Anouk.jpg
Business

Anouk werkte én leerde en is nu recoveryverpleegkundige

Leestijd Minuten

Tijdens haar werk als verpleegkundige bij Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) kreeg Anouk Beernink het aanbod om intern de opleiding tot hbo-verpleegkundige te volgen. Inmiddels werkt ze als recoveryverpleegkundige in Almelo en Hengelo. “Ik kon veel van de praktijkvoorbeelden gebruiken tijdens mijn studie.”

Hoi Anouk, welke opleiding heb je bij Saxion gedaan?

“In 2010 ben ik afgestudeerd als mbo-verpleegkundige. Ik ben toen gaan werken als verpleegkundige op verschillende afdelingen binnen Ziekenhuis Groep Twente. In 2014 kreeg ik het aanbod van ZGT om intern de opleiding Verpleegkunde, oftewel hbo-v, te gaan volgen. Ik heb dit in de duaalvariant gedaan, zodat ik naast mijn studie kon blijven werken op de verpleegafdeling. Deze opleiding duurde toen 2,5 jaar.”

Hoe vond je het om te studeren bij Saxion?

“Ik vond het fijn dat ik de opleiding duaal kon volgen, zodat ik op de afdeling kon blijven werken en tegelijkertijd mijn studie kon volgen. Ik kon veel van de praktijkvoorbeelden gebruiken tijdens mijn studie. Dit was een groot voordeel.”

Waarom wilde je graag verpleegkundige worden?

“Bij het beroep verpleegkundige wordt vaak gedacht dat je alleen mensen verzorgt, maar het is zoveel meer dan dat: begeleiden in het ziekteproces, wondzorg, verpleegtechnische handelingen. Ik wilde altijd al graag als verpleegkundige in het ziekenhuis werken, dit werd na twee ziekenhuisstages alleen maar meer bevestigd. Als verpleegkundige haal je zoveel voldoening uit je werk. Ik mag de hele dag met mensen werken, maak blije maar ook verdrietige situaties mee en als ik dan wat voor deze patiënten kan betekenen - al is het maar iets kleins - is dat heel waardevol. Het werk is zó veelzijdig, geen dag is hetzelfde.”

Als verpleegkundige kun je nog veel kanten op. Er zijn zóveel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen binnen het ziekenhuis.

Waar werk je nu?

“Inmiddels werk ik alweer ruim een jaar op de recoveryafdeling van ZGT Almelo en Hengelo. Ik wilde van jongs af aan al verpleegkundige worden. In eerste instantie kinderverpleegkundige. In 2011 begon ik op verschillende chirurgische verpleegafdelingen binnen ZGT om ervaring op te doen met diverse specialismen. Na twee jaar kwam ik op de interne geneeskunde terecht, daar kreeg ik een vast contract. Na negen jaar daar met veel plezier te hebben gewerkt, begon ik wat uitdaging te missen. Ik wilde graag meer richting acute zorg. Ik ben in 2020 gestart met de opleiding tot recovery verpleegkundige.”

Wat doe je daar allemaal?

“Als recoveryverpleegkundige ben je werkzaam op de recovery - ook wel verkoeverruimte of uitslaapkamer genoemd - waar patiënten liggen die een operatie hebben ondergaan. Ik ben verantwoordelijk voor het herkennen, bewaken en voorkomen van vroege complicaties na een operatie. Dit houdt in dat ik vitale functies bewaak, zoals ademhaling, bloeddruk, hartslag en saturatie, de patiënt pijnstilling geef of andere noodzakelijke medicatie en zorg dat de patiënt stabiel kan worden overgedragen aan de verpleegafdeling. Ook werk ik op de voorbereidingsruimte van het operatiekamercomplex. Daar bereid ik patiënten voor die een operatie moeten ondergaan. Ik sluit de patiënt aan op de bewakingsmonitor, prik de patiënt een infuusnaald en zo nodig assisteer ik de anesthesioloog bij medische handelingen.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Ik heb te maken met patiënten van verschillende leeftijden: van kind tot ouderen. En ook de soort operatie is heel divers. Het kan gaan om een botbreuk, maar ook om een uitgebreide vaatoperatie waarvoor de patiënt 24 uur op de recovery verblijft. Dit maakt het werk heel afwisselend.”

Welke tips heb je voor studenten die ook een mooie baan willen?

“Neem de tijd om uit te zoeken wat echt bij je past. Er zijn zoveel mooie beroepen, dat dit al een hele uitdaging kan zijn. Met bepaalde studierichtingen kan je uiteindelijk veel kanten op. Ook als verpleegkundige kun je nog veel kanten op. Er zijn zoveel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen binnen het ziekenhuis. Ook als je nog niet zo goed weet welk specialisme (chirurgisch of intern) er bij je past. In de meeste ziekenhuizen worden traineetrajecten aangeboden, wat ook een hele goede optie is om ervaring op te doen op verschillende afdelingen en zo te ontdekken wat je het leukste vindt om te doen. Als je iets graag wilt, moet je ervoor gaan!”

Gerelateerde artikelen

Meike.jpg Onderwijs

Meike wilde als klein meisje al verpleegkundige worden en werkt nu samen met haar moeder bij het MST

07 juli 2022
Karin.jpg Onderwijs

Alumnus Karin studeerde op latere leeftijd Verpleegkunde: ‘Dat heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben’

12 mei 2022
Mirthe GGD.JPG Business

Alumnus Mirthe is coronaverpleegkundige bij de GGD