Lector Stephan Corporaal Strategisch HRM Human Capital in Smart Industry
Onderzoek

Van student Bedrijfseconomie naar lector bij twee HRM lectoraten

Wendy van Til
Wendy Kloezeman - van Til Leestijd Minuten

Stephan Corporaal is al twaalf jaar betrokken bij Saxion en nog lang niet klaar. Hij begon als student Bedrijfseconomie en groeide door naar student-assistent, docent, docentonderzoeker, associate lector en is nu enkele maanden lector bij het lectoraat Strategisch HRM en lectoraat Human Capital in Smart Industry. Een lector uit eigen geledingen die voor flinke uitdagingen staat en een nieuw soort lector wil zijn.

Stephan staat er om bekend om zaken anders aan te pakken dan anderen. Hij is zoals hij zelf zegt “opgegroeid in het beroepsonderwijs, gepromoveerd, leverancier van academische artikelen, maar altijd een beetje te eigenwijs en praktijkgericht voor standaard universitair onderzoek en te nieuwsgierig voor een beroep als consultant.” Hij omschrijft zichzelf als “getrouwd met de wetenschap, maar verliefd op het hbo.”

Mix tussen onderwijs en onderzoek

Beide HRM lectoraten van Saxion werken aan de banden tussen onderwijs en onderzoek. Stephan: “Ik mix onderwijs en onderzoek op een vreemde manier met elkaar. Ik geloof namelijk dat onderwijs en onderzoek elkaar niet alleen moeten voeden maar elkaar moeten dienen en daarmee impact maken op de regio. Ik geef mijzelf als lector niet een taak boven of naast het onderwijs, maar midden in het beroepsonderwijs en midden in de regio... Ik ben er trots op dat we een lectoraat hebben waarin de onderzoekslijnen en onderwijslijnen hetzelfde zijn.” Zo wordt onder meer, in samenwerking met de interne HRM afdeling in de hogeschool, bijgedragen aan het Saxion Onderwijs Model (SOM). En dat is volgens Stephan nog maar het begin. “Denk maar aan het master en professional doctorate niveau, maar daarover later meer”, lacht hij.

Meewerken en interventies

Zo startte hij enkele maanden geleden ook niet met één lectoraat, maar meteen met twee: Strategisch HRM en Human Capital in Smart Industry. Met het lectoraat Strategisch ligt de focus dus op hoe dragen we zorg voor voldoende en goed opgeleide medewerkers die mee blijven ontwikkelen met nieuwe technologie. “Daar is nog een wereld te winnen”, volgens Stephan. “We kijken naar wat er nu echt speelt in de industrie en wat dat betekent voor de technische medewerker en de hr(d) activiteiten van de toekomst. Alles volgens academische standaarden en met partners Windesheim, Universiteit Twente en TechYourFuture, maar wel op een rebelse manier. Hoe? Door mee te werken in de industrie en interventies te doen. We liepen al mee met monteurs op de bedrijfsvloer om te kijken wat er nodig is voor de medewerker in de toekomst van energietransities. In december zijn we aan de slag met het bedrijf op de bouwplaats. We doen daadwerkelijk onderzoek naar de toekomst van techniek en bedrijven. Naar wat dit betekent voor competenties die een student en de medewerker van de toekomst nodig heeft.”

Technologie en de mens

Het lectoraat Human Capital in Smart Industry heeft de focus vooral op het optimaal benutten van mens en technologie. “Door bedrijven met onze kennis te ondersteunen bij technologische veranderingen als cobots en smart factories kunnen we veel waarde bieden. Onze excellente lectoren uit technisch domein doen dit al op het gebied van het benutten van technologie. Wij kunnen daar nog aan bijdragen wat betreft kennis en inzicht op het gebied van inrichting van mens en organisatie. Daar zijn we soms nog wat bescheiden in, maar daar komt nu verandering in.”

Wendy van Til

Wendy Kloezeman - van Til

Wendy Kloezeman - van Til duikt graag de diepte in, analyseert en coördineert de verhalen op Saxion.nl. Ze is gepassioneerd brainstormer, advocaat van de duivel, storyteller, bulletjournaller, wereldburger en avonturier. Tips? Mail nieuws@saxion.nl!

Gerelateerde artikelen

mkb idee Onderwijs

Saxion-project HackYourFuture wint beste MKB!dee

05 december 2019
Anka Mulder: ‘Saxion kan de beste hogeschool van Nederland worden’ Corporate

‘Saxion kan de beste hogeschool van Nederland worden’

24 april 2018
Technohub Inclusieve Technologie bedenkt slimme oplossingen voor een inclusieve arbeidsmarkt - foto Thomas Busschers Onderzoek

Slimme oplossingen voor een inclusieve arbeidsmarkt