Hester van Sprang
Corporate

'Met dit boek willen we het verhaal van ons vakgebied Facility Management vertellen'

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Blij en trots is Hester van Sprang met haar pas verschenen boek Introduction to Facility Management. Samen met co-auteur Bernard Drion schreef de Saxiondocent en -onderzoeker een studieboek dat internationaal opvalt binnen het vakgebied Facility Management. Waarom? Omdat de auteurs een nieuwe aanpak kozen om het vakgebied te omschrijven en internationaal te profileren. Zo vertellen FM-kopstukken en afgestudeerden zelf het verhaal van hun vakgebied. We spraken Hester over deze bijzondere nieuwe publicatie.

Hester, gefeliciteerd met je boek. Waar vinden we jou bij Saxion?

“Dank je. Bij de Hospitality Business School geef ik les aan de master Facility Real Estate Management en in de bachelor van Facility Management. Ik ben ook verbonden aan het lectoraat Hospitality en themadocent op het gebied van veiligheid en gastvrijheidsbeleving bij evenementen. Uiteindelijk gaat alles in het onderwijs en onderzoek, waarbij ik betrokken ben, over mensen en hun omgeving.”

En je schrijft dus studieboeken…

“Ja, samen met Bernard Drion. Hij is inmiddels gepensioneerd, maar was partner bij Hospitality Group en als lector verbonden aan de Breda University of Applied Sciences. In 2012 kwam het eerste Basisboek Facility Management uit en sindsdien zijn er al twee volledig herziene versies van dat boek verschenen. Het vakgebied verandert snel. Dit nieuwe Engelstalige boek is dus eigenlijk ons vierde boek. In Nederland lopen we best voorop in het vakgebied van Facility Management. Het is mooi dat we met dit boek nu een vertaalslag hebben gemaakt naar een internationaal publiek, ook om te helpen ons vakgebied wereldwijd verder te ontwikkelen.”

Hoe maakten jullie de vertaalslag naar een internationaal publiek en waarom is Nederland zo’n voorloper op het gebied van Facility Management?

“De positie die Nederland inneemt, heeft te maken met de ontstaansgeschiedenis van ons vakgebied. Het vak is internationaal vanuit verschillende domeinen ontstaan. In de Verenigde Staten was dat bijvoorbeeld vanuit de architectuur. Daar is Facility Management nog steeds vrij technisch georiënteerd. In Nederland ontstond Facility Management meer vanuit de servicehoek. Het is juist altijd erg op mensen gericht geweest. In de wereldwijde belevingseconomie is juist die Nederlandse, mensgerichte invalshoek erg gewild. Het was al langer onze wens om vanuit dat Nederlandse basisboek een vertaalslag naar de internationale markt te maken, al is Introduction to Facility Management wel anders qua insteek.”

In Nederland ontstond Facility Management meer vanuit de servicehoek. Het is juist altijd erg op mensen gericht geweest. In de wereldwijde belevingseconomie is juist die Nederlandse, mensgerichte invalshoek erg gewild.

Hester van Sprang
Hester van Sprang, auteur van het boek Introduction to Facility Management

Wat maakt dit boek zo anders dan de reguliere Engelstalige FM-boeken?

“In de bestaande literatuur vinden studenten vaak erg technische beschrijvingen en opsommingen. Wij willen juist het verhaal van ons vakgebied vertellen: waarom doet Facility Management ertoe? Waarom is het eigenlijk een toegepaste vorm van Bedrijfskunde? Met voorbeelden leggen we steeds een link tussen de theorie en de praktijk. We laten zien wat Facility Management een bedrijf juist oplevert, in plaats van wat het als ondersteunende dienst kost. Het boek is bedoeld voor eerste- en tweedejaars studenten. Het helpt hen inzicht te krijgen in hun brede vakgebied, te vertellen waarvoor ze opgeleid worden en zich een beeld te vormen welke mogelijkheden er straks allemaal voor hen zijn.”

Dat klinkt als een meer bezielde insteek…

“Ja, misschien wel. Elk hoofdstuk start met het verhaal van een internationaal FM-kopstuk, een professional die over zijn functie en bedrijf vertelt. Bijvoorbeeld Michiel Bakker, directeur Global Workplace Programs van Google. En Peter Ankerstjerne. Hij is Global Facility Management & Employee Services Lead bij JLL. Ook is hij vice-chairman van de IFMA Board of Directors. Aan het eind van ieder hoofdstuk vertelt juist weer een afgestudeerde FM’er over zijn of haar werk in de praktijk en wat de opleiding daar aan bijgedragen geeft. Dat zijn superleuke verhalen geworden.”

Heeft de uitbraak van corona invloed gehad op de inhoud van jullie boek?

“Toen de coronacrisis begon, zaten wij net in de laatste fase van onze drukproeven. We konden nog beperkt een aantal zaken meenemen, maar corona heeft natuurlijk een tijdelijk en een permanent effect op ons vakgebied. Denk aan het thuiswerken, het verdwijnen van de kantoortuin, de nieuwe manier waarop we gebouwen moeten gebruiken. Ons vak is altijd in beweging, maar nu is dat extra aan de orde.”

Argumenten genoeg voor een vervolg dus…

“Ik hoop dat er een vervolg komt. Ons boek staat op de lijst bij de Engelstalige Facility Management-opleidingen in Nederland. Vanaf februari is het ook via Routledge internationaal verkrijgbaar, via printing on demand. Internationaal is er al veel belangstelling voor ons boek. Het gaat zijn weg vinden, hopen we. En wat zo leuk is: rond dit boek is inmiddels een internationale community van bijdragers ontstaan. Die FM-kopstukken voelen zich zo betrokken, dat ze ook hun bijdrage aan het Saxiononderwijs zijn gaan leveren. Ze geven in deze coronatijd online gastcollege en vinden onze studenten enthousiast en goed voorbereid. We hebben voor ons onderwijs ineens toegang tot een heel nieuw level in de wereld van Facility Management. Ik vind dat enorm gaaf. Zoiets was zonder deze samenwerking, in een normaal studiejaar niet snel tot stand gekomen. Deze spin off had ik nooit verwacht.”

Introduction to Facility Management door Hester van Sprang en Bernard Drion verscheen bij Uitgeverij Noordhoff en is binnenkort ook beschikbaar via Saxion Bibliotheek.

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Lector Theo de Bruijn maakt de balans op: ‘Het is nog steeds pionieren’

04 april 2024
Onderzoek

Bastienne Bernasco is PD-kandidaat: een strijdbare generalist

28 maart 2024
Tom Puper (fotografie: Thomas Busschers) Corporate

Tom gooide het roer om en werd docent: ‘Bij Saxion is mijn enthousiasme alleen maar gegroeid’