Green Team Twente verandert de koers en doet mee aan Formula Student competitie
Studentenleven

Green Team Twente verandert de koers en doet mee aan Formula Student competitie

Leestijd Minuten

Green Team Twente heeft afgelopen vrijdag tijdens hun Design Reveal aangekondigd mee te gaan doen aan de Formula Student competitie. Via deze competitie wil het team laten zien dat waterstof klaar is voor een volgende stap, door te racen met de elektrische en verbranding auto's.

In de competitie draait het niet alleen maar om efficiëntie, maar ook om snelheid en het businessplan achter het project. De topsnelheid van de nieuwe auto zal dan ook rond de 100 km/uur liggen, dat is een stuk hoger dan de 30 km/uur die de afgelopen 10 jaar de norm was bij de Shell Eco Marathon. Door de stap naar meer vermogen wordt het team uitgedaagd om de grenzen van de huidige innovaties te verleggen. Daarnaast kan Green Team Twente een breder publiek enthousiasmeren over de mogelijkheden van waterstof in de mobiliteitssector.

Opzetten van nieuwe waterstof klasse

Op dit moment bestaat er nog geen waterstof klasse in de Formula Student competitie, de auto’s rijden alleen nog maar op benzine of elektriciteit uit een accu. Tijd voor verandering, dachten ze bij het studententeam. In samenwerking met de organisaties van de competitie zijn ze druk bezig om een nieuwe klasse voor waterstofauto's mogelijk te maken. “Met de stap naar de Formula Student competitie hopen we dat de buitenwereld ziet dat waterstof klaar is voor de toekomst, een duurzame toekomst”, zegt Wouter Groote Veldman, de teammanager van het huidige team.

Een gehele nieuwe auto

De stap naar een hoger vermogen zorgt ervoor dat de meeste componenten uit de oude auto niet meer bruikbaar zijn. Deze oude auto’s deden namelijk mee aan de tragere Shell Eco Marathon competitie. Met de overstap op de Formula Student competitie komt het team voor verschillende nieuwe uitdagingen te staan, zoals omgang met een hoogspanningssysteem. “We hebben verschillende wijzigingen in onze manier van werken moeten doorvoeren. Zo hebben we nu een groter team (28 man sterk) en hebben we er een aantal nieuwe specialisaties bij zoals het ontwerp van een koelingssysteem”, vertelt Wouter verder.

Grote uitdagingen

Wat deze waterstofauto uniek maakt? Hij blinkt uit als enige waterstofauto in de grootste studentencompetitie in de wereld en wordt gemaakt door studenten met weinig tot geen ervaring in het bouwen van raceautos. “Een waterstofsysteem dat een erg hoog vermogen moet leveren (49kW) is erg complex door alle verschillende onderdelen die erbij komen kijken, het was een echte uitdaging om dit te ontwerpen”, vertelt Amina Balha, technisch manager van het team. “Het is een grote uitdaging om zo'n nieuwe auto binnen één jaar te bouwen. Het zal veel kennis en doorzettingsvermogen van onze engineers vragen om alles voor de race werkend te krijgen, maar iedereen is super gemotiveerd dus ik heb er veel vertrouwen in!” 

Races

Green Team Twente zal met hun nieuwe auto aanwezig zijn bij de Nederlandse en Duitse wedstrijd van de Formula Student. Deze wedstrijden vinden plaats op het TT Circuit in Assen (11 t/m 14 juli) en de Hockenheim Ring (15 t/m 21 augustus). Eind dit jaar zullen we zien of Green Team Twente haar doelen heeft behaald, tot die tijd zal het team alles op alles zetten om dit nieuwe racemonster te ontwikkelen.

De Design Reveal van het team is hieronder terug te kijken. 

Gerelateerde artikelen

SaxionTV

Dit is wat Creative Business-student Cynthia doet als Education Coördinator bij Green Team Twente

09 maart 2023
FutureFactory SaxionTV

Twentse studententeams innoveren in de Future Factory Twente: ‘Je kunt hier veel leren buiten je studie om’

26 januari 2023
Green Team Twente onthult de Gemini DKS; een raceauto op waterstof Studentenleven

Green Team Twente onthult de Gemini DKS; een raceauto op waterstof