Else.jpg
Business

Alumnus Else won de AGZ scriptieprijs en begon daardoor haar bedrijf Preventiv

Kiki Hannink
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Else Voortman studeerde in 2020 af aan de opleiding Fysiotherapie bij Saxion. Al haar hele leven heeft ze een passie voor gezond leven. Tijdens haar afstuderen deed ze onderzoek naar de vraag: ’’ Hoe krijg je mensen in beweging, terwijl ze daar zelf eigenlijk helemaal niet op zitten te wachten?”. Met dit onderzoek won ze de Saxion AGZ scriptieprijs en zo ontstond ook het bedrijf Preventiv. Dit bedrijf is ze samen met Jaap en Franklin gestart. “Ons zorgstelsel is ingericht op schade en schadeherstel, terwijl de focus juist veel meer zou moeten liggen op amplitie en preventie.”

Hoi Else, je bent vorig jaar afgestudeerd. Hoe verliep dat?

“Het jaar waarin ik afstudeerde was behoorlijk intensief, maar ondanks dat heb ik er echt enorm van genoten! Naast mijn twee grote eindstages, startte ik in september 2019 met mijn afstudeeronderzoek: ‘’Jouw eerste stap zet je in beweging – vitaliteit bij de Twentse Kabelfabriek in Haaksbergen.’’ Hoe krijg je mensen in beweging, terwijl ze daar zelf eigenlijk helemaal niet op zitten te wachten? Als antwoord op onder andere deze vraag heb ik een competitief spel met een fun factor ontwikkeld, geïmplementeerd en getoetst. Het gevolg was dat de medewerkers het maken van gezonde keuzes leuk gingen vinden. Ze namen actief deel aan het spel en werden zich bewuster van hun eigen gezondheid (beweging, voeding en gedrag. Naast de beoordeling van mijn onderzoek met het prachtige cijfer 9, heb ik als kers op de taart de Saxion AGZ scriptieprijs gewonnen!”

Wat ben je daarna gaan doen?

“Tijdens en na mijn scriptie ben ik me steeds meer gaan verdiepen in positieve gezondheid (IPH), amplitie, gedragsverandering, vitaliteit en het zorgstelsel in Nederland. Ons zorgstelsel loopt namelijk vast. Als we niet ingrijpen zitten we al ’vrij snel’ met een onbetaalbare stijging van de zorgkosten. Ons stelsel is ingericht op schade en schadeherstel, terwijl de focus juist veel meer zou moeten liggen op amplitie en preventie. We noemen het wel gezondheidszorg, maar we wachten eerst tot mensen ziek worden en komen dan pas in actie. Ik vind dat heel krom. Slechts 4 procent van het totale zorgbudget van 95 miljard euro gaat naar preventie, terwijl we inmiddels weten dat 50 procent van de chronische ziektes te voorkomen zijn door een gezonde leefstijl. Kortom, dit vraagt om verandering en daarom ben ik samen met Jaap en Franklin het bedrijf Preventiv gestart. Er bestaat geen ’quick fix’ of één maatregel die voor iedereen werkt, maar verschillende duwtjes en maatregelen samen kunnen ervoor zorgen dat we als samenleving een richting in slaan die een gezonder leven bevordert. Een leven waarin mensen gelukkig en gezond oud worden.”

Denk niet in beperkingen, wees een beetje brutaal en stuur een berichtje voor een (virtueel) kopje koffie. Wie weet wat voor moois dit brengt.

Fysiotherapie-alumnus Else Voortman met een tip voor studenten

Wat doet Preventiv precies?

“Preventiv ondersteunt mensen bij het maken van een duurzame gedragsverandering gericht op het creëren van gezonde gewoontes, bewustwording en persoonlijke groei. Dit brengen wij in de praktijk door middel van onze ‘vitaliteitsgame’. De game geeft een vitaliteitsroute weer en begeleid de deelnemers in 12 weken naar de top van de vitaliteitsberg. Op de route worden de deelnemers iedere dag verast met nieuwe ontwikkelthema’s, challenges, video’s en lessen. Wat de game extra leuk maakt is dat de deelnemers met elke stap die ze zetten, fysiek en in de app gezondheidspunten kunnen verzamelen. Met deze punten kunnen de deelnemers in teams of individueel tegen elkaar strijden. Door competitie, gamification en fun te implementeren in onze game maken we het werken aan persoonlijke gezondheid leuk, laagdrempelig en proberen we een verschil te maken in het raken en stimuleren van de intrinsieke motivatie. Preventiv richt zich op dit moment nog voornamelijk op bedrijven en organisaties, maar in de toekomt willen we ons product ook voor particulieren beschikbaar maken.”

Wat is je functie bij Preventiv?

“Bij het opzetten van een bedrijf en het realiseren/ ontwikkelen van een innovatief maatschappelijk product komt écht heel veel kijken. Mijn taken zijn daarom heel divers. Op dit moment ligt mijn focus voornamelijk op de inhoud en de ontwikkeling van onze ‘vitaliteitsgame’. In september start waarschijnlijk de eerste pilot en daar kijken we enorm naar uit!”

Wat vind je het leukste van je werk?

“Het leukste is denk ik wel dat ik me bezig houd met een super actueel, maatschappelijk en belangrijk thema. Mijn passie voor een gezond leven is er eigenlijk altijd al geweest en daarom ben ik ook super dankbaar dat ik dit mag doen. Daarnaast vind ik het ondernemen ook ontzettend uitdagend. Als iets lukt geeft dat echt een ‘kick’.”

Hoe beïnvloedt corona jouw werk?

“Nou, ik denk dat mijn werk door de intrede van het Coronavirus alleen maar belangrijker is geworden. De coronacrisis onderstreept het belang van preventie in de gezondheidszorg. Mensen die al ziek zijn, blijken immers extra kwetsbaar voor het virus. Kortom, door de coronapandemie en de almaar stijgende zorgkosten, lijkt aandacht voor preventie urgenter dan ooit. Zoals John Kotter (emeritus hoogleraar organisatiekunde en veranderingsmanagement aan de Harvard-universiteit) aangeeft, begint een verandering met een gevoel van urgentie, waardoor de coronacrisis ons dus veel kansen biedt!”

Welke tips heb je voor studenten die ook een mooie baan willen vinden?

“Doe iets waar je echt blij van wordt. Dit klinkt natuurlijk heel cliché, want hoe vind je nou een job die echt bij je past? Hoe kom je daarachter? Wat ik altijd heb gedaan, is speuren door LinkedIn, connecties maken met mensen die mij inspireren en waarbij ik dacht: ‘’wat heeft deze persoon een leuke job’’. Denk niet in beperkingen, wees een beetje brutaal en stuur een berichtje voor een (virtueel) kopje koffie. Wie weet wat voor moois dit brengt.”

Kiki Hannink

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Student Creator. Ze is verslaafd aan Instagram en chocolade. Een echte controlfreak die het leuk vindt om etentjes voor vriendinnen te organiseren. Ook houdt ze van mooie verhalen en droomt ze vaak weg in haar eigen sprookje.

Gerelateerde artikelen

Karin Business

Door het begeleiden van stagiairs wilde alumnus Karin docent worden

08 april 2021
Wouter Vos Business

Wouter zegde zijn baan op om weer te studeren en is nu hoofd fysiotherapie bij FC Twente

03 december 2020
Helen Meijrink werd docent verpleegkunde bij Saxion (Marcel Bonte) Corporate

Helen werd docent verpleegkunde bij Saxion: 'Het idee wie of wat ik als docent moest zijn, heb ik losgelaten.'