Bestandsnaam Kernteam Fieldlab Energy4Business
Onderzoek

Nieuw Fieldlab Energy4Business maakt werk van energietransitie in Cleantech Regio

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

De Deventer Gasfabriek vormt op 11 oktober het decor van de opening van het Fieldlab Energy4Business. Het is een toepasselijke plek om een lab te lanceren én te huisvesten dat zich met partners uit de Regio Stedendriehoek (Deventer, Apeldoorn, Zutphen) gaat richten op vraagstukken van bedrijven rond de energietransitie. Saxion is één van die partners. Projectleider Tom Vleerbos blikt vooruit. “Het enthousiasme en de vraag is zo groot, dat we alvast zijn begonnen.”

“Niet alleen consumenten, maar ook bedrijven staan voor grote veranderingen, nu we overgaan op andere manieren om energie op te wekken, op te slaan en te distribueren,” vertelt Vleerbos, die de komende twee jaar als projectleider aan het nieuwe Fieldlab verbonden is. Zo moeten bijvoorbeeld bestaande installatiebedrijven hun producten- en dienstenaanbod opnieuw vormgeven. “Dit type bedrijven is zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Dat kan over van alles gaan. Van gasketels naar warmtepompen, maar ook van de verkoop van installaties naar nieuwe abonnementsvormen. Voor de consumentenmarkt, maar ook op grotere schaal. Denk ook aan bedrijventerreinen of woonwijken, waar men anders met energieopslag of -afname om moet gaan.”

Nieuwe ideeën voor een veranderende energiemarkt

Daarnaast zijn er bedrijven en startups die zich met nieuwe ideeën op de veranderende energiemarkt melden, legt Vleerbos uit. “In feite wordt de hele markt opgeschud, nu we steeds verder naar energie-neutrale, afvalvrije en duurzame economie opschuiven.” De uitdagingen en veranderingen voor bedrijven beperken zich al lang niet meer tot technische vraagstukken. Ook economische, maatschappelijke en wetgevingsvraagstukken spelen een rol. Juist vanuit die brede ondersteunende rol gaat het Fieldlab Energy4Business ondernemers bijstaan.

Niet alleen consumenten, maar ook bedrijven staan voor grote veranderingen, nu we overgaan op andere manieren om energie op te wekken, op te slaan en te distribueren.

Tom Vleerbos portret.jpg
Tom Vleerbos, projectleider Fieldlab Energy4Business

Bijeenkomsten voor bedrijven en startups uit de regio

Richard van Leeuwen, lector Duurzame Energievoorziening bij Saxion, is intensief betrokken bij de activiteiten van Energy4Business. “Het Fieldlab richt zich op drie thema’s binnen de energietransitie: smart energy, systeemontwikkeling en verduurzamingsconcepten. We gaan per thema bijeenkomsten organiseren waarvoor we bedrijven en startups uit de Cleantech Regio uitnodigen die een vraagstuk hebben op het gebied van innovatie en energietransitie,” vertelt hij in een recent interview. Bij de vraaggestuurde aanpak worden ondernemers gekoppeld aan onderzoekers en studenten, om samen aan oplossingen te werken. Die kunnen ook zeker liggen op het gebied van ondernemerschap: hoe ontwikkel je een bedrijf, hoe zet je dat goed in de markt, maar ook: waar ligt de marktbehoefte of kan die juist gecreëerd worden?

Het Fieldlab richt zich op drie thema’s binnen de energietransitie: smart energy, systeemontwikkeling en verduurzamingsconcepten. We gaan per thema bijeenkomsten organiseren waarvoor we bedrijven en startups uit de Cleantech Regio uitnodigen die een vraagstuk hebben op het gebied van innovatie en energietransitie.

Richard van Leeuwen portret.jpg
Richard van Leeuwen, lector Duurzame Energievoorziening bij Saxion

Alle denkkracht uit de Cleantech Regio bundelen

Het Fieldlab moet de plek worden waar alle denkkracht uit de Cleantech Regio bij elkaar komt. “Als we kijken naar onze Saxion-lectoraten en -opleidingen, kunnen we onze kennis uit de volledige breedte bij de projecten betrekken,” zegt Tom Vleerbos. “Van technologie tot business. We hebben studenten die enthousiast worden van de uitdagende opdrachten die er nu al liggen. Juist dat enthousiasme voor energievraagstukken in onze eigen regio, maakt hen straks tot professionals die zich met hart en hoofd aan de regio blijven binden. Het Fieldlab wordt een ecosysteem waar ondernemers, industrie, overheid en kennispartners uit de Cleantech Regio elkaar steeds verder gaan vinden en versterken in de energietransitie. Het enthousiasme is groot. Toen er groen licht was, zijn we eigenlijk al direct met de eerste vraagstukken van start gegaan. Dat zegt denk ik genoeg over hoe relevant de samenwerking is.”

Foto vlnr: Projectleider Tom Vleerbos, lector Richard van Leeuwen en business developer Kees Schöller zijn de kartrekkers van het Fieldlab Energy4Business

Meer weten, samenwerken & contact

Het Fieldlab Energy4Business wordt mede gefinancierd vanuit de Cleantech Regio Deal. Doel is het leggen van een structurele basis voor een langdurige aanpak om in de regio groene, duurzame en inclusieve economische groei te realiseren. Met het sluiten van de Regio Deal geven Rijk, provincies Gelderland en Overijssel, de acht deelnemende gemeenten, ondernemers en onderwijs samen invulling aan de ambitie van de Cleantech Regio om groene, duurzame en inclusieve economische groei te realiseren. Al deze partijen hebben een financiële bijdrage geleverd om diverse regionale projecten mogelijk te maken, waarbij de investeringen als gevolg van de Regio Deal werken als een vliegwiel voor toekomstige samenwerkingen.

Ben jij voor je bedrijf op zoek naar meer denkkracht en samenwerking rond de energietransitie?

Neem contact op met 

Richard van Leeuwen
r.p.vanleeuwen@saxion.nl / 06-10892455

Tom Vleerbos
t.vleerbos@saxion.nl  / 06- 57146 223

Ondersteun onze wereld, ontwerp jouw toekomst!

Lees alles over de Week van de Duurzaamheid
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

SolarFreezer Onderzoek

Je huis verwarmen door water te laten bevriezen: hebben we straks allemaal een SolarFreezer?

08 februari 2022
warmtenetten in een woonwijk Onderzoek

Duurzame warmtenetten voor de gebouwde omgeving

19 mei 2020
Onderzoek

Hans Gelten gaat voor een Professional Doctorate: ‘Het past bij wie ik ben’