Solar Team Twente zet snelste tijd neer op dag 2
Studentenleven

Solar Team Twente zet snelste tijd neer op tweede racedag

Leestijd Minuten

Solar Team Twente heeft op dag 2 van Solar Challenge Morocco de snelste tijd neergezet. Het Twentse team staat nog wel tweede in het algemeen klassement. Met zonneauto RED Horizon hebben zij 6 minuten ingelopen op het Belgische team dat nu een voorsprong heeft van slechts 12 minuten. De zonneauto’s legden vandaag 551 kilometer af door een heuvelachtig parcours aan de voet van het Atlasgebergte.

Meest uitdagende etappe

Ondanks dat het Twentse studententeam vandaag de snelste tijd aflegde was de etappe tussen Zagora en Merzouga een flinke uitdaging. De zonneauto’s legden ruim 5400 hoogtemeters af en moesten dus veel klimmen. Ondanks de goede voorbereiding was het voor het team een spannende dag. “We hebben van tevoren talloze berekeningen en simulaties gedaan om te kijken of de auto geschikt was voor dit heftige bergparcours. We hebben bovendien ook verschillende technische onderdelen van de auto getest door onder andere gebruik te maken van een motortestbank die we samen met ingenieursbureau VIRO hebben ontworpen. Ondanks alle voorbereidingen vonden we het vanochtend toch wel heel spannend om echt de bergen in te gaan,” vertelt raceleider Thomas Jansink.

Nieuwe aandrijflijn heeft zich bewezen

Het succes van vandaag ligt volgens Thomas aan de vernieuwde aandrijflijn die het team eerder presenteerde in de aanloop naar de race. “De elektronische componenten, zoals de elektromotor en de motor controller, zijn aangepast aan het heuvelachtige parcours in Marokko. Bovendien ontwikkelden we vrij recentelijk nog een op water gebaseerd koelsysteem om oververhitting te voorkomen en efficiëntie te maximaliseren,“ aldus Thomas. 

Het was voor elektrotechnisch ingenieur Thijs Alberts een mooi dag. Thijs: “Het was erg fijn om na het meest heuvelachtige deel van de route via de communicatiekanalen “Complimenten voor Thijs!” te horen. Het deed mij goed om te horen dat de motor zich standhield op deze lastige etappe!”

Bijzonder landschap

Coureur Paul Heineman mocht vanochtend de eerste stint door de bergen rijden. “Ik vond het van te voren spannend maar uiteindelijk viel het heel erg mee! Het was prachtig om door de bergen in Marokko te mogen rijden.” Morgen rijdt Solar Team Twente de derde etappe van Solar Challenge Morocco, welke start en eindigt in Merzouga. “We gaan er alles aan doen om morgen weer een stuk dichter bij onze Belgische concurrent te komen!” vertelt Thomas Jansink. De derde etappe is 523 kilometer lang en bedraagt 3300 hoogtemeters. Het team uit Twente zal als tweede om 9:03 Nederlandse tijd van start gaan in Merzouga, aan de rand van de Sahara.

Foto: Bram Berkien

Gerelateerde artikelen

Solar Team Twente wint Solar Challenge Morocco 2021 Studentenleven

Solar Team Twente wint Solar Challenge Morocco 2021

29 oktober 2021
Solar Team Twente vergroot voorsprong in Marokko Studentenleven

Solar Team Twente vergroot voorsprong in Marokko

28 oktober 2021
Foto: Jerome Wassenaar Studentenleven

Twentse zonneauto na derde etappe koploper in Solar Challenge Morocco