street-marathon-1149220_1920.jpg
Organisatie

Update Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT: zone 2 Aansluiting arbeidsmarkt verbeteren

Leestijd Minuten

Saxion participeert in het nationale Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT. Dit plan loopt van 2019 t/m 2023 en kent 8 zones. Saxion is aanvoerder van zone 2: "Aansluiting arbeidsmarkt verbeteren" (Caroline van de Molen heeft hierin Ellen van den Berg opgevolgd en is lid van zone 1 "Docentprofessionalisering" (Christine Kemmeren) en zone 3 "Flexibilisering" (Irene Visscher-Voerdijk)).

Bij zone 2 gaat het om de digitale en technologische ontwikkelingen in het werkveld in alle beroepsdomeinen en de gevolgen hiervan voor competentieprofielen, onderwijsaanbod, nieuwe doelgroepen en innovatie in de samenwerking tussen hoger onderwijsinstellingen en arbeidsmarkt.

Om de voordelen voor Saxion te halen uit deze drie zones die een nadrukkelijke relatie met elkaar hebben, is er een Saxion stuurgroep versnellingsplan opgericht, aangevuld met vertegenwoordigers van SOM, CvO en ICT&O. Marald Rouwen heeft zitting in deze stuurgroep vanuit ICT&O. We volgen binnen Saxion projecten en casuïstiek op deze drie gebieden en willen nieuwe projecten gaan starten.

Lonneke Brands en David Otten zijn werkzaam voor het Versnellingsplan zone 2 in ondersteuning van de aanvoerder en facilitering van het zoneteam (Lonneke), en het doen van onderzoek voor deze zone (Lonneke en David). Via deze link kom je bij het Plan van aanpak 2020 van zone 2.

In de laatste zoneteambijeenkomst van 8 januari hebben we het gehad over concrete producten die gemaakt kunnen worden van de uitkomsten van het onderzoek van de zone. Te denken valt aan een klikbaar model waarin je kunt filteren op verschillende competentieprofielen die ervoor zorgen dat studenten worden opgeleid voor een veranderende arbeidsmarkt. Of een 360 graden video waarin je kunt rondkijken en informatie kunt ophalen over plekken waarin het werkveld, onderwijs en onderzoek samenwerken aan digitale innovaties. Het bedenken en uitzoeken van deze producten hebben we natuurlijk niet zelf gedaan als zoneteam, maar hiervoor hebben we de hulp ingeschakeld van de instructional designers. 
Alle teamleden en ook ikzelf, waren en zijn aangenaam verrast door de suggesties die door vier collega's van ICT&O zijn gedaan. Het zijn enorm leuke en goede ideeën voor de inhoud van een toolbox die we als resultaat willen gaan opleveren. We komen hier dus zeker op terug!

Heb je vragen en/of wil je meer weten over deze zone en/of het gehele Versnellingsplan? Neem dan contact op met Lonneke Brands of David Otten. Je kunt meer informatie over dit plan vinden op de website www.versnellingsplan.nl. Binnenkort gaan we de communicatie en informatievoorziening binnen Saxion opzetten. Hopelijk gaan jullie daar straks ook iets van merken. Wordt vervolgd!

Caroline van der molen

Caroline van de Molen

Directeur AMA

Gerelateerde artikelen

hopscotch-3878606_1920.jpg Organisatie

10 tips voor online onderwijs

2 juli 2020
online teaching materials.jpeg Organisatie

Online lesmateriaal, een docent (Anthony van den Berg) aan het woord

1 juli 2020
webinar-5249478_1920.jpg Organisatie

Mis het niet! Het webinar ‘Hoe houd ik mijn studenten bij de les?’