Romee op Bali
Studentenleven

Nomads: Romee helpt bij bevallingen op Bali

Blog: Politiek en cultuur in Washington DC
Daphne Striekwold Leestijd Minuten

Veel studenten hebben het op hun bucketlist staan: reizen. Maar waarom wachten tot je je papiertje hebt? Elk jaar slaan tal van Saxion-studenten hun vleugels uit om te studeren in het buitenland. Romee ten Hagen, derdejaars student Gezondheid & Technologie, loopt stage als verpleegkundige in een moeder-kind ziekenhuis op Bali, Indonesië. Hier heeft ze bevallingen van dichtbij meegemaakt, een weeshuis bezocht en een vulkaan beklommen.

Hoi Romee, hoe ziet een dag als verpleegkundige in Bali eruit? 

"Ik loop stage als verpleegkundige in een moeder-kind ziekenhuis in Denpasar, de hoofdstad van Bali. In dit ziekenhuis, voor zowel zwangere vrouwen als zieke kinderen, zijn 3 specialismen: pediatrie, gynaecologie en obstetrie. Ik help in het ziekenhuis mee met het voorbereiden van de zwangere vrouw op de keizersnede, onder andere door het inbrengen van het infuus en de katheter, het meten van vitale functies, het afleggen van de anamnese en het toedienen van antibiotica. Bovendien mogen wij bij de operatie zelf meekijken. Daarna wassen we de baby,  dienen de vitamine K injectie toe en wegen en meten het lichaampje. Na de operatie monitoren wij de pas bevallen moeder. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van wat wij doen in het ziekenhuis. Laatst heb ik voor het eerst bij een natuurlijke bevalling mee mogen kijken. Dit was zo indrukwekkend om te zien! Natuurlijke bevallingen komen weinig voor in Bali, omdat de vrouw de keuze heeft voor een keizersnede. Een keizersnede verloopt sneller en pijnloos."

Waarom heb je ervoor gekozen om dit te doen? 

"Een buitenlandse stage leek mij een goede ervaring om zelfstandiger en socialer te worden, want je leert zoveel mensen kennen! Ook vond ik het interessant om te leren hoe ik in een andere cultuur kan werken, omdat dit ook in Nederland best belangrijk is. Onze stagebegeleider betrekt ons heel erg bij de cultuur hier: hij heeft ons meegenomen naar bruiloften en ceremonies. Ook laat hij ons vaak Indonesisch eten proeven en hij vertelt veel over de cultuur en het geloof, het Hindoeïsme. Laatst zijn we naar een weeshuis geweest. Dit was een bijzondere ervaring waardoor ik me realiseer hoe dankbaar ik ben voor het leven."

Hoe bevalt je stage tot nu toe? 

"Ik ben hier samen met een vriendin, Aniek Leusink, en we maken de leukste dingen mee! Onze collega’s zijn lief en behulpzaam en de stage zelf is uitdagend. In onze vrije tijd verkennen we Bali en de rest van Indonesië. In het weekend bezoeken we leuke feestjes en ontmoeten we gezellige mensen."

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt?

"Het meest bijzonder was toch wel de natuurlijke bevalling. Dit gebeurde in een kamer met nog drie andere patiënten, dus behalve een paar gordijntjes was er weinig privacy. De zwangere vrouw werd gelijk ingeknipt, zodat de baby er sneller uit zou komen. Ook indrukwekkend was het moment dat er een vijfjarig meisje binnenkwam, gebeten door een slang. Dit soort dingen maak je in Nederland niet mee!"

Romee op Bali

Wat doe je als stagiaire op Bali in je vrije tijd?

"Met name de culturele dingen zijn heel bijzonder om mee te maken. Het is heel leuk om tijdens het uitgaan nieuwe mensen te leren kennen. Ook vind ik het heel leuk om de eilandjes rondom Bali te bekijken. ’s Nachts hebben we een vulkaan beklommen om daar de zonsondergang te bekijken, super mooi! Af en toe hebben we ook gesurfd en gedoken, heel leuk om te doen."

Wat is de grootste uitdaging bij dit werk?

"Het aanpassen aan de levensstijl is hier best een uitdaging. De mensen kennen geen stress en doen het rustig aan. Hier moest ik in het begin wel mee leren omgaan. Wat betreft de stage zelf is het een uitdaging om met minder middelen dan in Nederland toch goede zorg te verlenen."

Wat heb je geleerd van deze ervaring?

"Ik ben er zelfstandiger en socialer van geworden. Ik ben tijdens mijn stage echt in het diepe gegooid, waardoor ik echt geleerd heb mijn grenzen aan te geven. Ik ben een stuk dankbaarder geworden door alles wat ik hier mee maak. Mensen zijn hier een stuk gelukkiger terwijl ze ‘minder’ hebben. Ik heb veel mensen leren kennen van over de hele wereld en van hun levensverhalen heb ik veel geleerd. Daarnaast hebben Aniek en ik de hele stage zelf geregeld. We zijn wel een paar maanden druk mee geweest met het regelen van de stageplek zelf, woonplek, visum, vaccinaties, verzekeringen, stagecontracten, enzovoort. Maar ook hier leer je veel van."

Wat zijn je tips voor andere studenten die in het buitenland willen studeren?

"Ik zou andere studenten zeker aanraden om in het buitenland te studeren! Je leert jezelf heel goed kennen en je leert hele andere dingen dan in Nederland. Ook leer je hele leuke mensen kennen. Als tip zou ik wel aanraden met iemand te gaan die je kent, bijvoorbeeld een vriendin of studiegenoot. Het is leuker om samen dingen mee te maken en er achteraf over te kunnen praten. Ook is het fijn om dingen samen te bespreken als je een keer iets emotioneels mee maakt, zoals het bezoeken van een weeshuis. Deze stage is één van de leukste en leerzaamste ervaringen in mijn leven!"

Blog: Politiek en cultuur in Washington DC

Daphne Striekwold

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Sprongkracht voor praktijkgericht onderzoek

19 september 2023
Esmee.jpg Studentenleven

Esmée studeert in Barcelona en mag haar tas niet op de grond zetten

24 maart 2023
Symposium voor de gecombineerde opleiding verpleegkunde en operatieassistent en anesthesiemedewerker Onderwijs

‘We willen zorgen voor een kwaliteitsverbetering, om de patiënt nog betere zorg te geven’