Oui nide iou
Organisatie

Montessorileerkrachten gezocht

Patrick Sins, Saxion
Dr. Patrick Sins Leestijd Minuten

Ons lectoraat zoekt montessorileerkrachten om deel te nemen aan het onderzoek naar executieve functies bij montessorileerleerlingen

Wat houdt het onderzoek in?

In samenwerking met de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV) en de Nederlandse Montessori Onderzoeksgroep (NMO) doet het lectoraat Vernieuwingsonderwijs onderzoek naar executieve functies. Hierbij wordt gekeken naar het verschil tussen montessorileerlingen en leerlingen uit het reguliere onderwijs. Dit onderzoek voeren we uit bij leerlingen uit groep 7 op jouw school. 

Wat betekent het voor de scholen die meedoen?

Een onderzoeker komt een dagdeel in de klas om taken bij de leerlingen af te nemen. Deze taken meten de executieve functies van de leerlingen. De leerlingen voeren de tests drie keer uit: twee keer om te oefenen en een keer voor de data. Per keer neemt dit ongeveer 10 minuten in beslag. De taken worden uitgelegd en begeleid door de onderzoeker. Aan leerkrachten van de desbetreffende groep 7 wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen voor het vaststellen van de implementatie van het montessoriconcept. Dit kost ongeveer 10 minuten. 

Alle gegevens die we verzamelen worden geanonimiseerd. De ouders van de leerlingen uit groep 7 worden via een brief over ons onderzoek geïnformeerd en gevraagd of hun kind(eren) mogen deelnemen aan de studie. De leerlingen die meedoen kunnen op elk moment hun deelname stoppen.

Interesse?

Ben je bovenbouwleerkacht en heb jij (of een collega) interesse? Of wil je meer informatie over het onderzoek? Neem dan contact op met Dinja Bruggeman, masterstudent Onderwijswetenschappen. Dit kan via mail of per telefoon (06-51 81 41 05).  

Klik hier om meer te lezen over de achtergrond van ons onderzoek. 

Patrick Sins, Saxion

Dr. Patrick Sins

Patrick Sins is lector Vernieuwingsonderwijs Saxion en Thomas More hogeschool

Gerelateerde artikelen

Symen van der Zee en Willeke Slingerland (fotografie: Thomas Busschers) Onderzoek

Saxion komt met module Moreel Kompas: ‘Wat je hier oefent, is natuurlijk een blauwdruk voor hoe je de samenleving ingaat’

05 maart 2024
Expeditie Dalton karakters Helen, Stan en Kweenie Organisatie

Expeditie Dalton: een nieuwe online leeromgeving

26 juni 2023
Onderzoek

In de voetsporen van Maria Montessori: Jaap de Brouwer wint International Montessori Award