Sandra van Hogen-Koster aan statafel, bij installatie tot lector
Organisatie

Sandra van Hogen-Koster geïnstalleerd als eerste lector Positieve Gezondheid, Leefstijl & Leiderschap

Leestijd Minuten

Op donderdag 12 mei is dr. Sandra van Hogen-Koster geïnstalleerd als lector Positieve Gezondheid, Leefstijl & Leiderschap van het lectoraat Smart Health van Hogeschool Saxion en van Medisch Spectrum Twente. Met het delen van enkele praktijkvoorbeelden zette Van Hogen-Koster mensen aan het denken tijdens haar lectorale rede: Leiderschap in Leefstijl: een Positieve Gezondheidsbenadering. Over hun eigen gezondheid en wat ze kunnen doen om hier aan te werken.

Het zijn de persoonlijke verhalen van mensen die Sandra van Hogen-Koster motiveren en inspireren in haar werk. ‘’Want’’, zo benadrukt ze, ‘’het gaat mij altijd om de persoon en niet om de ziekte’’. Tijdens haar lectorale rede ging Sandra van Hogen-Koster in op de thema’s leefstijl en leiderschap en de verbondenheid hiervan met Positieve Gezondheid. Door enkele persoonlijke verhalen en praktijkvoorbeelden te delen maakte ze de verbinding met de thema’s.

Van Hogen-Koster: ‘’Ik wil laten zien dat iedereen een rol heeft in zijn of haar eigen gezondheid en in het bedenken wat daarin belangrijk is voor iemand. Ik hoop mensen te inspireren en in beweging te brengen, voor zichzelf, en voor anderen door hen daarin te ondersteunen.’’

Sandra van Hogen-Koster spreekt tijdens installatie tot lector

Positieve Gezondheid

Als grondlegger van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid sprak Machteld Huber als gastspreker over dit thema. Zij is oprichtster van het Institute for Positive Health (iPH). ‘’Een hele eer dat ze kwam spreken’’, vindt Van Hogen-Koster. ‘’Huber heeft mij geïnspireerd met dit belangrijke en actuele concept.’’ Als voormalige verpleegkundige en verpleegkundig specialist heeft Van Hogen-Koster veel praktijkervaring. ‘’Het gaat mij binnen mijn werk altijd om de persoon, en niet om het ziektebeeld. Dat sluit aan bij het concept van Positieve Gezondheid. Het contact met mensen en betekenisvol zijn voor de ander zijn voor mij het belangrijkst. Ook in mijn werk als docent staat dit voor mij voorop.

Ik hoop dat we steeds meer zien dat gezondheid breder is dan de afwezigheid van ziekte. Gezondheid bestaat uit verschillende pijlers die voor ieder mens anders kunnen zijn. Het is goed om voor jezelf na te gaan wat voor jou belangrijk is en je daarop te richten. Het zou prachtig zijn als we binnen de zorg meer vanuit Positieve Gezondheid zouden werken, om daarmee een gezonde leefstijl te bevorderen.’’

Ik hoop dat we steeds meer zien dat gezondheid breder is dan de afwezigheid van ziekte.

Van Hogen-Koster, lector Positieve Gezondheid, Leefstijl & Leiderschap van het lectoraat Smart Health

Integreren in zorg en onderwijs

Van Hogen-Koster hoopt de benadering vanuit de Positieve Gezondheid veel meer te integreren in de zorg en het onderwijs. Daarnaast wil ze de verbinding tussen bijvoorbeeld het ziekenhuis en de huisarts versterken. ’’Hierbij moet de mens centraal staan. Uitzoeken wat iemand nodig heeft is daarbij essentieel. Om dit te bereiken is samenwerking met verschillende partijen en ook zeker met patiënten zelf belangrijk. Ook binnen onderzoek. Deze manier van werken vraagt leiderschap van de professional. Ik hoop deze thema’s duurzaam te integreren en te continueren.

Daarnaast gaan we, om de zorg zichtbaar te verbeteren, binnen het lectoraat de eerder ontwikkelde Best Practice Unit (BPU) methode door-ontwikkelen naar de BPU2.0. De BPU is een beproefde methode die binnen MST al geruime tijd wordt ingezet om evidence-based verbeteringen door te voeren in de patiëntenzorg. Het doel hiervan is om de professionele praktijk te verbeteren door innovatie en onderzoek te combineren. De methode is bedoeld om verpleegkundigen en paramedici te laten nadenken over verbetering van de patiëntenzorg, zodat deze nog veiliger en beter wordt en patiënten zelf meer regie krijgen.’’

Sandra van Hogen-Koster ontvangt lector ketting van Machteld Huber

Lees voor meer informatie over Sandra van Hogen-Kosten en haar visie en werk het eerder verschenen artikel op Saxion.nl: De tijd is rijp om het gedachtegoed rond Positieve Gezondheid te staven met praktijkonderzoek.

 

Gerelateerde artikelen

Foto nieuwsbericht Smart Health.jpeg Organisatie

HealthTech in Society sluit zich aan bij Alliantie Gezondheidsvaardigheden

09 april 2024
Organisatie

Onderzoek samen met wijkbewoners naar sport en bewegen

01 april 2024
Corporate

Green Ambassador Marlies Pepers: stap voor stap groener