marketive-ondernemers
Organisatie

Job helpt ondernemers aan extra klanten met Marketive

Leestijd Minuten

Job de Vries studeert Commerciële Economie aan het Saxion waar hij zich heeft gespecialiseerd in marketing. Toen zijn plan om een minor te volgen in Mexico vorig jaar anders verliep door corona, besloot hij het compleet anders aan te pakken: hij startte zijn eigen onderneming. Nu - een half jaar later - helpt Job andere ondernemers aan extra klanten door middel van social media advertenties en is hij druk bezig met afstuderen op eigen bedrijf.

Hoi Job, wat voor onderneming heb je?
“In 2020 ben ik Marketive gestart, een online-marketingbureau waarbij ik de focus leg op social-media-advertenties. In het vierde jaar van mijn studie Commerciële Economie wilde ik graag naar het buitenland, maar door corona kon dit niet door gaan. Ik ben toen eigenlijk meteen gestart met mijn backup-plan, ondernemen! Iets wat ik altijd al wilde doen. Ik stelde mijzelf de vraag hoe ik het beste waarde kon leveren aan klanten en ontdekte dat mijn voornaamste doel was om klanten met hun doelgroep in contact te brengen. Precies dat is online adverteren.”

Is er veel vraag naar advertenties?
“Ja! Ieder bedrijf krijgt vroeg of laat te maken met adverteren, maar ik heb vooral veel klanten in de coaching markt. Een specifieke doelgroep waar op dit moment veel kansen voor mij liggen. Ze hebben een vak waarin ze hun tijd liever investeren in coaching dan in marketing. Klanten vertellen wat ze willen bereiken en geven daarna alles uit handen. Ik maak de advertenties en zorg dat ze bij de doelgroep terecht komen.”

Waar komt de interesse in online marketing vandaan?
“Een goede vraag, haha. Ik ben vanuit mijn opleiding begonnen met ondernemen en heb verschillende baantjes gehad in de marketing. Daar ben ik erachter gekomen dat ik online marketing echt het allerleukste vind om te doen. Cliché misschien, maar het voelt niet als werken. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik het online kan doen, wanneer ik ben afgestudeerd ben ik van plan om weer te reizen.”

Heb je altijd al de ambitie om te ondernemen?
“Dat ik ondernemer wilde worden weet ik al tien jaar, terwijl ik helemaal niet uit een ondernemersgezin kom. Ik zocht altijd naar andere manieren om geld te verdienen, omdat ik geen standaard bijbaan wilde hebben. Ik ben best eigenwijs, dus de vrijheid van het ondernemen vind ik fijn. Ik kan nu gaan en staan waar ik wil en ondertussen ook nog bijdragen aan het succes van anderen.”

Welke uitdagingen ben je al tegengekomen en hoe heb je deze opgelost?
“Vooral het omgaan met tegenslagen, want het krijgen van klanten gaat niet altijd vanzelf. Soms denk ik een leuke opdracht binnen te hebben die dan toch ineens gecanceld wordt. Maar dat hoort erbij, net als een duidelijke planning. Ik ben iemand die alle leuke dingen het liefst als eerste doet, terwijl minder leuke dingen vaak prioriteit hebben. Nu doe ik dit zo snel mogelijk, dan ben ik ervan af.”

Je hebt de minor Startup Ondernemer gedaan, wat vond je het leukste? 
“Het contact met de coaches en klasgenoten, ik heb er echt een groot netwerk van gekregen. Je hebt met iedereen interessante gesprekken, omdat het allemaal ondernemende types zijn. We konden elkaar allemaal verder helpen. De een heeft oog voor design en de ander kan weer goed websites bouwen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een samenwerking met iemand die ook een marketing bedrijf heeft, maar veel creatiever is. Leuk wat er uit zo’n minor Startup Ondernemer ontstaat.”

Hoe is je bedrijfsidee tijdens de minor gegroeid?
“Toen ik aan de minor begon had ik nog geen bedrijfsidee waar ik 100% achter stond. Tijdens de minor leerde ik om keuzes te maken en goed na te denken over wat ik echt leuk vind. Opgeven bestaat er eigenlijk niet. De coaches houden je scherp en geven je af en toe een duw in de juiste richting. En vanaf de dag dat ik besloot om te switchen naar mijn huidige bedrijfsidee ben ik er helemaal voor gegaan. Inmiddels ben ik alweer een halfjaarbezig met Marketive en volg ik het afstudeertraject ook bij het SCvO.”

En hoe ervaar je het afstuderen in eigen bedrijf?
“Heel leerzaam! En ik ben blij dat het mogelijk is, van mijn opleiding ben ik namelijk een van de eerste studenten die mag afstuderen in eigen bedrijf. Ik schrijf een adviesrapport voor mijn eigen bedrijf die ik straks ook echt kan gaan uitvoeren. Je neemt je eigen bedrijf dus als het ware onder de loep. Ik zou het iedereen aanraden, al is het wel van belang dat je een duidelijk idee hebt en bereid bent er volledig voor te gaan. Ik heb in een paar maanden tijd al veel fouten gemaakt, maar ben ook enorm gegroeid.”

Wat zijn je toekomstplannen?
“Ik heb voor de komende jaren genoeg plannen om mezelf te ontwikkelen, maar mijn doel is natuurlijk eerst om af te studeren en volledig voor Marketive te gaan. Na mijn studie ga ik naar het buitenland om te reizen, Mexico en Bali staan hoog op mijn lijstje. Ondertussen kan ik blijven ondernemen, een gouden combinatie! Ik hoop de taken die ik nu allemaal zelf doe langzaam uit te besteden. Op deze manier wil ik organisch groeien en misschien wel meerdere bedrijven oprichten.”

Benieuwd hoe we jou verder kunnen helpen met je ondernemersdoelen? Neem contact met ons op!

Contactformulier SCvO

Gerelateerde artikelen

Ondernemerschap

Magische mijlpaal: 500e Fast Forward trainee aangenomen

26 maart 2024
Onderzoek

Duurzaam ondernemerschap voor studenten én docenten

12 maart 2024
Ondernemerschap

Werkgeluk bij Fast Forward traineeship: trainees Sanne en Stijn zijn enthousiast