Wouter van Kleunen
Corporate

Een jaar lang thuiswerken: ‘Je mist het persoonlijke’

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Deze week werken en studeren nagenoeg alle werknemers en studenten van Saxion precies een jaar thuis. Zo ook HBO-ICT-docent Wouter van Kleunen. Hij beleefde vorig jaar met zijn bijdrage aan de zogeheten CoronaMelder-app een bijzondere ervaring, maar hoopt verder vooral dat alles snel weer bij het oude is. “Het werken met studenten vind ik gewoon heel leuk.”

Wouter kwam vorig jaar in het nieuws omdat hij meehielp aan de CoronaMelder-app van de Rijksoverheid. Als expert op het gebied van positiebepaling werd hij gevraagd een bijdrage te leveren aan het contact tracing-gedeelte van de app. “Ik had alles wel een beetje gevolgd rondom de corona-app”, vertelt Wouter. “En ik zag dat er een hackathon was, maar ik dacht: daar ga ik niet aan meedoen. De hackathon werd vervolgens geen succes en toen hoorde ik via iemand van de vakgroep dat ze nog een expert contact tracing zochten. Daar ben ik destijds op gepromoveerd. Zodoende werd ik erbij betrokken.”

Hij vond het een interessante ervaring. “Het was wel heel bijzonder om te zien hoe dat werd aangepakt. Vanuit het Koninklijk Instituut van Ingenieurs is een team opgezet en dat waren echt stuk voor stuk mensen met verstand van zaken. De manier waarop gewerkt werd, was heel doelgericht. Als je mensen met zoveel vakkennis op een goede manier bij elkaar weet te brengen, kun je enorme stappen maken. De overheid zou vaker op die manier projecten moeten opzetten. Al ben ik achteraf wel sceptisch of de app nou zoveel nut heeft gehad.”

Thuiswerken

Wouter werkte sinds de lockdown van vorig jaar maart enkele keren bij de Gasfabriek in Deventer en kwam nog één keer bij Saxion, maar werkt verder zoveel mogelijk thuis. “Dat gaat op zich redelijk, maar het was wel even wennen”, vertelt hij. “Je hebt slecht zicht op wat de studenten doen en ziet vooral degene die zelf actie ondernemen. Met heel veel studenten heb je nauwelijks contact meer. Als ze willen verdwijnen, ben je ze in principe kwijt. Ik geef ook les voor de specialisaties en ik begeleid afstudeerders, die pakken dat wel beter op dan de eerste- en tweedejaars.”

Het is fijn dat ik niet al die bedrijven langs hoef te gaan, want die zitten nogal verdeeld over het hele land. Normaal gesproken is de afspraak dat je minimaal twee keer langsgaat, maar online is dat natuurlijk allemaal snel geregeld.

HBO-ICT-docent Wouter van Kleunen ziet ook voordelen van het thuiswerken

Toch ziet hij ook voordelen van het thuiswerken. “Vooral wat betreft de afstudeerbegeleiding. Het is fijn dat ik niet al die bedrijven langs hoef te gaan, want die zitten nogal verdeeld over het hele land. Normaal gesproken is de afspraak dat je minimaal twee keer langsgaat, maar online is dat natuurlijk allemaal snel geregeld. Daarnaast zijn de hoorcolleges nu makkelijker op te nemen, zodat studenten deze kunnen terugkijken.”

Sociaal praatje

Maar of hij gemaakt is voor het thuiswerken? “Nee”, is hij stellig. “Je mist gewoon het contact. Daarvoor ga je ook bij een hogeschool werken. Ik heb nog wel een eigen bedrijfje, maar dat is een klein wereldje en daar zie je veel dezelfde mensen. Het werken met studenten vind ik gewoon heel leuk. Het contact hebben met een grote groep mensen, de ene keer studiegerelateerd, de andere keer voor een sociaal praatje. Het motiveren van de studenten, de inhoudelijke discussies. Dat is gewoon allemaal anders nu. Je mist het persoonlijke.”

En dus hoopt hij dat alles snel weer bij het oude is. Waar hij het meest naar uitkijkt, als we ooit weer naar Saxion mogen? “Gewoon, weer in een klaslokaal staan, met studenten. De sfeer, het samenwerken. Dat blijft gewoon anders online.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

HBO ICT - ITS in the game.jpeg Organisatie

Game on! Eerstejaars studenten HBO-ICT ontwikkelen eigen game

10 april 2024
Foto nieuwsbericht HBO-ICT.jpeg Organisatie

Met medestudenten je programmeerskills inzetten om hacker uit te schakelen

11 maart 2024
Romaissae Taouil (eigen foto, met toestemming) Onderwijs

Marketing met een maatschappelijk aspect: Romaissae’s stage-ervaring bij Nieuwe Wending