Lisanne in Bodo
Onderwijs

Lisanne beklom tijdens haar minor een Noorse gletsjer: ‘Namen per ongeluk een moeilijke route zonder goed materiaal'

Maya ter Steege
Maya ter Steege Leestijd Minuten

Lisanne is derdejaarsstudent Creative Media and Game Technologies en volgt de minor adventure knowledge in Bodø, het noorden van Noorwegen. Eerst leek het haar veel te eng om alleen naar het buitenland te gaan, maar vorig jaar begon het toch te kriebelen. “Ik dacht dat het heel moeilijk zou zijn en ik tegen veel dingen aan zou lopen, maar eigenlijk viel dat heel erg mee.”

Hoi Lisanne, wat doe je precies in Noorwegen?

“Ik volg een programma genaamd adventure knowledge. Het is een compleet samengesteld programma van de Nord University en is vooral bedoeld voor buitenlandse studenten die maar voor één semester naar het buitenland gaan. Het is heel erg gericht op ervarend leren en ik volg drie vakken: experience with nature, experience of arts and cultural heritage en experience of pedagogy. Eerst doe je het eerste vak en rond je die af, daarna ga je pas bezig met het tweede vak en zo verder. Nu ben ik bijna klaar met het derde vak.”

Tot wanneer is je minor dan?

“Het idee is wel dat het eigenlijk een volledig half jaar moet zijn, maar het eindigt best wel vroeg. Eigenlijk begon de minor ook al eerder, namelijk halverwege augustus en ik denk dat de meeste mensen wel door moeten tot half december, maar ik heb toevallig vakken gekozen die al wat eerder eindigen.”

Wat heb je gedaan bij elk vak?

Experience with nature vond ik het leukst, dat was het eerste vak. Toen zijn we met onze klas van ongeveer 25 mensen veel de natuur in gegaan. We hebben bijvoorbeeld wandelingen gemaakt, gezwommen in de zee, gekanood en een hele reis gemaakt om een gletsjer te beklimmen inclusief twee overnachtingen, wat allemaal gewoon werd betaald door de universiteit. Dat voelde allemaal eigenlijk helemaal niet als school aan, het voelde bijna alsof het niet echt was. De meeste mensen moeten gewoon naar colleges toe of werken en wij doen echt alleen maar leuke dingen.

Ze trokken gewoon een warm, waterdicht pak aan en gingen naar buiten. Ik heb zelfs gezien dat ze in de pauze om 10.00 uur ’s ochtends buiten op het schoolplein een kampvuurtje hadden waar ze worstjes gingen braden.

Lisanne over de kinderen in Noorwegen, die onder alle weersomstandigheden buiten spelen

Daarna kregen we het vak experience of arts and cultural heritage. Daarbij hebben we alle musea hier in de buurt bezocht. Ik dacht eigenlijk dat dat er niet zo veel zouden zijn, want ik zit in best een klein stadje helemaal in het noorden van Noorwegen, maar dat waren er toch best wel wat. Dat was ook heel leuk, maar omdat we bij het vak ervoor eigenlijk zo verwend waren met wat we toen allemaal deden, was het wel weer even wennen om zo lang naar mensen te luisteren in de musea en minder zelf te doen. Toch was het wel heel interessant. We hadden ook bijna geen colleges, misschien dat we één keer in de week in een lokaal zaten, maar voor de rest waren we eigenlijk altijd wel op pad.

Bij het laatste vak, experience of pedagogy, kregen we wel echt colleges met theorie. Dat was wel even weer wennen, maar ook wel interessant, ondanks dat ik zelf misschien niet zo veel heb met pedagogie. We hebben ook nog twee Noorse scholen bezocht, het was ook heel leuk om te zien hoe dat in Noorwegen is.”

Merk je in Noorwegen dan een andere cultuur?

“Eerlijk gezegd ben ik ook naar Noorwegen gegaan omdat ik niet een hele andere cultuur op wilde zoeken dan de Nederlandse cultuur, om het een beetje veilig te houden. Het voelt dus best wel normaal hier. Wat ik vooral merk is dat mensen hier heel erg van de natuur houden, mensen lopen hier bijvoorbeeld gewoon echt in outdoor kleding rond. In het weekend gaat iedereen ook naar buiten om te wandelen en dat zie je in Nederland toch iets minder.

Toen we die scholen bezochten, zag ik ook dat de kinderen gewoon buiten gingen spelen in de pauzes, onafhankelijk van het weer. Ze trokken gewoon een warm, waterdicht pak aan en gingen naar buiten. Ik heb zelfs gezien dat ze in de pauze om 10.00 uur ’s ochtends buiten op het schoolplein een kampvuurtje hadden waar ze worstjes gingen braden. Dat was wel heel grappig om te zien, ik denk dat het heel gezond is om op te groeien op die manier, door veel buiten te zijn.”

Was je al lang van plan om naar het buitenland te gaan?

“Eerlijk gezegd viel dat wel mee. Toen ik met mijn studie begon, leek naar het buitenland gaan me echt heel eng. Toch word je wat ouder en wil je jezelf ontwikkelen, toen vorig jaar rond deze tijd leek het me ineens wel leuk om te doen en kreeg ik ook wel zin om er echt op uit te gaan. Ik ben toen gaan kijken in de lijst van partneruniversiteiten van Saxion en kwam op deze school in Noorwegen uit. Ik dacht dat het heel moeilijk zou zijn en ik tegen veel dingen aan zou lopen, maar eigenlijk viel dat heel erg mee. Het is vooral heel veel leuke dingen doen.”

Heb je veel vrije tijd?

“Ja, best wel. Afgelopen week ben ik bijvoorbeeld met een paar mensen naar twee berghutten geweest. Dat zijn onbemande berghutten waar je gewoon heen kan gaan. Daar is dan ook elektriciteit, maar helaas geen stromend water. Dat water moet je dan ergens uit een riviertje halen, wat bij ons een klein beetje tegenviel, want heel veel riviertjes waren bevroren, maar het is wel gelukt. We zijn toen van de ene hut naar de andere gelopen, dat was 18 kilometer lopen, dus dat was ook een hele ervaring. Het wel heel leuk om te doen en kon ook nog net met het daglicht, want het is deze week al een stuk donkerder dan vorige week.”

Bodo1.jpg Bodo2.jpg Bodo3.jpg Bodo4.jpg

Is het niet heel gek om zo weinig daglicht te hebben?

“Het valt mee, je went er snel aan. Ik denk dat we nu drie tot vier uur licht per dag hebben, van ongeveer tien uur ’s ochtends tot half twee ’s middags. Het valt wel mee hoeveel moeite ik ermee heb. Het enige is echt dat als je met daglicht iets wilt doen, je dat echt moet plannen, want voor je het weet is het weer donker. Vaak heb ik het zelf eigenlijk niet eens door dat de zon alweer zo snel is verdwenen. 21 december is in Noorwegen de donkerste dag met misschien één uur daglicht, mensen zeggen hier alleen dat juist de weken daarna het zwaarste zijn, dus ik ben wel blij dat ik dan weer in Nederland ben.”

Waar verblijf je in Noorwegen?

“Ik zit nu in een soort studentenhuis dat via de universiteit geregeld is, dus dat is wel heel fijn. Ik woon op een soort pleintje waar allemaal houten Noorse bungalows staan en in elke bungalow wonen twee mensen, dus ik heb één huisgenoot. Het zijn echt van die rode, houten, Noorse huisjes, dus dat is echt heel leuk. Je hebt ook wel studentenflats hier, maar ik heb denk ik gewoon geluk gehad dat ik in zo’n huisje terecht ben gekomen.”

Wat is denk je het leukste wat je hebt gedaan?

“Onze docent die we voor de eerste twee vakken hebben gehad, houdt heel erg van zwemmen in koud water. Iedere keer als er dus de gelegenheid was om te zwemmen, dan ging ze zwemmen en gingen sommigen van ons mee. Ik heb nu ook heel vaak buiten gezwommen terwijl het buiten eigenlijk maar iets van tien graden was. Eerst zou ik dat echt nooit doen. Nu het echt vriest doe ik het alleen niet meer, maar ik zit er wel aan te denken om bijvoorbeeld mee te doen met een nieuwjaarsduik in Nederland. Het is wel zo dat het water in Noorwegen in de natuur heel schoon is, terwijl het natuurwater in Nederland toch vaak al wat bruiner is.

Ook het beklimmen van de gletsjer was heel bijzonder. We zijn daar ongeveer vijf uur mee bezig geweest. Je ging dan in een groepje van ongeveer zes mensen met een gids de gletsjer beklimmen, je zat ook echt met een touw aan elkaar vast. Het liep bij mijn groepje een beetje uit, omdat wij een gids hadden die eigenlijk een beetje de weg kwijt was. Daardoor namen we per ongeluk een veel moeilijkere route en hadden we ook eigenlijk niet de goede materialen. Dat was wel even een beetje spannend, maar we zijn er allemaal goed uitgekomen en het was verder ook heel leuk.”

Het klinkt alsof je dan ook wel veel over jezelf leert.

“Klopt, alleen door naar het buitenland te gaan en op jezelf te wonen, leer je al veel. Het is ook heel leuk om allemaal andere internationale studenten te ontmoeten en je Engels wordt daar ook wel beter van, soms ga je zelfs in het Engels denken. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is denk ik wel om meer initiatief te nemen, omdat je zelf echt mensen moet gaan leren kennen, want je kent in het begin niemand. Ik ben ook vanuit Nederland met een ander meisje naar Noorwegen gegaan. Ik wilde namelijk graag met de boot en trein naar Noorwegen reizen, maar liever niet in mijn eentje. In de eerste online meeting van de universiteit van Noorwegen heb ik in de chat gewoon een berichtje gestuurd met de vraag of iemand dat samen wou doen. Uiteindelijk ben ik toen met een ander meisje vanuit Nederland naar Noorwegen gereisd. Toen had ik ook direct iemand die ik al een beetje kende en waarmee ik de eerste week doorbracht.”

Moest je veel regelen voordat je naar het buitenland kon?

“Ja, ik moest redelijk veel regelen, maar ik was al op tijd daarmee begonnen. Ik wou graag alles goed uitzoeken, zodat ik zeker wist dat het goed zou komen en ik niks belangrijks zou missen. Er was ook best wel een duidelijk stappenplan vanuit Saxion, dus dat was ook fijn, maar dat verschilt volgens mij wel per academie. Ik moest wel de universiteit in Noorwegen nog wat mailtjes sturen voor meer duidelijkheid, maar als je daar op tijd mee begint, komt dat wel goed.”

Heb je nog tips voor andere studenten als zij naar het buitenland zouden willen gaan?

“Als je de kans hebt, zeg ik sowieso doen, het is heel leuk en leerzaam. Het helpt wel om alles heel goed uit te zoeken voordat je ergens heen gaat, zodat je goed voorbereid bent. En voor het zoeken van een plek waar je heen wilt: ik ben gewoon de hele lijst van partneruniversiteiten langs gegaan en overal gekeken welke vakken ze hebben. Op basis daarvan kan je heel goed kijken welke universiteit bij jou zou passen, het kost alleen wel heel veel tijd, maar dat is het wel waard.”

Maya ter Steege

Maya ter Steege

Maya studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze houdt niet van stilzitten en heeft daarom altijd wel iets te doen, maar probeert toch ook de ruimte te nemen om te ontspannen. Ze maakt in haar vrije tijd daarom graag een wandeling of pakt eens in de zoveel tijd weer een oude creatieve hobby op.

 

 

Gerelateerde artikelen

Singepore Studentenleven

Met z’n vieren voor stage naar Singapore: ‘Het is een totaal andere wereld’

03 februari 2023
Reality Check Festival.jpg Event

Reality Check Festival

30 maart 2023 Enschede Wilminktheater
Reality Check Festival.jpg Event

Reality Check Festival