Saxion-medewerkers in overleg
Corporate

Saxion zoekt collega’s: ‘Maak verschil in de wereld van morgen’

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Met behulp van de arbeidsmarktcampagne ‘Verschil maken in de wereld van morgen? Word docent bij Saxion!’ zoekt Saxion nieuwe collega’s die studenten de komende tijd extra kunnen begeleiden en ondersteunen na de coronacrisis. Met de nieuwe aanwas van docenten, studieadviseurs en psychologen, mogelijk gemaakt door een steunpakket vanuit het Nationaal Programma Onderwijs, hopen bestuurslid Timo Kos en HRM-directeur Marijke Kamphuis de nasleep van de crisis zoveel mogelijk te beperken.

In februari van dit jaar werd bekend dat de demissionaire onderwijsministers Ingrid Van Engelshoven en Arie Slob, in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs, een steunpakket van in totaal 8,5 miljard euro beschikbaar stellen aan het Nederlandse onderwijs. Hiermee kunnen onderwijsinstellingen de negatieve effecten van de coronacrisis wegpoetsen, want het afgelopen anderhalf jaar is er, ook in het hoger beroepsonderwijs, noodgedwongen aan kwaliteit ingeleverd, zag ook Timo Kos van het College van Bestuur.

“Studenten hebben hun stage niet of online gelopen, bedrijfsbezoeken zijn niet doorgegaan en met name de kwetsbare groepen studenten hebben achterstanden opgelopen”, vertelt hij. “Dat zijn allemaal dingen waarvan de ministers zien: we moeten extra inspanningen leveren om dat ongedaan te maken. En daarom hebben we een behoorlijke financiële injectie gekregen.”

Menukaart

Om onderwijsinstellingen enige richting mee te geven, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een menukaart samengesteld met daarop drie thema’s waar de middelen voor ingezet kunnen worden. Naast een soepele in- en doorstroom van studenten (door het wegwerken van achterstanden) en extra begeleiding en ondersteuning rondom het stagelopen, is de financiële injectie ook bedoeld voor het verbeteren van het studentenwelzijn en de sociale binding.

“En als we puur naar Saxion kijken”, legt Timo uit, “denk ik dat voor onze huidige studenten vooral die laatste twee punten gelden. Natuurlijk hebben de instromers vanuit het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs achterstanden opgelopen, maar als je kijkt naar de achterstanden van onze eigen studenten, zijn die relatief overzichtelijk. De beleving en kwaliteit van het onderwijs was ongetwijfeld anders dan voorheen, maar we zien eigenlijk geen grote groepen studenten die forse achterstanden hebben opgelopen. Daar zijn we heel trots op en daar hebben we aan het begin van de crisis ook volop op ingezet.”

De ontwikkeling van mensen is echt iets waar we trots op mogen zijn. Dus ik zou zeggen: pak die kans.

Timo Kos
Timo Kos van het College van Bestuur over de bijdrage die je kunt leveren in het onderwijs

Na de aankondiging van de eerste lockdown, in maart vorig jaar, schakelde Saxion direct over naar online colleges en werden al snel alternatieve toetsvormen aangeboden. “We hebben echt bewust ingezet op het voorkomen van achterstanden en natuurlijk hebben andere hogescholen en universiteiten dat ook gedaan, maar bij ons was het vanaf het begin een bewuste strategie.”

Studentenwelzijn

En dus focust Saxion zich onder meer op het studentenwelzijn. Want wat betreft de binding met de opleiding én met elkaar, hebben de studenten volgens Marijke Kamphuis, directeur HRM, het nodige gemist. “Daarom zijn we ook direct met buddies en coronacoaches gaan werken. Ik denk dat we op dat vlak een aantal slimme zetten hebben gedaan, waarmee we toch geprobeerd hebben iets van binding te creëren.”

Timo: “Maar aan studenten die worstelen met de naweeën van de crisis, depressie, eenzaamheid of andere angsten kunnen we nu extra tijd en energie besteden. Bijvoorbeeld door extra mensen, zoals studentpsychologen, aan te nemen. Ik denk dat studenten daar ook echt op zitten te wachten, als ik dat zo hoor in de gesprekken die we met ze hebben.”

Dubbel werk

Want extra mensen, dat zijn de sleutelwoorden voor de komende tijd. “De agenda’s van onze huidige medewerkers en docenten zitten al helemaal vol met de dingen die ze nu doen”, legt Marijke uit. “Bovendien blijft het spannend hoe het in september gaat met de combinatie van onderwijs op locatie en het online onderwijs. Dat maakt allemaal dat onze medewerkers nauwelijks tijd over hebben om extra dingen te doen en dus is het fijn dat we daarvoor mensen kunnen aannemen. Zo kunnen we bijvoorbeeld extra docenten aantrekken voor bijlessen en afstudeerbegeleiding.”

“De organisatie heeft dubbel werk gedaan de afgelopen anderhalf jaar en loopt echt op z’n laatste benen”, vult Timo aan. “Aan deze mensen vragen om nog meer te doen, dat zit er gewoon niet in. En daarom is het ongelooflijk welkom dat we deze extra middelen krijgen.”

Ik denk dat het een mooie mix is van tijdelijke banen, waarvan een deel wel degelijk omgezet kan worden naar een vast dienstverband.

Marijke Kamphuis.jpg
HRM-directeur Marijke Kamphuis over de nieuwe vacatures die vrijkomen bij Saxion

Belangrijk fundament onder onze samenleving

En dus gaat Saxion met behulp van de slogan ‘Verschil maken in de wereld van morgen? Word docent bij Saxion!’ op zoek naar mensen die met hun deskundigheid een waardevolle bijdrage willen leveren aan het onderwijs. Marijke: “We willen de professionals van de toekomst opleiden, dus kom ons daar vooral mee helpen. Ik denk dat het, zeker als je het hebt over docenten, heel interessant is om je expertise en je vaardigheden over te brengen aan studenten die een belangrijke rol kunnen spelen in onze regio. Ook omdat er veel vraag is naar jonge, deskundige professionals. Ik denk dat het een mooie uitdaging is om hen verder te helpen met jouw verhaal.”

Timo: “Bovendien heeft de coronacrisis laten zien wat het effect op sommige beroepen kan zijn. Ook is gebleken dat de zorg, maar ook het onderwijs, een ongelooflijk belangrijk fundament is onder onze samenleving en dat we gewoon goed opgeleide mensen nodig hebben voor het werk van nu en van morgen. En dat is harstikke mooi om aan mee te werken. De ontwikkeling van mensen is echt iets waar we trots op mogen zijn. Dus ik zou zeggen: pak die kans.”

Met de speciaal opgezette arbeidsmarktcampagne gaat Saxion onder meer op zoek naar docenten, studieloopbaanadviseurs en psychologen. Hoeveel vacatures er precies vrijkomen, durft Marijke niet te zeggen, maar wel dat ze vanaf 1 september worden ingevuld en voor een groot deel tijdelijk van aard zijn. “Maar natuurlijk liggen er kansen om door te stromen”, vertelt ze. “Ook wij hebben medewerkers die hier met pensioen gaan. Het ligt er een beetje aan waar je terecht komt en hoe de situatie daar is. Ik denk dat het een mooie mix is van tijdelijke banen, waarvan een deel wel degelijk omgezet kan worden naar een vast dienstverband.” De verschillende vacatures zijn te vinden op www.werkenbijsaxion.nl.

Vruchten plukken

Wat de studenten zelf concreet gaan merken van deze ontwikkelingen? Voor hen zijn er in het nieuwe studiejaar volgens Timo vooral meer mogelijkheden. “Als je de afgelopen twee jaar niet op werkbezoek bent geweest bij een mooi bedrijf of geen buitenlandstage hebt kunnen lopen, gaat dit ervoor zorgen dat dat alsnog kan, ook als je alweer een stuk verder bent met je studie. Kom je vanuit het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs, dan zorgen wij dat het 100 dagen-programma heel breed wordt neergezet en dat er extra begeleiding mogelijk is. We zorgen dat er voor iedereen concrete ondersteuningsmogelijkheden zijn, dus ik denk dat veel studenten de extra inspanningen die we doen gaan merken. Daar kunnen ze direct in september al de vruchten van plukken.”

En dus kijkt hij uit naar het nieuwe studiejaar. “Ik weet niet hoe andere mensen zich voelen als ze een extra financiële injectie krijgen om je huis te verstevigen en aangenamer te maken, maar volgens mij wordt iedereen daar blij van. Zeker nu de wereld, na zo’n gure winter, steeds weer wat meer open mag. Het is ook heel nuttig en noodzakelijk, zeker als je kijkt naar al onze teams die ontzettend hard gewerkt hebben en op deze manier ruggensteun krijgen. Ik vind het een heel mooi gebaar van de ministers en de politiek dat ze onze studenten dit gunnen.”

Wil jij verschil maken voor de wereld van morgen?

Bekijk onze vacatures!
Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Hendrik Jan Jager (fotografie: Thomas Busschers) Corporate

Hendrik Jan verruilde het bedrijfsleven voor Saxion: ‘Studenten horen graag je verhalen uit de praktijk’

27 maart 2023
Niek van Toor (foto: Anne Hurenkamp) Corporate

'Als je liefde hebt voor je vak, dan is Saxion een mooie plek om iets door te geven aan studenten'

27 februari 2023
Keklik Yücel - fotografie Thomas Busschers Corporate

‘Saxion doorbreekt bubbels, dat past precies bij wie ik ben’