Ruben.jpg
Onderwijs

Ruben vond door netwerken zijn stage bij de Koninklijke Luchtmacht

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Ruben Hasselman is derdejaarsstudent Security Management. Door te netwerken via LinkedIn heeft hij zijn stage bij de Koninklijke Luchtmacht gevonden. Hier heeft hij een onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van drones voor de beveiliging binnen organisaties. In het interview met Ruben kun je lezen over zijn opleiding, passie voor security en zijn stage ervaringen.

Hoi Ruben, welke opleiding volg je?

Integrale Veiligheidskunde en Security Management. Dat zijn twee opleidingen die heel veel raadvlakken hebben. Saxion heeft deze twee studies in het eerste jaar gecombineerd. Integrale Veiligheidskunde gaat over de veiligheid van de organisatie en mensen. Je probeert ze te beschermen tegen onbedoelde gebeurtenissen, zoals overstromingen of simpelweg een kortsluiting. Security management gaat ook over het beschermen van organisaties en mensen, alleen komen deze dreigingen en risico’s door mensen die moedwillig kwaadwillend handelen en schade willen aanrichten.”

Moet je je specialiseren tijdens de opleiding, omdat het zo breed is?

“Ja, na het eerste jaar moest ik een keuze maken of ik door wou gaan met Integrale Veiligheidskunde of Security Management. Ik heb uiteindelijk voor Security management gekozen. Het is een hele brede opleiding. Binnen vier pijlers word je opgeleid, namelijk fysieke beveiliging, informatiebeveiliging, cybersecurity en beveiliging van mensen. Binnen dat kader word je opgeleid binnen Security Management.”

Waar kom je terecht na deze opleiding?

“Je komt voornamelijk bij grote organisaties omdat daar veel meer processen zijn die samenkomen. Je bent dus als organisatie onderhevig aan meer risico’s en bedreigingen. Security heeft dan dus een hoger belang. Als Security Manager ben je dan eindverantwoordelijke voor de security van een grote organisatie.”

Waarom heb je gekozen voor Security Management?

“Van jongs af aan vond ik internationale veiligheid heel interessant. Het werk van inlichting- en veiligheidsdiensten en mensen van de Europol, bijvoorbeeld. Toch had ik nooit stilgestaan bij de Defensie, totdat ik een keer op een stage bezoek geweest bij een derde jaars student bij de Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Eindhoven. Toen ging er een wereld voor mij open en vond ik het super interessant. Ik ben mij gaan verdiepen wat je als Security Manager binnen de Defensie kon doen. Werk genoeg zo bleek. Zo heeft Defensie te maken met staatsgeheimen en die moeten ook zeer goed beveiligd worden, ten slotte.”

Hoe ben je bij Koninklijke Luchtmacht terecht gekomen?

“Op een gegeven moment heb ik de keuze gemaakt om bij de Defensie stage te lopen, omdat het mijn interesse opwekte. Zodoende heb ik via LinkedIn talloze mensen benaderd. Mensen die bij de Defensie werken en die ik helemaal niet kende. Ik voegde ze toe en stuurden ze een bericht. Uiteindelijk ben ik bij een afstudeerstudent van onze opleiding terecht gekomen. En die heeft met zijn stagebegeleider gesproken over of er een mogelijkheid zou zijn om bij Defensie stage te lopen.”

Het is vooral mensen durven benaderen.

Ruben over het vinden van een mooie stage

Wat mag je allemaal doen tijdens je stage?

“Ik heb een onderzoek uitgevoerd naar drones. Dat onderzoek ging over wat de toegevoegde waarde van drones kon zijn om zo de beveiliging binnen de Koninklijke Luchtmacht te verbeteren. Ik heb het dan over de kleine drones die je overal kunt kopen. Ik heb daar een onderzoek over uitgevoerd voor de Koninklijke Luchtmacht en uiteindelijk het onderzoek uitgepakt op meerdere bedrijven. Tijdens mijn stage op het hoofdkwartier in Breda heb ik ook huisvesting (legering) gekregen op vliegbasis Gilze-Rijen. Ik had daar een eigen kamer, kon eten in het bedrijfsrestaurant, gebruik maken van sportgelegenheden en een biertje drinken met mede-stagiairs en defensie-collega's. Op deze manier kon ik zelf ervaren hoe het is om werkzaam te zijn als vliegbasis.”

Gaaf! En heeft een drone veel voordelen voor een organisatie?

“Een drone is een grote informatiebron en je kunt er zoveel mee. Tegenwoordig heb je ook drones die geen piloot nodig hebben. Een drone is volledig geautomatiseerd waardoor het heel tijd- en kostenbesparend is. Stel er gaat een melding af op een groot terrein, dan kan een drone gelijk opstijgen en een live beeld van de locatie nemen. Met een drone is er wat betreft beveiliging heel veel mogelijk en dus van absolute toevoegde waarde.”

Waar zie jij je later werken?

“Ik hoop bij de Defensie. Ik vind de Defensie een hele mooie organisatie die heel veel voor elkaar krijgt. Ik ga straks een minor doen bij de Nederlandse Defensie Academie om te kijken of dat bij mij past. Als het goed bij mijn past, wil ik na mijn opleiding een opleiding tot Officier volgen. In de tussentijd ben ik ook aangenomen als Militaire Werkstudent. Dat is een initiatief van de Defensie waarbij ze de studenten en Defensie in verbindingen met elkaar worden gebracht. Ik mag binnenkort werken als militair aan securityvraagtukken. Daar heb ik superveel zin in!”

Heb je tips voor studenten die ook bij de Defensie stage willen lopen?

“Netwerken! De Defensie is best een gesloten organisatie, ze mogen en kunnen niet alles delen. Je moet daarom de juiste mensen kunnen benaderen. Maar het is vooral, mensen durven benaderen. Je kunt wel zoeken naar vacatures, maar dat zijn ook maar een handjevol stage vacatures. Heel vaak zijn er ook mensen die niet hebben stilgestaan over de mogelijkheid om een stagiaire aan te nemen, maar als je ze zelf gaat benaderen staan ze er vaak wel voor open. Benader mensen en durf te vragen naar mogelijkheden!”

Deel je verhaal!

Elke woensdag spreken we een Saxion-student die een interessante stage doet of heeft gelopen. Ben of ken jij ook zo'n student? Mail naar nieuws@saxion.nl!

Meer weten over Security Management?

Lees verder!
Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Bastienne Bernasco is PD-kandidaat: een strijdbare generalist

28 maart 2024
Organisatie

Saxion aanwezig op VBN Security Summit

26 maart 2024
Bart Lukkassen Onderwijs

Het stageavontuur van Bart in Barcelona: ‘Ik gebruik mijn creativiteit om gasten blij te maken’