pepper_robot.jpg
Organisatie

Hackathon van HBO-ICT

Leestijd Minuten

Onlangs waren 46 scholieren van het Etty Hillesum Lyceum bij Saxion in Deventer voor een hackathon. Een kijkje in de keuken van een ICT opleiding en eens zien of het een vuurtje aanwakkert. Wie weet zitten er wel een paar natuurtalenten bij!

Zo’n 15 robots stonden klaar om gehackt te worden. Hacken betekent in de wereld van ICT twee dingen, binnenkijken/overnemen of als een gek een code in elkaar zetten die werkbaar is, maar niet perse volgens het boekje. Bij een hackathon zet je een aantal programmeurs een paar dagen en nachten bij elkaar om een oplossing te vinden die anders is dan anders. Dit gebeurt veel met games en healthcare oplossingen die bijvoorbeeld ontwikkeld zijn binnen 48 uur.

De vierdejaars havisten van het Etty Hillesum Lyceum hebben in zes uur programma's in low code geschreven voor de robots. Het doel? Proberen de robot opdrachten laten uitvoeren! De scholieren konden de uitleg en uitvoering goed bijhouden, docenten die erbij waren kregen zelfs de feedback dat het een volgende keer wel wat ingewikkelder mag zijn. Leuk om te zien was dat één van de meiden heel fanatiek was tijdens de hackathon, zij was al halverwege toen de jongens nog met de eerste schroeven zaten te knutselen.

De dag werd geopend door ingenieursbureau TAUW en tijdens de lunchpauze was er nog geen lezing over cyber security waar de leerlingen veel van hebben geleerd.

Aan het einde van de dag is er een demonstratie gegeven met en door robot Pepper om het mooi af te sluiten. HBO-ICT heeft veel positieve feedback gekregen naar aanleiding van de hackathon. Waar veel leerlingen eerst ‘geen zin’ hadden, bleken ze het achteraf toch erg leuk te vinden. Een dag die voor herhaling vatbaar is!

Gerelateerde artikelen

Studenten en docenten ICT poseren voor foto in Berlijn Organisatie

HBO-ICT studievereniging Syntaxis op reis naar Berlijn

31 mei 2022
e ICT-gastlessen voor leerlingen van Het Vlier door Topicus & Saxion Organisatie

ICT-gastlessen voor leerlingen van Het Vlier door Topicus & Saxion

31 maart 2022
Ondernemerschap

Syt wil meer vrouwelijke ICT’ers: ‘Het beeld van ICT moet veranderen’