Meike.jpg
Onderwijs

Meike wilde als klein meisje al verpleegkundige worden en werkt nu samen met haar moeder bij het MST

Kiki Hannink
Kiki Hannink Leestijd Minuten

In de familie van Meike Olde Dubbelink zitten een aantal verpleegkundigen, waaronder haar moeder. Het ziekenhuis heeft haar altijd aangetrokken. Ze is net afgestudeerd bij Saxion en gaat nu een traineeship volgen bij het Medisch Spectrum Twente (MST) om erachter te komen welke afdeling het beste bij haar past. “Het geeft mij veel voldoening als ik een patiënt ondersteuning kan bieden en hen ook even kan laten vergeten dat ze opgenomen zijn.”

Hoi Meike, welke opleiding heb je gedaan bij Saxion en waarom?

“Ik heb de opleiding Verpleegkunde gevolgd. Het klinkt heel cliché maar toen ik klein was wilde ik al graag in de zorg werken. Het feit dat mijn moeder ook verpleegkundige is heeft hier zeker mee te maken, maar ook zitten er een aantal verpleegkundigen bij mij in de familie. Toen ik op 5-jarige leeftijd in het ziekenhuis werd opgenomen met een gebroken been vond ik het eigenlijk helemaal niet zo erg om daar te liggen. De verpleegkundigen bezorgden mij daar namelijk een hele leuke tijd. Vanaf dat moment trok het ziekenhuis mij erg aan. Ook ben ik een zorgzaam type en vind ik het leuk om voor mensen in mijn omgeving te zorgen. Mijn moeder vertelde thuis wel eens verhalen over wat zij mee had gemaakt op het ziekenhuis. Dit alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat ik heb gekozen om te beginnen aan de opleiding verpleegkunde.”

Je hebt nu je diploma behaalt, waar ga je werken?

“Vanaf september ga ik starten met een traineeship in het Medisch Spectrum Twente. Dit houdt in dat ik in twee jaar tijd op vier verschillende afdelingen ga werken. Dit is een leerzame stap voor mensen zoals ik die net klaar zijn met de opleiding en nog niet goed weten welke kant ze op willen. Door dit traineeship zal ik veel ervaring op gaan doen en kom ik er hopelijk achter welke afdeling het beste bij mij past. De eerste afdeling waar ik zal gaan starten is op het Neurocentrum.”

Wilde je per se bij het MST werken?

“Momenteel werk ik al in het Medisch Spectrum Twente (MST) als kweekpoli medewerker en buddy op de afdeling Interne Geneeskunde. Op de kweekpoli worden er corona- en influenzatesten afgenomen bij zowel medewerkers als patiënten in het ziekenhuis. Op de Interne Geneeskunde ondersteun ik mijn collega’s met hun taken en dat is erg leerzaam. Omdat ik het MST al kende en er naast mijn bijbaantjes ook stage heb gelopen wist ik al dat het MST een prettige werkomgeving is. Toen de vacature van een traineeship voorbij kwam wist ik dat ik dit graag wilde doen in het MST. Het neurocentrum had ik als voorkeur opgegeven omdat het mij een leerzame en veelzijdige afdeling lijkt.”

Wat vind je het leukste aan je werk als verpleegkundige?

“Ik vind het belangrijk om iets te kunnen betekenen voor patiënten als verpleegkundige. Het geeft mij veel voldoening als ik een patiënt ondersteuning kan bieden en hen ook even kan laten vergeten dat ze opgenomen zijn. Daarbij vind ik het belangrijk om een praatje te maken met patiënten. Daar kunnen het gebruik van humor en het spreken van de Twentse taal zeker niet bij ontbreken.”

Toen hij mij vertelde dat hij slecht nieuws had gekregen begon ik spontaan te huilen. Hier schrok ik van maar gelukkig vond hij het niet erg en ik eigenlijk ook niet. Het hoort er soms bij en in ons beroep maak je heftige dingen mee.

Zie je je moeder vaak op de werkvloer?

"Mijn moeder en ik zijn al collega’s op de kweekpoli. We werken niet vaak samen, maar als we samenwerken is het altijd erg gezellig! Naast dat we veel kletsen wordt er ook hard gewerkt hoor, haha. Mijn moeder is ook mammacareverpleegkundige (borstkankerverpleegkundige) op de afdeling Oncologische Chirurgie in het MST. Deze afdeling vind ik zelf ook erg interessant en misschien wil ik hier over een paar jaar ook wel gaan werken. Een paar weken geleden heb ik een meeloopdag gehad op de Mammapoli (borstkankerpoli). Ik liep onder andere mee met de verpleegkundig specialist. Om dit te worden zal ik eerst twee jaar werkervaring als verpleegkundige moeten hebben en moet ik de Master Advanced Nursing Practice volgen. Nu wil ik eerst graag kijken welke afdeling bij mij past door middel van het traineeship. Daarbij gaat mijn interesse wel uit naar de oncologische zorg. Hier heb ik tevens ook afgelopen half jaar mijn minor in gevolgd."

Praat je veel met je moeder over het werk?

“Als je deze vraag zou stellen aan ons gezin dan antwoorden ze volmondig ‘Ja!’. Het gaat gewoon vanzelf en het is fijn om onze ervaringen met elkaar te kunnen delen. Mama begrijpt wat ik mee maak en andersom is dit ook zo. Doordat ik het veel met mama over het ziekenhuis kan hebben is het voor ons beide erg leerzaam. We hebben wel met elkaar afgesproken dat we niet onder het eten gaan praten over ons werk want zo houden we het ook gezellig voor de rest van het gezin.”

Wat is het meest bijzondere dat je tot nu toe hebt meegemaakt als verpleegkundige?

“Tijdens mijn stage op de oncologieafdeling waar patiënten met kanker opgenomen liggen werd ik voor het eerst emotioneel bij een patiënt. Deze patiënt kreeg slecht nieuws en hem werd verteld dat hij niet lang meer te leven had. Dit raakte mij erg doordat het een jonge man was en ik ook bijzondere gesprekken met hem heb gehad. Toen hij mij vertelde dat hij slecht nieuws had gekregen begon ik spontaan te huilen. Hier schrok ik van maar gelukkig vond hij het niet erg en ik eigenlijk ook niet. Het hoort er soms bij en in ons beroep maak je heftige dingen mee. Gelukkig werd ik goed opgevangen door mijn collega’s en ook kon ik hier goed over praten met mijn moeder.”

Wat zijn jouw tips voor het vinden van een mooie baan?

“Om een mooie baan te vinden is het in mijn ogen belangrijk dat je veel werk- en stage- ervaring opdoet. Zo heb ik bijvoorbeeld extra een minor gekozen waar een stageperiode in zat. Door deze stage heb ik nog meer ervaring op kunnen doen en uiteindelijk heb ik daar weer een bijbaantje aan over gehouden. Daarnaast is het belangrijk dat je je leergierig opstelt en veel informatie gaat inwinnen over de verschillende mogelijkheden binnen een ziekenhuis of een andere werkomgeving. Door te laten zien dat je graag wilt werken en je verder wilt gaan ontwikkelen als verpleegkundige krijg je vanzelf een mooie baan die goed bij je interesses past.”

Kiki Hannink

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Student Creator. Ze is verslaafd aan Instagram en chocolade. Een echte controlfreak die het leuk vindt om etentjes voor vriendinnen te organiseren. Ook houdt ze van mooie verhalen en droomt ze vaak weg in haar eigen sprookje.

Gerelateerde artikelen

Karin.jpg Onderwijs

Alumnus Karin studeerde op latere leeftijd Verpleegkunde: ‘Dat heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben’

12 mei 2022
Anouk.jpg Business

Anouk werkte én leerde en is nu recoveryverpleegkundige

02 december 2021
Mirthe GGD.JPG Business

Alumnus Mirthe is coronaverpleegkundige bij de GGD