Bart in Mexico
Studentenleven

Bart deed een minor in Mexico: ‘Ik kon de online lessen op andere plekken in Mexico volgen’

Maya ter Steege
Maya ter Steege Leestijd Minuten

Bart Bekhuis wil het liefst niks mislopen en was daarom heel nieuwsgierig naar hoe het zou zijn om in het buitenland te studeren. In 2021 ging hij daarom naar Mexico voor zijn minor. Nu zit Bart in het vierde jaar van de studie Technische Bedrijfskunde en vertelt hij over zijn buitenlandse ervaringen. “Als je alleen al twijfelt, zou ik het zeker doen.”

Hoi Bart, wist je al lang dat je naar het buitenland wilde tijdens je studie?

“Ja. Ik wist aan het begin van mijn studie al dat er de mogelijkheid was om een minor in het buitenland te doen en dat dat ook eerder werd aangeraden dan een stage in het buitenland. Sowieso wilde ik graag naar het buitenland om te kijken hoe dat zou zijn: het leven in het buitenland. Ik dacht bij mezelf: een minor is een uitgelezen kans om dat te doen. Dus ik had me altijd voorgenomen dat wanneer de minor eraan kwam, ik echt wilde kijken naar de mogelijkheden voor het buitenland. Ik heb snel dat ‘wat als-gevoel’ wanneer ik dingen niet doe. Ik had daar dus zeker interesse in. Het was tijdens corona, dus ik zat echt te twijfelen of ik het nou wel of niet moest doen. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en ben ik toch gegaan. Ik ben ook echt blij dat ik dat gedaan heb.”

Hoe ben je bij een minor in Mexico terechtgekomen?

“In principe had ik van tevoren niet echt iets met Mexico. Ik wist sowieso dat ik buiten Europa wilde als ik naar het buitenland zou gaan tijdens mijn studie. Ook omdat ik dan het gevoel had dat ik dan meer in een andere cultuur terecht zou komen, wat mij heel interessant leek. Mijn opleiding valt onder de Academie Business, Building & Technology, daar hebben ze een document waar alle contactgegevens in staan, ook van buitenlandse partners van Saxion. Toen ik Mexico zag staan in de lijst, trok dat direct mijn aandacht. Ik kan mezelf wel vinden in die cultuur en de wijze van leven in de midden- en Zuid-Amerikaanse landen. Daar heb ik toen contact mee opgenomen via Saxion.”

Was het een minor met keuzevakken?

Ja, ik mocht voor in totaal 30 studiepunten kiezen uit verschillende vakken. Het was ook een meer verbredende dan verdiepende minor, dus mij werd aangeraden om vooral vakken te kiezen die niet overeenkwamen met mijn studie. Ik kon toen veel vakken kiezen die mij leuk leken en die ik anders niet zou krijgen in Nederland. Ik moest wel verplicht Spaans kiezen, omdat het een Spaans land is. In totaal had ik zeven verschillende vakken, waaronder ook digital marketing en strategic business, maar ook een historisch vak over de geschiedenis van Mexico én een vak over het toerisme in midden en Noord-Amerika. Dus het was heel gevarieerd. Het leukste vak vond ik digital marketing, maar dat kwam ook door het groepje waarmee ik samenwerkte. Daar kon ik het gewoon heel goed mee vinden."

Ik dacht: ik heb liever dat ik het nu doe en dat het misschien heel erg tegenvalt, dan dat ik het nooit gedaan heb en alleen maar aan het nadenken ben over hoe het geweest zou zijn als ik het wel zou hebben gedaan.

Bart over in zijn eentje naar het buitenland gaan

Jij was daar toen er nog veel corona heerste, hoe was dat?

"Klopt. Ik wilde zó graag, dat ik toch heb doorgezet en uiteindelijk pas twee maanden van tevoren te horen kreeg dat ik er naartoe mocht. De lessen waren in die tijd allemaal online, dus dat was jammer. Ik ben denk ik in totaal maar iets van zes keer op school geweest en dat was dan nooit voor een les. Ik heb daardoor ook weinig Mexicaanse studenten leren kennen. Ook zegden veel studenten hun kamer op en gingen naar huis. Meer dan driekwart van de studenten daar kwam niet uit Mérida zelf, maar uit andere delen van Mexico of andere landen. Gelukkig waren er nog wel een stuk of tachtig andere uitwisselingsstudenten die in hetzelfde schuitje zaten als ik en dus ook in Mexico zaten. Daar heb ik veel contact mee gehad en die mensen heb ik dus vooral leren kennen. Dat waren dan veel Europeanen en dus niet echt de Mexicanen of Amerikanen."

Hoe waren de coronaregels daar in die tijd?

"De regels waren toen nog best streng. Vooral in september was alles nog helemaal dicht. In oktober begon het wel weer en was er geen avondklok meer, waardoor je weer een beetje beter mensen kon leren kennen. Het enige voordeel was dat, doordat het online was, ik de mogelijkheid had om lessen op andere plekken in Mexico te volgen. Ik heb dus veel gereisd en veel van het land gezien. Alle andere studenten daar zaten natuurlijk ook in hetzelfde schuitje, dus we hebben samen vanaf verschillende plekken lessen gevolgd. Dat was een unieke ervaring. De regels waren minder streng dan in Nederland, dus dat was fijn. We hebben zelfs een roadtrip gedaan door Oaxaca. We zijn daar samen naartoe gevlogen en hebben met z’n vieren - ik, een Italiaan, een Zwitser en een Pool - twee weken lang een roadtrip gedaan. Dat was écht een hele leuke tijd."

Heb je, ondanks corona, wat van de cultuur daar op kunnen pikken?

"Ja, zeker wel. Eigenlijk spreken in Mexico weinig mensen Engels, alleen de jongere generatie. In de wat kleinere, niet toeristische steden proefde ik de cultuur. We zijn ook naar veel Maya-tempels geweest. Dat was allemaal heel leuk en interessant om mee te maken. Ik merkte ook cultuurverschillen in Mexico, als het bijvoorbeeld gaat om het maken van afspraken. Mexicanen zijn daar toch een stuk losser in. Ook is de manier waarop je met elkaar communiceert heel anders: ze zijn minder direct dan Nederlanders. Ik vond het heel leuk om die verschillen mee te maken. Ook het onderwijs is daar een stukje chaotischer dan in Nederland, vooral als het gaat om de communicatie. Daar was het soms zo dat de leraar boven de leerlingen stond en je dus niet, zoals in Nederland, op een gelijk niveau communiceerde. De beoordeling was een stuk soepeler, dus het voelde wat laagdrempeliger aan dan het Nederlandse onderwijs. Dat kon ook komen doordat het onderwijs toen online was, dat was voor hun natuurlijk ook de eerste keer."

Ben je in je eentje naar Mexico gegaan?

"Ja, ik ging er in mijn eentje heen. Ik heb wel wat andere mensen van mijn studie die ook een minor gingen doen gevraagd om samen te gaan. Helaas hadden die toch andere plannen. Toen twijfelde ik wel. of ik dat wel in mijn eentje moest doen. Maar ik dacht: ik heb liever dat ik het nu doe en dat het misschien heel erg tegenvalt, dan dat ik het nooit gedaan heb en alleen maar aan het nadenken ben over hoe het geweest zou zijn als ik het wél zou hebben gedaan. Ik heb toen dus besloten om het wel te doen, maar ik vond het wel heel spannend."

BartNomads1.jpg BartNomads2.jpg BartNomads3.jpg BartNomads4.jpg

Waar verbleef je?

"Ik kreeg vanuit Mexico, al voordat ik daar kwam, een soort buddy aangewezen, die mij heel goed kon vertellen waar ik op moest letten en wat ik allemaal moest regelen. Toen ik daar aankwam, adviseerde hij om niet direct iets voor een vaste periode te boeken, maar eerst een paar weken in een Airbnb te gaan om te kijken wat daar bij mij zou passen. Dus dat heb ik toen gedaan. Nadat ik twee weken in een Airbnb zat en wat meer mensen leerde kennen, ben ik in een kleinschalig studentenhuis terecht gekomen en dat was heel leuk."

Had je veel vrije tijd tijdens je minor?

"Ja, ik had redelijk veel vrije tijd. Op sommige momenten moest ik er even wat meer tijd in steken om bijvoorbeeld tentamens te halen, maar verder was er veel vrije tijd, omdat je tijdens de les ook veel tijd had voor opdrachten. Ze hebben in Mexico een soort busmaatschappij, de ADO, want ze hebben daar geen treinen. Die bussen rijden van de ene naar de andere stad. We hebben toen een aantal keer een paar dagen, wanneer we vrij hadden, met de bus door Mexico gereisd."

Wat is het leukste dat je daar hebt meegemaakt?

"Het leukste wat ik heb meegemaakt is denk ik dat je heel snel mensen leert kennen en in een groep komt waar je al snel een band mee opbouwt. Je hebt dan zó snel het gevoel dat je veel mensen kent, dat vind ik heel bijzonder. Ik houd ook heel erg van voetbal, dus ik heb toen gevraagd of er meer mensen waren die daar interesse in hadden. We hebben toen samen een voetbalteam opgezet en elke week meegedaan met toernooien met allerlei studenten met verschillende nationaliteiten. Ook dat was heel leuk om te doen.

Een ander leuk moment was richting het einde van mijn minor. De minor was met de feestdagen ongeveer klaar, hij duurde namelijk tot december. Toen zijn vier vrienden van mij me komen opzoeken en zijn we tijdens de feestdagen twee weken daar samen geweest. Dat vond ik echt heel leuk; je vertelt als je terugkomt natuurlijk hoe je leven daar was, maar als mensen er nooit zijn geweest, kunnen ze er toch nooit een goed beeld bij vormen."

Als je een tip zou moeten geven aan studenten die ook naar het buitenland willen, wat zou dat dan zijn?

"Informeer sowieso goed naar de huisvesting en de studentenhuizen van de stad waar je heen gaat. Ik had het wel gezellig in mijn studentenhuis, maar het was gewoon niet helemaal goed geregeld en er waren toch wel wat beter onderhouden huizen met studenten die ook beter bij mij pasten."

Zou je het aanraden om tijdens je studie naar het buitenland te gaan?

"Ja, ik zou het iedereen aanraden. Als je alleen al twijfelt, zou ik het zeker doen. Als het toch niets voor je blijkt te zijn, dan weet je dat in ieder geval wel, anders kom je daar niet achter. Sowieso denk ik dat je het heel erg naar je zin gaat hebben en kan het bijna niet tegenvallen, zolang je er met een open houding in gaat. Het is ook een ervaring die je na je studie niet snel meer opdoet in je leven."

Maya ter Steege

Maya ter Steege

Maya studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze houdt niet van stilzitten en heeft daarom altijd wel iets te doen, maar probeert toch ook de ruimte te nemen om te ontspannen. Ze maakt in haar vrije tijd daarom graag een wandeling of pakt eens in de zoveel tijd weer een oude creatieve hobby op.

 

 

Gerelateerde artikelen

Singepore Studentenleven

Met z’n vieren voor stage naar Singapore: ‘Het is een totaal andere wereld’

03 februari 2023
Luca in Sunndalsøra Studentenleven

Nomads: Luca werd barman, installatiemanager én verliefd in Sunndalsøra

16 oktober 2019
Sieger Louwerink Onderwijs

Sieger loopt stage bij Beltman Architecten: ‘Het lijkt mij geweldig om iets te ontwerpen dat er echt komt te staan’