Ervaring: Jordan is Fast Forward Trainee bij Sportverlichting.com
Onderwijs

Ervaring: Jordan is Fast Forward Trainee bij Sportverlichting.com

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Jordan Heuver startte in januari dit jaar als Fast Forward Trainee bij Sportverlichting.com. Dit Deventer bedrijf, van Martin Bolderman, ondersteunt sportclubs bij het vervangen van hun veldverlichting door duurzame LED-toepassingen. Jordan sprak eind februari over zijn ervaringen als Fast Forward Trainee: “Ik kan nu snel schakelen, het is een dynamische start van mijn carrière.”

Jordan, waarom koos je voor een Fast Forward-traject?

“Ik had mijn opleiding Commerciële Economie bij Saxion bijna afgerond, toen ik werd uitgenodigd voor een intake als Fast Forward-trainee. Een medestudent volgde dat traject en was echt heel enthousiast. Dat vond ik een goede graadmeter. Het voortraject bestond uit een aantal gesprekken en een test. Ik doorliep alles goed en werd vanuit mijn persoonlijke interesse voor sport gematcht met Sportverlichting.com. Hier krijg ik de kans om acht maanden volledig mee te draaien in de verkoop van LED-verlichting aan sportaccommodaties. Daarna ga ik nog twee keer acht maanden bij andere bedrijven aan de slag. In twee jaar tijd kan ik bij drie bedrijven in de keuken kijken, veel werkervaring opdoen en onderzoeken wat bij me past. Ik kan sneller schakelen.”

Hoe lang zit je nu bij Sportverlichting.com en hoe loopt het?

“Vanaf januari. Het loopt goed. Ik merk dat ik veel leer, nu ik in de praktijk aan de slag ga. Ik leg contacten met sportclubs in het hele land. Dat zijn vooral voetbal-, hockey- en tennisclubs. We zijn met acht medewerkers en begeleiden hen vanuit Sportverlichting.com bij de aanschaf, subsidiëring en financiering van de verlichting in de masten bij het veld. Tenslotte zorgen we ook dat de nieuwe verlichting geïnstalleerd en onderhouden wordt. Ik klim niet in de mast, maar bij de rest van het traject ben ik wel betrokken. Het werk sluit goed aan op mijn opleiding bij Saxion.”

Hoe omschrijf je de waarde van dit traject voor je ontwikkeling?

“Aan het Fast Forward Traineeship is een persoonlijk ontwikkelingsplan gekoppeld. Ik mocht zelf aangeven waarin ik me zou willen ontwikkelen. Bij mij lag die wens op het gebied van communicatie: beter leren afstemmen of afspraken voor alle partijen duidelijk zijn. Dat leer ik bij klantcontacten en tijdens onze wekelijkse teamvergadering. Ook qua lichaamshouding en intonatie leer ik me wat professioneler op te stellen. Ik ben daarin zelfverzekerder geworden, merk ik. De begeleiding vanuit Sportverlichting.com is ook top. Ze kijken kritisch mee en ik krijg goede feedback. Op vrijdagmiddag komen we met onze groep van vijftien Fast Forward-trainees bij elkaar in de Deventer Gasfabriek. Daar wisselen we ervaringen uit en volgen we een programma van masterclasses. We duiken in onderwerpen als persoonlijk leiderschap en creativiteit. Als ik gewoon was gaan werken, dan had ik deze extra bagage en begeleiding gemist.”

Jordan is Fast Forward Trainee bij Sportverlichting.com

Martin van Sportverlichting.com

Martin, je bent eigenaar van Sportverlichting.com. Jordan is je eerste Fast Forward-trainee. Hoe bevalt de samenwerking?

“Erg goed. We zien dat Jordan een goede opleiding achter de rug heeft en bij ons zijn kwaliteiten kan uitbouwen. Hij draait volledig mee in ons team en we zien dat hij leergierig is. Jordan probeert boven zichzelf uit te stijgen door te kijken waar hij zich in onze organisatie zo breed mogelijk in kan zetten. Ik heb Sportverlichting.com vier jaar geleden opgezet om sportclubs te helpen verduurzamen met LED-verlichting: wat bespaar je op energie, onderhoud en vervangingskosten? We maken een totale businesscase voor klanten om hen te laten zien wat de terugverdientijd van hun investering is. Onze activiteiten sluiten goed aan op Jordans opleiding.”

Waarom koos je met je bedrijf voor samenwerking met het Fast Forward-programma van Saxion?

“Saxion is voor ons als Deventer bedrijf een lokale samenwerkingspartner. Ik vind het altijd leuk die samenwerking lokaal op te zoeken. Fast Forward biedt ons de kans om te onderzoeken hoe we pas afgestudeerde studenten naar ons bedrijf kunnen halen én om te kijken hoe we samen met Saxion die samenwerking goed vorm kunnen geven. Het doel is om het beste in elkaar naar boven te halen. Dat spreekt me enorm aan.”

Sanne Weusthof, jij zorgde voor de match tussen Jordan en Martin. Waarom is het traject voor alle partijen zo waardevol?

“Dat klopt, ik ben vanuit Saxion adviseur voor Fast Forward. Vanuit die rol verzorg ik de coördinatie van het hele programma. Daarnaast coach ik de trainees in Deventer. Het traject is waardevol omdat we talentvolle starters verbinden met werkgevers in Oost-Nederland. Ik zie dat de trainees zichzelf beter leren kennen en een snelle ontwikkeling doormaken op professioneel gebied. Bij de verschillende bedrijven, in verschillende functies zetten ze snel stappen. De traineegroep wordt gedurende deze hele periode heel hecht. Ze vormen een netwerk voor het leven. Iedere week volgen ze workshops over management, persoonlijk leiderschap en ondernemerschap. We zien dat het grootste deel van de trainees na twee jaar werkzaam blijft bij één van de drie bedrijven waar ze hun traineeship hebben gelopen. Voor bedrijven is Fast Forward een eenvoudige manier om in contact te komen met ambitieuze starters. We hebben jaarlijks een groep van ongeveer vijftig trainees met verschillende achtergronden, ervaringen en ambities. Wanneer je als bedrijf een gave baan hebt, zorgen wij voor een goede match en, na een periode van acht maanden, weer voor een goede opvolger. Fast Forward heeft studenten en bedrijven dus veel te bieden. We zijn er trouwens voor alle studenten met een afgeronde hbo- of wo-opleiding in Nederland.”

Jordan, tenslotte: wat ga je doen als je acht maanden er bij dit bedrijf er straks opzitten?

“Misschien wil ik dan wel kennismaken met de wereld van vastgoed en makelaardij. Het kwam er tijdens mijn opleiding niet van om die minor te gaan volgen, maar de nieuwsgierigheid is er nog steeds. Sanne heeft als coördinator contacten met deze sector, dus er valt vast een match te maken. En misschien wil ik daarna wel eens kijken bij een organisatie in de non-profit-sector. Juist omdat ik een commerciële opleiding heb gedaan. Zo verbreed ik mijn blik zoveel mogelijk. Precies zoals het Fast Forward-traject bedoeld is.”

Wil je meer weten over Fast Forward?

Klik dan hier!
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Thomas Busschers

Thomas Busschers

Razende reporter binnen Saxion - creatief met video en geluid. Vind je camerajournalist Thomas niet achter de lens, dan staat 'ie wel voor een groot publiek muziek te draaien! 

Gerelateerde artikelen

Ondernemerschap

Magische mijlpaal: 500e Fast Forward trainee aangenomen

26 maart 2024
Ondernemerschap

Werkgeluk bij Fast Forward traineeship: trainees Sanne en Stijn zijn enthousiast

19 februari 2024
FF matching event.jpg Organisatie

Kevin is Fast Forward trainee bij Extendas: “Soms moet je een tandje bijzetten, maar dat kan wel wat moois opleveren”