport, net als de atleten. Met deze wedstrijd komt dat heel mooi tot zijn recht.”

Bridgestone World Solar Challenge

Zondag 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met de zonneauto 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. De race kent drie verschillende klassen. Het solarteam doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s.

Solar Team Twente

Het Twentse solarteam bestaat uit 19 studenten van Saxion en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van innovatieve partners. Samen wordt topsport beoefend en een van de meest efficiënte zonneauto’s ter wereld gebouwd. Met de auto wordt deelgenomen aan de Bridgestone World Solar Challenge. Enerzijds met het doel om de race te winnen en anderzijds om aandacht te creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie.

Gerelateerde artikelen

JandeW.jpg Studentenleven

Van vogelhuisjes naar zonneauto: Jan gaat met Solar Team Twente naar Australië

21 augustus 2019
_R4A7640_Jerome Wassenaar.jpg Studentenleven

Oud-teamleden helpen Solar Team Twente met generale repetitie

19 augustus 2019
2019-08-13_STT_op_CircuitAssen-15.jpg Studentenleven

Coureurs Solar Team Twente onthuld op TT Circuit Assen