Fast Forward Yke.jpg
Onderwijs

Fast Forward-trainees Wendy en Yke zijn voor Bob Lenferink een schot in de roos

Leestijd Minuten

Ze zijn een soort van collega’s en toch ook weer niet, Fast Forward-trainees Wendy Ribberink en Yke Scholten. Wendy werkt voor Uw Onderhoudspartner Lenferink en Yke voor Innovatiehub Salland, waarin Lenferink één van de deelnemers is. De trainees worden beiden begeleid door Bob Lenferink. “Twee jaar geleden hadden we nog nooit van Fast Forward gehoord, maar we zijn positief verrast. Wendy en Yke zijn voor ons een schot in de roos gebleken.”

Bob, samen met zijn broer Luc directeur en eigenaar van Uw Onderhoudspartner Lenferink, is zeer te spreken over het Fast Forward-programma. Hij roemt de kwaliteiten van de trainees waar hij tot dusverre mee heeft gewerkt.

“Fast Forward-trainees werken heel zelfstandig, zijn proactief en vliegen vraagstukken gestructureerd en georganiseerd aan. Ze brengen capaciteiten en vaardigheden met zich mee waarover ons bedrijf nog niet beschikte. Dat zegt denk ik iets over het slag mensen dat bij Fast Forward rondloopt.”

Veel verantwoordelijkheid
Zo enthousiast als Bob over zijn trainees is, zo enthousiast zijn Yke en Wendy over hun werkzaamheden voor Innovatiehub Salland en Uw Onderhoudspartner Lenferink. Niet voor niets besloten ze om na hun tweede traineeship ook hun derde opdracht bij de bedrijven te doen. “Ik krijg hier heel veel verantwoordelijkheid”, legt Wendy haar keuze om langer te blijven uit.

Zwart wit foto van vrouw die lacht en poseert bij een boom

Fast Forward Trainee Wendy Ribberink

“In het begin heb ik een collega die hier planvoorbereider en projectleider is in allerlei taken ondersteund, daarnaast heb ik me bezig gehouden met bewonerscommunicatie en heb ik een aantal verbetertrajecten binnen het bedrijf uitgevoerd. Voor mijn derde traineeship werk ik naast Lenferink bij Onderpand, een ander bedrijf waar Lenferink deel van uitmaakt. Daar stuur ik veertig man aan op de bouw. Dat had ik twee jaar geleden niet verwacht. Toen studeerde ik Facility Management en liep ik stage in een hotel in Londen.”

Het is een verhaal dat Yke kan bevestigen. Ook zij krijgt veel vertrouwen en verantwoordelijkheid bij Innovatiehub Salland, een samenwerking tussen vier bouwtechnische bedrijven. “Ik heb hier dingen mogen doen waarvan in nooit had gedacht dat ik die zou kunnen. Ik krijg heel veel vrijheid om bepaalde zaken op te pakken, maar krijg ook de kans om een stapje uit mijn comfortzone te zetten. En als het niet goed is, dan word je vanzelf teruggefloten. Dat zorgt ervoor dat er erg veel ruimte is om jezelf te ontwikkelen.”

Dat laatste wordt ook gestimuleerd vanuit Lenferink, geeft Wendy aan. “Bij Fast Forward staat zelfontwikkeling bovenaan het lijstje. Dat is bij Lenferink net zo. Het bedrijf is heel vooruitstrevend en innovatief, maar ook bij het personeel staat de ontwikkeling voorop. Maandelijks zijn er gesprekken waarin je kan aangeven hoe het gaat, waarin je wil groeien en ook hoe het bedrijf je daarbij kan helpen. Dat doen ze niet alleen bij ons, maar ook bij het personeel dat in vaste dienst is.”

Keuze voor Fast Forward
Yke en Wendy begonnen beiden na het afronden van hun studie aan het Fast Forward-programma. Yke studeerde Sociaal Juridische Dienstverlening en Wendy Facility Management. Ze twijfelden allebei welke kant ze op wilden na het behalen van het diploma. Fast Forward bood uitkomst.

Yke: “Na het afronden van mijn studie verwachtte ik dat ik bij een gemeente terecht zou komen. Tot ik over Fast Forward hoorde. Ik dacht ik ben nog jong en wil me graag verder ontwikkelen. Dus waarom niet? Hoe mooi is het bovendien dat je in twee jaar tijd de kans krijgt om bij drie verschillende bedrijven aan de slag te gaan en dat je iedere vrijdag met andere trainees bij elkaar zit om te sparren? Het gaf mij het inzicht dat er veel meer mogelijk is dan een baan bij een gemeente of een bewindvoerderskantoor. Dankzij Fast Forward heb ik veel groei doorgemaakt. Daar ben ik heel blij mee.”

Fast Forward Yke 2.jpg

Fast Forward Trainee Yke Scholten

Wendy knikt instemmend. Fast Forward heeft ook haar veel gebracht. Beide trainees zijn veel bewuster geworden van hun eigen kwaliteiten. “Vaak krijg je tijdens solliciatiegesprekken de vraag waarom een bedrijf voor jou moet kiezen”, zegt Wendy. “Eerder wist ik dat niet, maar door Fast Forward kan ik het wel benoemen. Tijdens het traject heb ik geleerd waar ik voor sta en bij wat voor bedrijf ik graag zou willen werken.”

Zonder enige moeite kunnen Wendy en Yke dan ook opsommen wat ze bedrijven brengen als Fast Forward-trainees. “Enthousiasme. Maar we denken ook mee hoe een bedrijf voorop kan blijven lopen. Daarbij  zorgen we voor een frisse blik”, zegt Yke. “En we geven honderd procent inzet, willen net een stapje meer doen”, vult Wendy aan.

Die frisse blik werkt soms verhelderend voor bedrijven. Yke: “Voor veel werknemers van bedrijven geldt dat ze al jaren in hetzelfde werkgebied zitten. Daardoor hebben ze oogkleppen op. Ik kijk er vanuit een ander oogpunt tegenaan, omdat ik bepaalde technische kennis bijvoorbeeld niet heb. Maar juist daardoor kan je soms tot andere ideeën komen die heel waardevol voor bedrijven zijn.”

Durven
Een bedrijf moet daar echter wel voor open staan. Wat dat betreft zitten Wendy en Yke bij Uw Onderhoudspartner Lenferink en Innovatiehub Salland op de juiste plek. Op beide plekken is er ruimte voor talent om zich te ontplooien. “Ik geloof er in dat als je wil groeien, je daar de ruimte voor moet krijgen”, zegt Bob Lenferink. “Als iemand de capaciteiten en vaardigheden heeft, dan moet je die benutten en niet wachten tot iemand 40 is en besmet is met allerlei ideeën die heersen in de branche. Dat moet je juist doorbreken. Dat kan door jong talent een kans te geven. Als bedrijf moet je het alleen wel aandurven.

Wendy kwam bijvoorbeeld op gesprek voor een functie die er eigenlijk niet meer was. Toch zijn we het gesprek aangegaan, omdat we mogelijkheden zagen. Als ondernemer moet je verder kunnen kijken dan de traditionele functies binnen je bedrijf. Daarom hebben we voor haar een nieuwe functie gecreëerd, omdat een talent in onze ogen altijd iets toevoegt.”

Na drie trainees is Bob Lenferink in elk geval overtuigd van de meerwaarde die Fast Forward voor zijn bedrijf heeft gehad. “Ik ben echt positief verrast. Van tevoren vond ik het moeilijk in te schatten, omdat je niet weet wat het voor toegevoegde waarde kan hebben. Ik denk dat veel ondernemers zich moeten laten verrassen. Gewoon het gesprek aan moeten gaan. Laat ze er open ingaan, ook als ze geen concrete functie hebben. Ons heeft het in elk geval veel gebracht.”

Ook op zoek naar talent?

Fast Forward is het traineeship-programma bedoeld voor talentvolle en gedreven afgestudeerde hbo- en wo-afgestudeerden. We koppelen al twintig jaar toptalenten aan interessante bedrijven en organisaties in Oost-Nederland. Zoek je de perfecte match voor een vraagstuk of project?

Kies dan voor Fast Forward!

Gerelateerde artikelen

Yessie liep traineeship bij Saxion-lectoraat Mechatronica: ‘Een absolute meerwaarde’ Studentenleven

Yessie liep traineeship bij Saxion-lectoraat Mechatronica: ‘Een absolute meerwaarde’

20 juli 2021
Meisje met koptelefoon op Onderwijs

Afgestudeerd en dan? Podcast ‘Hoe werkt dat?’ helpt bij keuze voor vervolgstap

20 mei 2021
pexels-matthias-zomer-339620.jpg Onderwijs

‘Als organisatie vinden we het belangrijk jonge mensen binnen te halen, Fast Forward biedt ons die kans’