Schermafbeelding-2020-10-29-om-15.52.02.jpg
Business

Alumnus Vick volgde zijn jongensdroom en is nu archeoloog

Kiki Hannink
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Elk jaar studeren tal van studenten af bij Saxion, maar waar komen deze alumni terecht? Al vanaf kleins af aan wil hij archeoloog worden: Archeologie-alumnus Vick Hermsen. En zelfs al voordat hij dit jaar afstudeerde met een dikke 9, maakte hij die droom waar. "Waar een wil is, is een weg."

Hoi Vick, waar ben je momenteel mee bezig?

"Tijdens mijn studie bij Saxion was ik al werkzaam als junior projectmedewerker bij RAAP. RAAP is het grootste commerciële archeologische bedrijf van Nederland en in mijn tweede studiejaar heb ik bij hen een tien weken durende stage gelopen. Dit is van beide kanten goed bevallen en na mijn stage heb ik een functie als junior projectmedewerker aangeboden gekregen. Naast mijn werkzaamheden bij RAAP volg ik momenteel de master archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bij deze studie kan ik mijzelf nog verder verdiepen in de archeologie en creëer ik voor mijzelf de mogelijkheid om door te groeien tot metaalspecialist."

Wat doe je precies bij RAAP?

"Bij RAAP heb ik de functie junior projectmedewerker. Met deze functie werk ik mee aan (de uitwerking van) opgravingen, GIS-werkzaamheden (verzamelen, invoeren en analyseren van data) en vondstverwerking. Hopelijk kan ik mijzelf binnen RAAP ontwikkelen tot een metaalspecialist die nog regelmatig in het veld te vinden is. Het leukst aan het Archeologen vak vind ik het ontdekken van de materialen die in vroegere tijden zijn gebruikt en het verhaal uitzoeken dat achter deze vondsten schuilgaat."

Was dit altijd al je droombaan?

"Toen ik nog een kind was vond ik tijdens het spelen in de sloot een koeientand. Dit vond ik zo intrigerend dat ik vanaf mijn zevende levensjaar archeoloog wil worden. Op mijn middelbare school heb ik mijn VMBO-T-diploma gehaald, met deze diploma kon ik niet beginnen aan een hbo-opleiding. Ik ben lang opzoek geweest naar de mbo-opleiding die het best aansloot bij de studie archeologie. Na lang zoeken ben ik gestart met de mbo-opleiding Toegepaste Biologie bij Helicon Opleidingen. Na het succesvol afronden hiervan, ben ik begonnen met de opleiding Archeologie bij Saxion. Toen ik in augustus van dit jaar afgestudeerde, ging mijn kinderwens in vervulling."

Zorg ervoor dat je met je hoofd boven het maaiveld uitsteekt. Wees niet bang om je handen uit je mouwen te steken en ze vies te maken. Dat is tenslotte waar het verhaal van de archeologie begint.

Vick met advies voor de nieuwe generatie Archeologie-studenten

Wat is het meest bijzondere dat je tot nu toe hebt meegemaakt?

"Ik ben natuurlijk nog niet zo lang aan het werk, maar tijdens mijn stages en archeologisch uitzendwerk heb ik wel op interessante opgravingen gestaan, waar ik veel heb geleerd. In de nabije toekomst gaat het aantal bijzondere opgravingen vast en zeker toenemen."

Wat is je het meest bijgebleven uit je Saxion-tijd?

"Het goede en gevarieerde team van docenten, de drukbezochte D.A.S.-borrels, van de studieverening  waar ik bij zat in mijn Saxion-tijd. En niet te vergeten de gezelligheid en het koffiezetapparaat op D4."

Waar ging je afstudeeronderzoek over?

"Mijn afstudeeronderzoek heb ik bij Portable Antiquities of the Netherlands (PAN) uitgevoerd. PAN is een NWO-project van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het doel van PAN is het documenteren en online publiceren van oudheidkundige bodemvondsten die gevonden zijn op Nederlandse bodem.  In opdracht van PAN heb ik een tamelijk onbekende vondstengroep uitgewerkt, namelijk orakelstaafjes. Dat is een staafje van min of meer cilindrische vorm en meestal voorzien van één of twee markeringen op de kopse kant(en). Over de functie van het staafje is een lange tijd discussie geweest. Het betreft mogelijk een religieus- of spelobject. Het is mogelijk dat de staafjes ook gebruikt werden bij een methode die lijkt op het hedendaagse strootje trekken, waarbij de markeringen op de kopse kanten gebruikt worden om een bepaalde beslissing te nemen."

Je kreeg uiteindelijk een 9. Hoe kijk je terug op je afstuderen?

"De afstudeerperiode was een erg interessante waarin ik veel heb geleerd. Het feit dat ik een eindcijfer 9 heb gehaald voor dit onderzoek is echt een beloning voor de tijd die ik in het onderzoek heb gestopt."

Welke tips heb je voor studenten die ook een baan in de archeologie willen? 

"Waar een wil is, is een weg. Begin tijdens je studie vroeg met het bijwonen van congressen, lezingen en opgravingen. Schrijf jezelf in bij archeologische uitzendbureaus als Vriens Archeo Flex of Alef Groep, zij hebben uitzendwerk door het gehele land. Zij detacheren jou bij een archeologische instantie en jij kunt werkervaring en contacten opdoen voor in de toekomst. Kortom zorg ervoor dat je met je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, wees niet bang om je handen uit je mouwen te steken en ze vies te maken, dat is tenslotte waar het verhaal van de archeologie begint!"

Kiki Hannink

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Student Creator. Ze is verslaafd aan Instagram en chocolade. Een echte controlfreak die het leuk vindt om etentjes voor vriendinnen te organiseren. Ook houdt ze van mooie verhalen en droomt ze vaak weg in haar eigen sprookje.

Gerelateerde artikelen

Wouter Vos Business

Wouter zegde zijn baan op om weer te studeren en is nu hoofd fysiotherapie bij FC Twente

3 december 2020
Onderhoud SIS Corporate

Onderhoud aan Saxion Inschrijf Systeem (SIS)

2 december 2020
Grens Romeinse rijk.jpg Organisatie

Consortium met Saxion gaat de Romeinse grens onderzoeken