Onderwijs

Alumnus Marell doet een droomopdracht voor Van der Valk op Curaçao

Kiki Hannink
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Met een grote glimlach vol trots vertelt Marell Boom over haar gaafste opdracht tot nu toe: ze werkt als zelfstandig ondernemer al drie jaar aan een super-de-luxe Van der Valk-hotel op Curaçao. Dit vliegt ze daar een keer per maand naartoe om er persoonlijk voor te zorgen dat het ontwerp wordt uitgevoerd zoals zij in gedachte heeft. ‘Ik vind het interessant om mijn ontwerp aan te passen aan de behoeftes van de uiteindelijke gebruikers.’

Hoi Marell, je hebt de Jan des Bouvrie-opleiding bij Saxion gevolgd. Hoe ben je achter je passie voor interieurdesign gekomen?

“Dat heb ik eigenlijk al van jongs af aan willen doen. Als klein meisje was ik al bezig met stylen en designen. Het was mijn uiteindelijke doel om architect te worden, maar ik merkte toch dat het gevoel met het interieur dichter bij mij lag. Eigenlijk weet ik dus al sinds ik een klein meisje was dat ik dit wilde gaan doen.”

Wat voor werk doe je precies?

“Ik ben ondernemer, sinds vier jaar ben ik nu zelfstandig. Mijn ontwerpbureau heet Marell Louise, net als ikzelf. Het is mijn doel om woondromen tot leven te laten komen. We zitten in het hogere segment, particulier en zakelijk, dus we doen het interieurontwerp voor woningen, maar ook voor bedrijven. Dat begint met het ontwerpproces. Dan gaan we van schets tot definitief ontwerp. Daarnaast doen wij ook bouwbegeleiding. Door zelf op de bouw aanwezig te zijn zorgen we dat het ontwerp wordt uitgevoerd zoals het ontworpen is. Op de bouw kom je altijd bepaalde moeilijkheden tegen en omdat ik er dan bij ben, kan ik een oplossing bedenken die bij het ontwerp past. Zo zorg ik dat het ontwerp wordt wat ik in gedachte had.”

Wat is het mooiste project waar je aan gewerkt hebt?

“Voor een zakelijke opdracht ben ik momenteel bezig voor een Van der Valk-hotel op Curaçao. Het is een hele gave opdracht. Alles is ontworpen om zoveel mogelijk service en luxe aan de toekomstige hotelgasten te bieden. Overal is over nagedacht. Je krijgt een tablet met van alles wat je kunt aanklikken en overal zitten lichtlijntjes in. Zo hoef je ‘s nachts niet in het donker naar het toilet te lopen. Alle kamers hebben ook een eigen zwembad. Het is echt heel gaaf!”

Vooral op Curaçao is het zeer ongebruikelijk dat ik daar als vrouw sta. Het is heel vet om dan in het echt te zien hoe het ontwerp wordt gerealiseerd. Het is echt kicken en dan ben ik ook heel trots.

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

“Hiervoor heb ik wel bij twee architectenbureaus in Nederland gewerkt. Daar heb ik ervaring opgedaan, maar ik kreeg ook veel persoonlijke aanvragen. Mensen zagen mijn eigen stijltje. Ik woonde een jaar op Curaçao en zag daar een hotel waarvan ik dacht: dit kan nog veel mooier. Dit hotel was overigens geen Van der Valk-hotel. Ik heb dat hotel toen een interieurontwerp gegeven. Zij hebben mijn plan toen uitgevoerd. Zo ging het balletje rollen en dit ontwerp werd gezien door Van der Valk. Zij hebben mij toen gebeld. Toen heb ik de stap gezet om voor mezelf te beginnen. Ik dacht: ik ga het gewoon proberen. En dat is gelukt!”

Je benoemde net al dat mensen jouw eigen stijltje herkennen. Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

“De stijl is heel erg eigen. We hebben geen vaste stijl, maar je ziet in alle ontwerpen een vleugje Aziatisch terug. Voor ons is het vooral belangrijk dat we de droom van de klant realiseren. De klant heeft iets in zijn hoofd en dat proberen wij te maken. Wel koppelen we daar altijd dingen van onze eigen stijl aan. We proberen samen met de klant tot het mooiste resultaat te komen.”

Wat is het leukste aan je werk?

“Het contact met de opdrachtgever. Wij nemen hen van begin tot eind mee in het proces. Dat betekent van ontwerp tot realisatie. Voor een opdrachtgever is het af en toe moeilijk om het totaalplaatje te zien. Onze kracht is dat wij de opdrachtgever vanaf het begin van het proces meenemen in het traject.”

Enkele ontwerpen van Marell Louise (tekst gaat verder onder de afbeeldingen):

Marell1.jpg Marell2.jpg Marell3.jpg Marell4.jpg Marell5.jpg Marell6.jpg

Hoe voelt het als je je ontwerp tot leven ziet komen?

“Ja, dat is echt wel kicken. Vooral op Curaçao is het zeer ongebruikelijk dat ik daar als vrouw sta. Het is heel vet om dan in het echt te zien hoe het ontwerp wordt gerealiseerd. Het is echt kicken en dan ben ik ook heel trots. Met sommige projecten ben je ook echt lang bezig. Voor het Van der Valk-hotel ben ik al bijna drie jaar bezig en de laatste anderhalf jaar vlieg ik elke vier weken naar Curaçao. Dat is ook vermoeiend, in verband met de projecten die lopen in Nederland, maar als ik daar ben is het zó gaaf.”

Moet je vaker reizen voor werk?

“Dit was mijn eerste project in het buitenland, maar dat begint wel meer te komen. Vorige week heb ik weer een opdracht in het buitenland gekregen, dus dat blijft wel doorgaan. Ik vind dat het reizen mijn werk wel nog veel leuker maakt. Ik woon in Enschede, maar ik heb ook projecten in Heemstede of Friesland. We werken wereldwijd, dus diverse locaties vind ik juist leuk.”

Ontwerp je liever voor particulieren of voor zakelijke klanten?

“Het liefst doe ik business-to-business-opdrachten. Dan bedoel ik geen kantoren, tenzij deze echt in het hoge segment liggen. Ik wil wel een ontwerp maken waar ook echt de luxe in zit waar wij voor staan. Een hotel vind ik wel heel vet. Ik hou van ontwerpen waarin je ook een bepaalde service kan geven. Ik vind het leuk om me te verdiepen in de toekomstige hotelgasten. Wat hebben ze nodig en wat zijn hun behoeftes? Het is heel interessant om dat allemaal te mogen ontdekken en mijn ontwerp daarop aan te passen.”

Wat is jouw advies voor huidige of toekomstige Jan des Bouvrie-studenten?

“Ga ervoor! Ga je droom waarmaken. Denk niet het gaat niet of het lukt niet, dat heb ik zelf ook gedacht. Maar als je ergens echt voor gaat, dan kan je het!"

Ook interieurdesigner worden?

Lees meer over de Jan des Bouvrie Academie!
Kiki Hannink

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Student Creator. Ze is verslaafd aan Instagram en chocolade. Een echte controlfreak die het leuk vindt om etentjes voor vriendinnen te organiseren. Ook houdt ze van mooie verhalen en droomt ze vaak weg in haar eigen sprookje.

Gerelateerde artikelen

Eline Terpstra Business

Alumnus Eline behartigt de belangen van ruim 750.000 Nederlandse studenten

09 juli 2020
Job Onderwijs

Job is bedrijfsmakelaar: ‘Ik ben totaal niet bang, bij twijfel zeg ik altijd wél doen’

01 februari 2023
Koen met de FD Gazellen Award Onderwijs

Alumnus Koen behoort tot de vijftig snelst groeiende bedrijven van Nederland: ‘Blijkbaar doe ik iets goed’