Saxion-lectoraat werkt aan ‘Nul op de Meter’ in jaren 70-huis Apeldoorn
Onderzoek

Saxion-lectoraat werkt aan ‘Nul op de Meter’ in jaren 70-huis Apeldoorn

Dennis Moekotte
Dennis Moekotte Leestijd Minuten

Twee miljoen huizen moeten in 2030 van het aardgas af zijn, maar hoe kun je je huis verduurzamen als je in woont in een jaren 70-woning? Het Saxion-lectoraat Duurzame Energievoorziening onderzoekt de komende twee jaar bij een gezin in Apeldoorn welke maatregelen zij kunnen treffen om hun huis te verduurzamen. De energiezuinige woning moet een voorbeeld worden voor andere woningeigenaren.

De energiemeter terug naar nul

Het startsein voor het verduurzamingsproject van de jaren 70-woning van Peter en Sylvia Polman werd deze week gegeven door wethouder Maarten van Vierssen van Apeldoorn. Afgelopen maanden zocht het lectoraat in samenwerking met de Gemeente Apeldoorn naar een enthousiaste woningeigenaar in de Apeldoornse wijk De Maten, die het avontuur durfde aan te gaan om hun woning te renoveren naar een Nul op de Meter-woning.

In een Nul op de Meter-woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd. Peter en Sylvia zagen hier wel wat in. Peter vertelt: “In oktober zagen we een advertentie waarin opgeroepen werd om je huis te verduurzamen tegen gelijkblijvende lasten per maand. Deze huizen zijn niet erg energiezuinig en we hebben momenteel hoge energierekeningen. Dat willen we graag aanpakken.”

Temperatuurmeters en raam- en deursensoren

Omdat de woning in de jaren 70 is gebouwd is het nodig ingrijpend te renoveren. Momenteel zijn er nog geen verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd in de woning. Wel is er allerlei meetapparatuur opgehangen die moet zorgen voor een nulmeting en een uiteindelijke conclusie welke maatregelen nodig zijn voor de renovatie.

Richard van Leeuwen, lector Duurzame Energievoorziening vertelt hierover: “De meetapparatuur registreert momenteel waar het energieverbruik ligt. We meten in alle ruimtes de temperatuur en kijken of ramen en deuren open of dicht zijn. Ook meten we hoeveel warmte de woning verliest. Uit die data halen we informatie over hoe deze woning zich gedraagt en berekenen we welke energiebesparende maatregelen het meest geschikt zijn.”

Voorbeeldhuis

Wethouder Maarten van Vierssen is enthousiast over het project. “Dit is een voorbeeldhuis. Saxion verzamelt de data en daar willen we graag van leren. We hopen dat de maatregelen die voor dit huis het beste helpen door te vertalen zijn naar 11.000 vergelijkbare woningen in Apeldoorn.”

Nadat in kaart is gebracht welke maatregelen nodig zijn voor een ‘Nul op de Meter’ volgt de renovatie aan het eind van dit jaar. Daarna zal het lectoraat nog tot 2022 metingen verrichten om het nieuwe energieverbruik in kaart te brengen en te evalueren.

Samenwerkingen in dit project

De Gemeente Apeldoorn heeft energiecoöperatie De A gevraagd te werven. De bewoners gaan samen met Ron Stet van Coendoen kijken wat ze straks gaan verbouwen. De metingen worden gedaan door Loqio en Saxion. Later organiseert Cleantech Regio nog kennisbijeenkomsten.

Dennis Moekotte

Dennis Moekotte

Als freelance camerajournalist vind je Dennis steeds vaker in de gebouwen van Saxion. Zijn passie ligt in het vertellen van verhalen in beeld en geluid (en daar schrijft 'ie af en toe ook bij). Met zijn bedrijf Moekotte Media richt hij zich op maken van uiteenlopende videoproducties. In zijn vrije tijd houdt hij van koken en van wandelen met zijn twee honden.

Gerelateerde artikelen

Project Aardehuizen in Olst in samenwerking met Saxion lectoraat Duurzame Energievoorziening Onderzoek

Saxion helpt met slimme oplossingen bij het zo efficiënt mogelijk omgaan met energie

8 oktober 2020
Trynke Papa (drieluik deel 3).jpg Onderzoek

'Waterstof wordt soms gezien als wondermiddel, maar de toepassing is weerbarstig'

30 juni 2020
20181005_154237.jpg Onderzoek

Slimme tech-gevels van Future Factory moeten bijdragen aan energieneutrale bouwomgeving